July 11, 2011

HatYai - Part 3

Awal-awal pagi saya menuju ke Salma Restaurant nak cari breakfast. Hajat di hati nak makan pulut ayam lagi, tapi xde jualpun. So makan roti canai je kat situ. Roti canai sini pelik skit..kuah dia rasa mcm masak lemak cili padi.



Kalau order cold drink..dia akan letak dlm cup ni. Punya la banyak. Minum 2org pun xsure habis ke tak.

Roti canai sini memang tak leh lawan roti canai mamak kita :P

Ayam dan udang berlonggok2 kat gerai tepi jln ni.

Saya teringin sgt nk makan udang ni..so beli bw balik hotel. Udang ni dijual ikut size. Kalo besar cmni RM10. Besar 2 tapak tangan udang ni. Kalo kat Penang di jual RM30 kalo cmni nyer besar. Fresh plak tu rasanya..

Saat2 akhir bershopping..ni la baju yg saya beli mlm tu..ada pic tuk tuk..hehe

Lepas selesai semua..saya berkemas2 nak balik. My sis tak puas mkn kat Salma so dia nak pergi lagi Hamid restaurant. Lepas mkn nasik goreng kt situ..saya minta tapau tomyam siakap. Senyum meleret my sis..hahaha...lawak tul kul 10am Pak Mid kena masak tomyam. Seperti selalu..pakcik tu sharp kul 10am dia dah sampai. Dia kena tunggu kami sekejap sebab nak tunggu tomyam siap.

Saya tanya pakcik tu boleh tak bawa saya beli pulut ayam. Dia ckp ok. Wahh syoknyaaa sbb saya dapat juga akhirnya tapau pulut ayam tu. Saya siap ambil 2 ketul ayam goreng. Lepas byr RM6 kat pakcik..kami tunggu van kat stesyen van tu. Bayaran sama mcm dtg ritu RM5.50 sorg. Sempat la nak tido dengan selesa sebab saya agak bila kat boarder nanti sure tired nak Q.

My sis asyik2 dok belek tomyam siakap tu..wakakaka..dia takut tumpah. Giler betul la. Memang tak dinafikan tomyam tu best. Dalam sejam lebih kami sampai kat Danok. Sempat beli skit2 barang makanan. Dinasihatkan tak payah nak susah2 shopping kat Hatyai brg2 makanan..kat Danokpun banyak. Rata2 org islam siam yg meniaga kt situ.

Saat2 dok Q kat Danok nak cross boarder.


Lepas je imigresen Thai..ada mamat offer naik moto cross boarder. RM5 sorg. Bila fkr2 balik better naik moto dr jalan..dah la tengah hari..panas terik giler. Tak sampai 3min dah sampai imigresen Malaysia. Ni time tengah Q nak masuk Malaysia..hehehe.


Syukur Alhamdulillah, semuanya mudah sangat2. Keretapun dalam keadaan baik. Parking just byr RM5. Lepas semua ok, kami bertolak balik ke KL. Walaupun rumah saya kat Penang, saya tak singgahpun sebab takut mak tau nanti dia marah :P

Sekali lagi kami singgah ke T hotel sebab nak pinjam toilet. Kemudian kami stop makan lepas masuk highway. Tempat tu just parking biasa je..bukan R&R. Saya makan pulut ayam saya..my sis hirup tomyam dia. Sepanjang perjalanan saya tido jer..caya x my sis drive 5jam jer dari Bukit Kayu Hitam ke KL?? Giler betul.

Papepun travel kali ni memang best walaupun xboleh lawan London. Asalnya nak bawa masuk kereta, tp fikir2 balik takut susah sebab xphm signboard so kami decide nak tinggal kereta. Memang la my sis berani bawa masuk..tapi saya xyakin la. Dia tu satu UK pernah drive...ni kan Hatyai..lagi la berani :P

Tapi nasib baik la xbw masuk kereta sebab jln2 kat Hatyai teruk la..sempit. Traffic plak teruk. Tuk tuk ni main redah je..hon sana sini. Kalo KL hon sana sini...habis kena maki hamun, takpun kena kejar la org yg hon tu. Memang berbaloi dtg Hatyai..kos xmahal. Saya just tukar RM50 ringgit ke baht je. Saya siap boleh belanja akak saya makan lagi..hehe..

Next target for dis year...Vietnam!!!!!!

9 comments:

  1. Salam, leh bagi tak contact Tuk2 Driver Hj Jaafar tu? teringin gak nak pegi sendiri tapi takut.

    ReplyDelete
  2. 0815410097

    Nak pegi sendiri?? gi sorg ka??

    ReplyDelete
  3. menarik lah... agak2 lau p raya ketiga ok ke? teringin benar nak p.

    ReplyDelete
  4. mmg menarik...makananpun sedap2

    ReplyDelete
  5. saya xsure ok x ok...harap2 ok la

    ReplyDelete
  6. salam..boleh kasi no contact Hj Jaafar tak?nak pergi hari jumaat ni

    ReplyDelete
  7. zila,

    overall semua best...teringin nk g hatyai jgk...tp nk cr geng..xbest pg sorg2..

    ReplyDelete