RoYaL PuDDiNg

July 26, 2011

Salam semua...

Sihat ke?? Baguslah bg yg sihat tu..jagalah kesihatan. Saya ni dah mula batuk2. Badanpun dah mula nak demam. Minum air banyak2 yer...saya ni kurang minum air, dats y la jadi cmni. Huk Huk Huk...sorry lah ek terbatuk2...hehehe.

Hari ni saya nak share 1 resepi baru...baru bg saya lah..lama bg orglain. Saya ciplak resepi dari restaurant Cheechah. Senang bangat nak wat dessert ni..jom check it out..


Bahan2nya adalah susu, pisang, tepung kastard, gula dan tembikai. Bancuhkan tepung kastard dengan air..agak2 dlm sesudu tepung kastard dan setengah cawan air. Panaskan susu (setengah tin) dan masukkan tepung yg larut td..dinasihatkan jgn masukkan tepung kastard dlm susu terus takut berketul2 nanti. Panaskan semua tu dan campurkan gula...kacau sampai mengelegak..kalo agak likat..tambah air skit..ikut sukalah nak cmner.. :P





Pisang ni kena goreng dlm minyak. saya agak2 la. 1st time wat cam xbest jer goreng..so saya rebus dlm air gula (jdkan gula hangus dulu then masukkan air dan pisang). Jgn rebus terlalu lama takut lembek plak. Potong bahan2 seperti di atas.




Then..boleh dimakan..memang sedap (xde org puji..so puji sendirilah).
Kalo kt restaurant, drg letak pisang ngn buah ceri. Saya ubah skit...

SELAMAT MENCUBA!!!

You Might Also Like

4 comments

  1. macam best..hehe..salam kenal dari makcik...heheh...i polo...

    ReplyDelete
  2. memang best makcik..boleh menambahkan berat badan :)

    ReplyDelete
  3. perghhh sedapnya makan ptg2 camni. lapaq la plakkk

    ReplyDelete
  4. bukan setakat ptg2...pg2pun saya pernah mkn..igt raya ni nak wat utk tetamu :)

    ReplyDelete