BreAkFasT aT HoMe

June 12, 2011

"Cucur Bawang Kopi O" novel yang saya baca sejak seminggu..lambat betul nak habis. Tebal sangat novel ni..saya ni jenis menghayati cerita. Hayati punya hayati...bangun jer tido pg tadi terus teringin nak makan cucur bawang ngn kopi o..hehe. Kalo kat penang, cucur bawang ni org panggil cucuq kaboi..xtau nape panggil cmtu. Mak buat memang sedap. Siap kembung2 lagi. Tapi bila saya buat..kemek2 je..hehe. Tapi rasa still sama la...hehe. maybe air terlebih kut. Rindunya cucuq kaboiiiiiiiii makkkkkkkkk!!!!!!!! Jom layan pic..

Taraaaaa!!! siap dahpun..saya tambah hirisan cili sikit..

Sambil makan sambil layan novel..hehehe


Bagi sesiapa yg tingin nak rasa cucur bawang ni..wat la sendiri..hehehe...ni resepinya.

Bahan-bahan
Seulas bawang besar
Cili hiris
2 cawan tepung
Sebiji telur
Garam
Gula

Cara buat
Masukkan hirisan bawang dan cili kedalam tepung bersama telur. Tepung perlu dibancuh dengan sedikit air panas dan air biasa sebab nak lembutkan cucur tu..ni mak ajar. Make sure cucur ni rasa manis2 skit yeee....dan make sure juga jgn terlalu cair dan jgn terlalu pekat...sedang2 saja..agak2 leh jemput2 tepung tu kira ok la.

Ouiiit..lupa plak nak wat kopi o..hehe..saya nak rekemen sejenis kopi ni..kopi ni saya selalu minum kt Joseph Kitchen. Sebabkan xtahan ngn harga kopi ni, hmmm..my sis yg gilakan kopi ni terus cari kt grocery sunway giza. Akhirnya jumpa, ada jual. So xperlu lagi nak byr RM6 utk 1 cup kopi..hehe. Sebelum ni suka sangat starbuck coffee sampai ada stok kat umah..skrg kopi ni lg best dr starbuck..baibai starbuck :P

You Might Also Like

0 comments