TrAvELLiNg

July 28, 2011

Vanakam...

Priayehee sapedekk elek apenooo prongeh..opsss...silap bahasa pula. Sorry ye..silap channel. (T_T)

Cakap psl melawat negara2 asing, adakah anda traveller atau tourist?? Saya terjengok satu blog ni, saya terbaca soalan ni..so ada skit la nak saya perkatakan hal ni. Bagi saya 2 perkataan itu sebenarnya sama jer meaningnya..dan juga sama jer tujuaannya. As a traveller or tourist, of cos la nak melihat negara asing kan? Kedua2nya xfamiliar dengan negara2 yg drg pergi/jelajahi. Ada org kata traveller ni seperti backpacker dan tourist ni seperti org mewah gitu. Dari perkataan yg senang..traveller ni lebih kepada melimitkan perbelanjaan dan tourist ni tiada limit.

Sebenarnya bg saya salah pemikiran cmtu..semuanya ikut kemampuan. Tidak boleh kita beza2kan kepada org yg hendak melawat negara asing cam gitu. Tourist ka.. traveller ka..map atau broucher still kt tangan. Tidak dilupakan interesting place yg dituju juga sama. Perbezaannya sekarang maybe traveller ni minimizekan expenses atau gilakan adventures dan tourist ni lebihkan keselesaan tapi still minimizekan expenses dan yg lebih mampu maybe lebihkan keselesaan. Ada juga traveller yg kaya raya xpayah kerja tapi boleh travel merata2 tempat..ni boleh dikategorikan org yg sukakan adventure.

Saya suka travel but i not backpacker..can call me traveller and also can call me tourist. My travelling cost memang sikit tapi tak sampai la bawa ikan kering...beras bagai...disamping buat saving for future..ada jugalah saving for travel. Nak travel ke negara org sure la nak rasa makanan kat sana..tp of cos la yg halal. So far xpernah lagi la saya nak pakai khidmat tourist guide. Semuanya survive sendiri dengan info dr forum dan blog serta meringankan mulut bertanya kepada local people.

Traveller and tourist tetap ada tujuan yg sama travel ke tmpt lain..semuanya disebabkan minat..nk tgk culture org..life style..food and nice places yg xde kat negara sendiri. Bak kata org..luas pandangan lg byk pengalaman :)

Tourist ke..traveller ke..sure jakun cmni kalo nampak benda yg drg belum pernah tgk sebelum ni...hehehe




Kekadang org yg bukan backpackerpun akan tersesat gak time travel..

You Might Also Like

2 comments

  1. Salam....

    Ni just my humble opinion je :)
    Saya rasa ada beza traveler and tourist ni, not only restricted to budget wise. IMHO, traveler datang ke satu-satu foreign country tu and embrace & observe the condition and lifestyle satu-satu tempat, learn & take lesson from what they see, adapt to the environment and willing to try things above and beyond their comfort zone.

    Tourist pulak datang ke satu-satu tempat sekadar nak tengok tempat, nak rasa kelainan, then balik that's it.

    Saya kekadang jadi traveler, tapi lagi banyak jadi tourist :D

    ReplyDelete
  2. Thks komen...

    Tiap ok mmg ada lain2 opinion. Lain org lain pemikirannya...ye tak??

    ReplyDelete