HaTyAi - Part 1

July 11, 2011

Salam..

Hehehe..gelak dulu.

Satu lagi tavel yg terkejut tergempaq oleh my sis...adoii la..lama2 leh sakit jantung. Malam khamis last week dia dok proposed jln2 ke Hatyai...nak naik flight plak tu. Dia ckp xkesah lah flight berapapun asalkan xmemenatkan nak travel. So saya cakap la, travel mendenya kalo nek flight..baik drive baru adventure. Duit baht dah tukar dah..dia plak macam mau tak mau pergi jer sebab saya tak setuju naik flight. Sayapun apa2pun tak pack mostly baju baru basuh...penuh rumah hang sebab nak bagi kena kipas :P

Esok tu...haaaa...dia betul2 nak pergi..bayangkan pas opis kalut2 balik packing terus keluar..pukul 7 mlm bertolak. Jalan jem dari Kota Damansara sampai Sungai Buloh. Yang geramnya..akak saya ni degil tak bagi saya drive. Tak harap katanya. Dia tak fikir ke yg saya every month balik Penang sorg? Drive sorang?? Disebabkan sifat degil dia tu..kami ambil masa 12 jam nak sampai Bukit Kayu Hitam. Dia ngantuk, pastu asyik stop semua R&R yang ada kat sepanjang NKVE tu. Sampai je Sungai Bakap..akhirnya dia ngalah. Sebabnya saya tak rasa ngantuk dan boring dok tunggu dia tido..so stereng bertukar tangan. Tapi yang sedihnya..saya kena drive takleh lebih 60km/jam...kejam sungguh...ish ish..ish..terasa sungguh terseksa. Saya drive sampai Sungai Petani..sekali alahmakkkk!!! petrol nak abis plak. Terpaksa masuk Sungai Petani sebab R&R Gurun jauh lagi nak sampai..

Alhamdulillah sempat gak jumpa Shell. Lepas je letak petrol..mata akak saya segar plak dah..so dia drive balik sampai la ke R&R Gurun. Terlalu ngantuk sangat so kami tido kat situ dari pukul 2am sampai pukul 3.30am. Kami teruskan perjalanan ke Bukit Kayu Hitam. Saya fikir akan jumpa lagi R&R sebelum sampai Bukit Kayu Hitam..sekali takde..so terpaksa pinjam toilet dari Hotel T. Time tu dah pukul 5am..nak masuk hotelpun tak berbaloi sebab kami nak cross boarder pukul 6am. Banyak sangat bus yang tunggu kat imigresen. Lepas jer park kete kat parking yang agak selamat, kamipun berjalan ke imigresen. Jalan dalam 5min je. 1st time nak masuk boarder memang berdebar2..sekali simple sangat2. untuk warga Malaysia..boleh guna yang auto mesin..masukkan pasport then letakkan ibu jari..siap..

Ni la T hotel. Nampak bagus..macam easy hotel kat london gitu :)

Time tu mostly org naik bus..ada 1 family Melayu berjalan macam kami. Kami berjalan melalui kem tentera untuk sampai ke imigresen Thai. Dalam 10min boleh sampai. Sampai sana..jgn Q lagi. Isi form dulu..mcm naik flight gak form tu. Kalo kita naik flight ke oversea, dlm flight kita kena isi form tu sendiri. Tapi yg peliknya, kat sini kena orglain isikan..siap kena byr plak tu. Kalo xsalah RM3 kut. Saya xsure berapa. Sebab saya gi Q akak saya gi isi sebab leh save masa takut Q panjang. Kena byr RM1 utk imigresen Thai.

Dr forum2 yg dibaca, disarankan naik van depan 7eleven. Jgn la naik tuk tuk..mau sakit pinggang sebab jarak Danok ke Hatyai lebih kurang 45min ke 1hr. Sorg RM5.50. Memang selesa naik van. Thailand lewat 1hr dari Malaysia. Driver tu hantar ke Le Garden Hotel. Disebabkan system hotel yg tak efficient, bilik yg dibooked tak dpt..hampa betul la. So terpaksa la cari yg lain.

