March 18, 2012

MELBOURNE - Last Part



Assalamualaikum...

Dah nak berakhir sudah kisah saya di Melbourne. Saya ingin continue cerita pasal Monington Peninsula yang tergendala sebab entry yang terlalu panjang..hehe. Next destination adalah beberapa jenis pantai. Di Monington Peninsula ni ada 2 jenis pantai..pertama ocean side..kedua bay side. Ocean side ni sesuai untuk surfing manakala bay side ni lebih selamat untuk picnic dan mandi-manda. My camera battery abis daaa..so saya terpaksa gunakan tab untuk snap picture..jom layan...

Keadaan jalan lebih selamat dari jalan je Great Ocean Road.


I love this view!!!


 
Murray Lookout..tour guide ni banyak ceritakan pasal Kapten Phillip apa ntah..masuk telinga kanan kuar telinga kiri..hehe..dia cter pasal history tempat tu agaknya..hehe..


 
Ni asalnya pokok...camgini jadinya..unik.


 Saya dah lupa nama pantai ni. Nampak tenang je kan ombak?? Inilah bay side beach.

  
Bercahaya2 ombak ni..teringat pula Krabi..hehe


Saper tahu ni mende apa?? tak bergerak pun..mcm jelly.

 
 Sorento Hut...semua pondok2 tepi pantai ni kosong cmni jer. Warna-warni pondok2 ni menarik perhatian pelancong.

Setelah singgah di beberapa beach..kami bertolak pulang ke Melbourne. Kami tak terus balik ke hotel untuk ambil beg..sebaliknya kami minta tour guide kami stopkan kami di Flinders Street Station. Jam menunjukkan pukul 5pm...kami ada masa 1 jam jer untuk pusing2 kedai untuk last minute shopping. Sebab kedai2 banyak tutup pukul 6pm. Kami menuju ke Swaston Street. Pusing punya pusing kami jumpa Es Teller 77...sebuah restaurant indonesia. 

 
Restaurant ni ada 2 tingkat.

Saya order koay teow goreng..my sis bihun goreng..last2 saya bantai bihun goreng my sis sebab sangat2 sedap...hehe. Banyak betul seafood diletakkan.


Selepas puas di town..kami kembali ke hotel. Kami perlu bergerak ke airport. Selepas make sure semuanya ok...kami berjalan ke Southern Cross Station untuk naik sky bus ke airport. Sedih betul rasa nak tinggalkan Melbourne..kami belum puas lagi sebenarnya. Banyak betul memori indah kami di Melbourne. InsyaAllah kami akan kembali ke Australia..maybe negeri lain pula. 

Flight Air Asia malam tu penuh dengan baby..hehe..tak dapat nak tido..menangis memanjang. Alhamdulillah perjalanan pergi balik kami smooth dan tiada apa2 masalah serious. Apa seterusnya??? Kerjaaaaaa!!!! heheheehe...Nasib baik xde apa2 hal berlaku di office sepanjang saya bercuti. Dan Alhamdulillah saya dapat siapkan semua kerja on time.


Saya rindukan scone Monington Peninsula..hehe..akhirnya terjumpa di cafe area rumah. Tapi so sad..taste tak sama daaa..scone tu terlalu berkecai..scone saya makan tu lain. Cream pula macam iasing  kek jer..saya ada search google..boleh dapatkan scone ni di Cameron Highlands. Saya dah ada resepi...hehe,...maybe pasni nak wat sendiri.


Entry saya pasal Melbourne berakhir di sini..kalau ada rezeki saya nak jelajah negara lain pula. 
Thks to all of u yang mengikuti cerita saya yang tak seberapa ni..maybe sikit sebanyak info yang tak seberapa saya berikan ini boleh guide korang menerokai bumi Melbourne. 

Wassalam....

33 comments:

  1. Saya baca sampai katam dari Pt 1. Good info...

    ReplyDelete
  2. Saya baca semua citer u kat melbourne ni. Banyak info yg berguna. Thanks kongsi.

