HoMeMade TePpanYaKi

July 04, 2011

Yuhuuuuu!!!

Teppanyaki memang dah jd peberet no 1 saya. Sebenarnya simple jer makanan ni, tapi kelazatannya mengatasi segala2nya..hehehe. Saya tak tahu apa resepi teppanyaki ni sebenarnya. Dah beberapa kali try n error, akhirnya dpt juga resepi sendiri ni. Senang sgt.

Jom layan pic

Memula saya gaul rata black pepper and white pepper serta garam. Biarkan dlm 10 minit. Nak grill make sure guna planta..jgn buka api kuat sgt supaya leh masak smpai dalam. Salmon fish ni xperlu masak lama2..dia senang masak. Sebelum grill tu, cucuk2 skit isi salmon ni supaya bahan2 leh masuk sampai dalam..dlm 5-10min dah boleh masak dah..

Sayur ni patutnya dicampur sekali dengan tauge...tapi tauge abis plak kat kedai. Memula tumis..pastu masukkan sayur, black pepper and white pepper serta garam...siap..2min jer leh masak dah.


Taraaaaaa!!! senang kan? Isi salmon ni bhgn atas mcm rangup2 sikit..kalo makan kat restoran, teppayanki ni disajikan dengan kicap dan special sos..tapi saya wat kicap jer..kicap boleh diletakkan begitu saja atau potong serai dan bawang putih kecik2..rasanya akan lebih kurang mcm kat restoran :)

Kos masak ni lg murah dr makan kt kedai. Rasanya baru RM6. Boleh save wooo cmni...hehehe



You Might Also Like

0 comments