Kebetulan nampak driver tuk tuk..saya cakap.."good hotel" ingat dia tak paham bahasa melayu..sekali boleh ckp melayu daaa...so dia pun ckp.."mau cari hotel ka? p tanya egency kat dlm tu" sambil dia tunjuk kat kedai belakang kami. Alhamdulillah..tinggal 1 jer bilik kat Regency Hotel. Kami terus byr egency tu dan berjalan tak sampai 3min ke hotel tu. Lepas check-in kami rehat2 jap..mandi dan bersiap nak cari breakfast.

Boleh tahan la hotel ni. Kami check-in dlm 8.30am takde extra chargespun..toilet je tak bersih sangat. Kira kos untuk hotel adalah RM115.00. Betul2 di tengah town Hatyai.

Ni mcm floor map..colourfull betul..hehe


Keadaan awal pagi di Hatyai..

Makcik ni tengah prepare nak niaga makanan..sedap betul tengok udang besar


Naik tuk tuk..hehe

Pusing punya pusing nak nak cari breakfas, tak jumpa2. So hati tergerak nak tanya sorg driver tuk tuk ni. Alhamdulillah pakcik yg umur kira2 lewat 50an tu pandai cakap melayu. Sayapun cakap la, "pakcik boleh bawa kami ke restaurant tak?" dia cakap boleh. So akak saya tanya la berapa kalo nak gi Songkhla. Diskas punya diskas akhirnya pakcik tu offer jadi tourist guide kami untuk pagi tu sampai kemalam dengan harga 110 baht kalo duit kita RM110. My sis ni apa lg..terus agree. So 1st journey pakcik tu bawa ke Restaurant Salma..punya la baik pakcik tu, dia berul2 jaga kami. Makanan diapun xharap kami byr..dia byr sendiri. Ramah sangat Hj Jaafar ni. Kebetulan sungguh, pakcik nipun ada tourist guide card.

Lepas je breakfast, kami teruskan perjalan je Songkhla. Kat situ lah boleh jumpa tempat2 menarik kat Hatyai..Jom layan....

Tang Kuan Hill..murah je ticket ni..RM3. Kena naik lift utk ke puncak bukit..


Tengah tunggu lift sambil makan mangga. Sedap mangga ni..masam manis dan lemak.


Time ni gakla opis nak col..kaco je. Yg belakang saya tu rail utk lift..lift tu kotak, boleh muat dlm 20 orang. Dlm 3min duduk dlm lift ni, penuh padat nasib baik ada air-cond..tapi naik mcm naik train Bukit Bendera :)


Antara view dr atas bukit



Posing2 skit. Tak byk benda sgt kat atas ni..dah terlanjur kat Hatyai, tak rugi lawat mana2 yang patut..ye tak??

Lepas je turun dr bukit tu..lawat lah souvenir shop..mcm2 ada.


Kat luar Tang Kuan Hill ni ada beberapa gerai jual makanan. Kat atas ni ais kream..buah kelapa dipotong 2 then dimasukkan ais kream bersama kacang, roti, isi kelapa muda, susu..mcm sedap tapi org jual tu xtau islam ke tak..so saya xbeli lah.

Next...nak gi tengok statute ikan duyung plak..area2 tu jugak..

Nak tengok ikan duyung tu, kena jln skit ke pantai. Saya malas nak harung panas nak gi kat ikan duyung tu. Dari jauh nampak mcm emas je..xde plak org jaga statute tu. Kalo gansa sekalipun ikan duyung tu..kalo curi kaya gak jual :P
Menurut cerita..ada cter dongeng skit la ikan duyung ni..kalo gi usap2 dia..leh cepat jodoh. Pe kejadahnya ntah..hehe. Pastu ada org ckp, dia akan balik ke laut kalo dah ada jodoh. Cmner nak ada jodoh kalo duduk ke kat situ... :P

Semua makanan ni halal..peniaga ni siap kuarkan plastik bahan2 makannan ni nak show logo halal :)

Saya beli udang ni..sedap..dah la murah


Panjang sangat kut entry ni..so saya ke next entry lah ek?? mcm2 lg nak cter

You Might Also Like

3 comments

  1. akhirnya sampai gak u ke hadyai eh..hehehe :)

    ReplyDelete
  2. hehehe..pasni nak prepare gi Ostolia plak..nak katam u punya blog byk kali b4 pergi... :)

    ReplyDelete
  3. takde ke contact no pakcik tu...hehehe

    ReplyDelete