    ReplyDelete
  3. Oh..makaseh semua. Dah abis dah cter..kira cam sad ending la sebab nak tinggalkan Melbourne :(

    ReplyDelete
  4. Sy seronok mengikuti kisah Zila di Melbourne. Saya dapati Zila dah cover banyak tempat di Melbourne :)

    ReplyDelete
  5. yeke puan..ehehe. Luar Melbourne ada gak yang termiss. Contohnya yg bandar koboi tu. Group Monington Peninsula ckp situ best..nak beli emaspun murah. Yang kangroo, penguin, kambing biri2 tu memang dah plan tak nak pergi..kucingpun geli, apatah lg binatang2 tersebut..hahaha. Pergi zoo, semua binatang tu jumpa..hehe.

    ReplyDelete
  6. Terima ksih singgah.
    Seronok makan angin .
    Kenangan indah menjadi ingatan seumur hidup.

    ReplyDelete
  7. Hai Zie & Nieda..

    Memang best..saya fkr2 nak stay oversea la..hehe.

    ReplyDelete
  8. Yang bandar koboi tu namanya Sovereign Hill di Ballarat, mmg best sgt2. Boleh melombong emas...naik kuda. Ladang kangaroo, biri2 tu sebenarnya best gak...itu kami punya favorite...dlm entri akan dtg saya cerita pasal tu...bacalah...

    ReplyDelete
  9. sya baca smpai abis...bila la dpt tngok kanggaro nih...hihi

    ReplyDelete
  10. Pasti dpt tgk!!!! Kena yakin..hehe

    ReplyDelete
  11. dh khatam jugak akhirnya baca trip zila kat melbourne. sgt2 bestt!!! tak sabar nk jejak kaki kat sana nnt. hehehe. hrp2 cuaca kat sana terang dan langit biru. lgpn sy akan ke sana time winter. huhuh

    ReplyDelete
  12. Jgn lupa pegi nanti makankan untuk saya scone yang sedap tu..heheehe.

    Weather forecast ni kekadang xleh caya sgt..kalo ikut weather forecast the whole weeks kat sana ritu sepatutnya hujan siang mlm..tp Alhamdulillah 2nd day kat sana jer hujan

    ReplyDelete
  13. salam, super_mario. salam perkenalan. saya baca blog ni semasa jumpa dalam thread melbourne. Dah mentelaah thread melboure unt trip ke melbourne nanti. Di tambah baca blog u ni. Sangat sangat informatif blog ni. terasa macam saya berada di sana. terima kasih banyak2.

    ReplyDelete
  14. Alhamdulillah kalo blog saya boleh bantu serba sedikt :)

    Kalo boleh cover semua tempat..baru rasa kepuasannya nanti..saya doakan Kalthom enjoy the trip..

    ReplyDelete
  15. saya agak frust jugaklah sbb time sy pegi mornington and philip island tu, mendung giler kalo tak mesti kaler sorento hut tu lg naik. takpelah xde rezeki. tp rasa musykil skit sbb hut dlm gmbr tu mcm lain skit dr saya punye. hut tu ade kt byk tempat ke?

    sy makan scone kt chocolate factory kt philip island. first time makan....so, xtau nk react macam mana. hehehe

    ReplyDelete
  16. A'a..hut tu byk tmpt..yang awk gi tu cantik sikit dari yg sy gi tu.

    Scone yang best bila mkn xberkecai..pastu rasa berlemak gitu..means susu diletak dgn byk sekali..

    ReplyDelete
  17. salam zila, saya carik2 blog traveler dan terjumpa blog ini..antara catatan kembara yang agak detail dan sgt menarik dgn gambar bunga2an yg hebat hehe..nmpaknya kita berkongsi hobi yg sama iaitu travel, fotografi dan bunga ;) anyway, saya pernah melancong ke melbourne pada winter 2010 dan mac 2011..masa winter yg seronok sekali sbb 1st time g melb city..dok homestay student malaysia mmg untung sbb boleh makan masakan malaysia yg halal hehe..kat melb susah nk carik halal food, klu ada pun mahal dan tak menepati citarasa..masa time winter tu, kami jalan2 bandaraya melbourne dan kawan bawak jalan ke phillips island. mmg best, pastu amek pakej main snow kat mpount buller!! itulah yg paling best sekali..masa 2nd time g tahun lepas, kami g great ocean tour tgk 12 apostles la..hihi tapi cuaca masa tu mendung je..saya suka cara perkongsian pengalaman zila dalam blog ini..cuma klu boleh, maybe next time boleh describe sikit ttg musim spesifik masa travel tu (contoh summer/winter etc) dan mungkin serba sedikit ttg hotel/penginapan yang diduduki masa tu..thanx for sharing ;)

