Light, Free & Easy Trip to Korea (Day 1) - Part 1

May 09, 2013


Assalamualaikum...

Lastly..I got time to write entry about "Light, Free & Easy Trip to Korea". Kenapa trip kali ni saya bagi nama bagai?? Jawapannya..sesaja jer..hahaha. Takde lah..gurau jer..sebenarnya trip kali ni tak extrem macam trip-trip sebelum ni yang saya pulun nak cover semua interesting places kat sesebuah negara yang dilawati. Light itinerary juga did by myself not my sis as usual. Flight ticket book 2 bulan sebelum pergi. Dua tiga hari lepas tu, my sis jatuh sakit. Agak serius keadaan dia..time tu bayang-bayang Korea pun macam kabur-kabur jer. Dengan semangat yang my sis akan sihat, saya study berkenaan Korea denga sedikit bantuan my sis. Selama sebulan dia cuti. Macam-macam kaedah perubatan, akhirnya my sis sedikit ok. Sebenarnya keadaan my sis memang bahaya untuk dia travel jauh. Saya rasa dia takut saya frust, akhirnya dia gagahkan diri nak on jugak trip ke Korea. Berulang kali saya tanya dia..dia bersungguh nak pergi. Makanya..terhasillah itinerary  "Light, Free & Easy Trip to Korea"....yeeeeee...tepuk tangan semua!!!!! Hihihi

Travel location ni saya yang pilih. My sis tak pernah pun minat drama-drama korea macam saya. Tapi terujaan untuk ke sana dua-dua merasainya. Preparation just ala kadar jer. Kami tukar seat biasa kepada hot seat untuk keselesaan my sis. Seat kami ni tak jauh dari tempat prepare makanan..bau makanan kuat giler sampai saya sakit paler...haish.

Ada beberapa info saya ambik sebelum ke korea..sumber-sumber tu adalah dari :
1) Forum cari Korea. Page-page yang awal tu banyak boleh refer dari segi restoran dan mcm2 lagi. Copy dan print mana-mana yang patut.
2) Sila visit Visit Korea Web, macam-macam info tentang interesting places, event, festival, coupon voucher transport info dan bermacam-macam lagi. Tour agent info pun boleh didapati di sana.

Sebelum saya teruskan pasal entry Korea ni..saya nak share sikit tips :
1) Bawak makanan sendiri seperti sambal ikan bilis atau rendang daging/ayam sebab kat sana susah nak dapat makanan halal..kalo stay kat Itawon ok la sebab banyak halal food.
2) Book guesthouse/hotel yang sesuai sebab kalo tersalah pilih..nanti jenuh menapak. Better dekat-dekat dengan main road atau subway station.
3) Standby extra camera memory card and power bank for camera and fon charging sebab banyak sangat view cantik untuk snap
4) Bawak minyak urut standby kut-kut kaki sakit sebab kat sana kena banyak jalan
5) Pakai kasut yang sesuai
6) Buat itinerary dan kos
7) Book bus untuk ke Nami Island
8) Print voucher discount for transport from airport to Seoul (pls continue reading)
9) Print voucher discount for others (pls continue reading)
10) Belajar sikit2 macam mana nak sebut anyohaseyoo and kasanhamida..hahaha. Orang korea syok bila kita cakap bahasa dorang.

Ni baru intro pasal trip ke Korea. Saya minta maaf sebab tak dapat nak teruskan penulisan sebab lepas balik dari Korea iaitu Rabu lastweek, saya terus balik Penang dan balik ke sini on Sunday. Monday pulak saya baru start kerja baru di new company. Entry ni pun saya taip ketika lunch hour. Insyaallah weekend ni saya akan sambung pasal entry Korea ni. Teruskan membaca pengalaman saya di Korea dan semoga memberi sedikit sebanyak info.

Saya share photo sikit dulu..sorry ya!!!


Dalam flight ..1st meal yang disajikan adalah pancake sebagai breakfast.


ni 2nd meal saya. Merangkap lunch..hehe


Yang paling best my sis nyer lunch..rice and greaen curry chicken..terbaekk!!!


Ruang hot seat lebih luas..selesa!!

You Might Also Like

23 comments

  1. Assalmaualaikum kak zila. waa dah balik. welcome back! ehh tukar kerja da ke? good luck kak zila. tak sabar nak baca sambungannya. pleasee taip lelaju :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam, tq tq..hehe..InsyaAllah

      Delete
  2. silalah sambung laju-laju. papepun korea memang best!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg best smpai tak tertaip sy..haha

      Delete
  3. Baiknya kakak Zila, sanggup gagahkan diri untuk teman adiknya walaupun masih belum pulih betul-betul.

    Travel light & easy nilah yang terbaik, tak perlu rushing...barulah enjoy!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Prof, kata2 prof ni sama mcm kata2 akak sy. dia ckp wlaupun kali ni kami byk relax tp dia rasa sgat enjoy. Kami xda nak rush papepun. Skrg my sis kembali tak sihat..doakan smoga dia sihat seperti biasa..amin

      Delete
  4. terima kasih coz dalam kesibukan sanggup siapkan juga satu entry..time lunch lak tu...good..good..ok2 sambung lagi nak tahu pengalaman Zila plak kat sana heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. JM lately ni sy tired sgt lepas blik opis..kalo memalam laju dh menaip..hehe.tq sbb nk polo cter sy.

      Delete
  5. welcome to korea! best tak? first time nmpk airasia serve pancakes dlm flight. mmg ade ke? my fav tuh. hehehe.

    untungla zila dpt pegi korea pd musim cherry blossom. cantik!

    ReplyDelete
  6. Banyak info saya dapat kat sini. Mudahlah sikit saya nanti... tq tq

    ReplyDelete
  7. Henry Fox --> Maybe flight pagi jer kut ada menu ni..sebab sesuai sebagai breakfast. Time saya gi tu sisa-sisa cherry blossom..tapi still menarik

    Mie --> Nak gi sana gak ek??

    ReplyDelete
  8. bila nak continue part 2 ni?

    ReplyDelete
  9. bila nak continue part 2 ni?

    ReplyDelete
  10. Hehehe..sabar2..xlama lagi dong

    ReplyDelete
  11. Saya makan green curry to OTW balik Malaysia..Sebab dah tak tahan sangat laparnya...this meal super sedapp..berbaloi bayar 10K..hihihi

    ReplyDelete
  12. Ok yeke...saya pergi balik merasa makan nasi tu..memang sedap..cukup rasa smua..hehehe kebetulan pulak.

    ReplyDelete
  13. kak zila nak tanye.. if we r staying at Insadong area. kalau nak ke airport tu jauh ke? sebab we r planning to have an early flight to KL. :)

    ReplyDelete
  14. flight pagi or petang yg lebih senang?

    ReplyDelete
  15. Belle --> saya xsure la pulak. Jarak dari Myeongdong ke Insadong kalo naik cab xla lama sgt..rasanya sejam gitu la nk gi airport.

    Shasya --> hmm...pagi kut..sebab smpai seoul dlm petang..sure penat nak jln2..so leh rest dulu..esok tu leh fresh nak gi mana2.

    ReplyDelete
  16. Salam kenal Zila..

    Seronok baca pengalaman Zila dekat Korea..
    Saya akan ke sana bulan 9 ni..
    nak have fun jugak macam Zila..
    Wish me luck! ^^,

    ReplyDelete
  17. Ya Salam kenal May,

    Sy doakan awk bergembira kat sana dan mudah semuanya :)

    ReplyDelete
  18. waa boleh ler join group nekcik POP travel..travel light..free and easy!!

    ReplyDelete