uNiVeRsAL StuDiO SiNgApOrE - Part 1

August 01, 2011

Salam Ramadhan semua...

Apamacam 1st day puasa?? Saya biasa2 jer..sahurpun just mkn nasi ngn telur mata berkuahkan kicap..hehehe...rezeki ma..saya bersyukur setiap makanan yg masuk dlm perut, xkisah la apapun asalkan halal dan bukan kayu dan batu.

Hmmm...nk cter2 skit la psl wish Jumaat lepas...nak tahu apa?? tercapai dah sudahhhh!!! Yehaaa!!! Memang gamble giler gi Singapore. Tau la perangi my sis sekor ni..suka planning last minute. Balik office terus jer berkemas...pack apa yg patut. Tak lupa juga beli USS ticket..kalo gamble gi beli sana sure abis...kang melopong dua2 ekor :P

Kira2 dlm kul 9mlm baru betul2 bertolak sebab gi tukar duit singapore lg..on da way kami singgah R&R Seremban..niat nak makan masak lomak cili api..tapi x sedappp daaaa :(

Sepanjang perjalanan saya tido sbb mkn ubat...lalok. Sedar2 dah sampai JB dlm 2am cmtu. Diskas punya diskas..akhirnya kami decide nk terus masuk Singapore. Memang gabra la nak masuk..1st time lah katakan. Kereta xbyk sgt time tu..senang jer lepas imegresen Malaysia. Imegresen Singaporepun senang jer..xpayah2 nak kuar kete Q Q bagai cam Hatyai ritu. Tapi kat imegresen Singapore kena beli autopass card..pegawai imegresen tu akan tunjuk nk beli kt mana card tu...

Rupa autopass card..boleh guna utk parking, public transport atau beli brg. Hanya valid ke atas kereta yg didaftar. Make sure dlm card ni ada lebih kurang $30...sebab parking kat USS $26...bayaran utk balik Malaysia $1.20 kalo xsalah la dan kat imegresen Malaysia kena byr RM2.90 kalo xsalah (guna TnGo)


Ok...berbalik to our tavel..sampai jer tmpt yg nama Woodlands..ternganga2 kami 2 org..baru sedar yg signboard kt Singapore bukan macam Malaysia...AYE...BKE..JURUNG..hah sudah..1 perkataan kami x phm. Disebabkan pernah sekali dtg..so kami decide nk ke tmpt yg kami familiar (city)..nak tnya org mmg xboleh sbb jln tu mcm highway gitu..akhirnya dpt jugak signboard city..just polo signboard tu tp lastly sesat sbb byk sgt simpang yg mengkonpiouskan. Akhir yg x akhir2nya..kami masuk simpang ke Jurung...dengan niat maybe jumpa org leh tnya jln. Mata ngntuk giler dah...my sis berpeluh2 dah..hehehe. Sekali tnya org..drgpun susah nk bgtau jln..tp ada la skit info..

Alhamdulillah sampai juga city. Sampai jer...menilau2 plak cari hotel. Nasib baik awal pg buta..kereta xbyk..boleh la bw slow2. Hotel..backpacker hotel semua full. Tak sangka jumpa org Singapore yg baik hati..atas percaya xpercaya 50-50 gitu..bg dia drive bw cari hotel..tp malangnya semuanya full..dan Alhamdulillah ada satu hotel yg boleh duduk kejap jer..$10/hr. Xkisah lah..asalkan leh lelap kejap dan mandi..time tu dah pukul 5am..berjam2 kami sesat :)

Dengan pengalaman awal pagi tu..my sis decide nak naik cab jer ke USS sbb dia mmg rasa xconfidence nak drive. Tak sampai seminit dia confidence plak sbb dia risau park kete area2 hotel tu. Dengan pertolongan staff hotel..akhirnya sampai gak ke Sentosa Island. Sesat gak sebenarnya..tp kepakaran my sis gunakan instinct dia..betul gak jln yg asalnya sesat tu. Dari city xsampai 20minit dah sampai..xsangka sedekat tu..igt ka 1-2 jam..kahkahkah!!!

Nanti saya share experience saya kt USS (Universal Studio Singapore)



Nantikan part 2 !!!!






You Might Also Like

0 comments