    ReplyDelete
  18. Salam..kalo saya tau nama lagi best nih..hehe. Alhamdulillah time kat Melbourne saya boleh rasa beberapa musim yang berbeza. Kalau tak salah saya time saya gi tu penghujung summer. Bila saya kat taman snap bunga2 tu..seolah-olah spring..best sangat. Bila hujan yang 1hari tu...perhh..sejuk giler..terasa seolah2 kat London (time kt London tu penghujung winter). Saya dh describe lebih pasal musim..masa serta hotel dia entry2 sebelum ni..boleh refer kat sana.. :)

    ReplyDelete
  19. salam zila, nama saya ismail..hehe thanx la sudi jawab komen saya ..nmpaknya zila ada kakak yg sgt adventurous ek? kalau saya, mgkin sy takkan drive ke tempat2 yang saya tatau (eg USS) huhu..mlm ni nak baca entry pasal london lak..oversea ni sy baru je g melb, seoul dan singapore..sedih kan? haha anyway, mesti zila ada fb? apa nama kat fb? bley sy singgah tgk gambar2 yang lebih banyak kan? salam perkenalan dari saya di PD..;)

    ReplyDelete
  20. Oh Ismail..a'a akak saya tu berani terlebih..hehe. Sebenarnya time nak ke Great Ocean Road tu pun dia nak drive tapi pihat hotel tak galakkan sebab driver susah nak hayati view nanti. FB saya banyak makanan2 jer..hahah. Nama FB saya Noorzila

    ReplyDelete
  21. Hi, bumped on your blog while surfing. had been to melbourne too last May 2012. Melbourne sgt indah dan akan pergi sekali lagi. blog awak byk info (Congrats) while mine just photoblogging (sbb tahap malas nk mengarang dan menulis). keep it up :)

    ReplyDelete
  22. Fuhh..lama sy spent go thru ur entry pasal melbourne..menarik la photo2..mmg situ sangat2 menarik..kalo boleh terus stay sana alangkah bestnya. Thks sebab jenjalan kat blog saya...hope info2 tak seberapa kat blog saya ni boleh jd reference kpd orglain

    ReplyDelete
  23. no problem zila. thanks juga for blogwalking ke blog saya. btol mmg rase nk stay kt sana, and x nk balik hahaha. next time try to DIY ke sana. lagi berbaloi :). thanks juga jadi my follower.

    ReplyDelete
  24. Assalam Zila. Coretan u ni mmg useful sgt2. Saya going to Mel satu family 4 kids dgn mak n mentua jugak this Sept. Walaupun saya n husband ex student sana back in 1999, kami pun ingat2 lupa dah detail kt sana. Dah lama I mencarik site2 utk plan "budget travel kami nanti". Alhamdulillah terjumpa few sites yg made by malaysian termasuk site ni.Your enthusiasm utk travel n sharing sgt2 useful utk org2 mcm kami ni heeee.. InsyaAllah lepas ni nak baca semua post you kt tpt lain2. Just nak tanya T shirt tu mmg lain ye harganya. Dalam bangunan Vict Market tu ade jual sovenir ye? dulu mcm ade jual ikan je hehheee... Byk perubahan ye kt sana. I naik cable car dulu kt Mornington Peninsular tapi skrg dah x de ye. We all lucky sbb dpt booking rumah rakyat malaysia yg buat rental kt sana Plan nak masak sendiri and bawak bekal. Mahal la kat luar makan... Anyway.. Thanks a lot ya. Semoga di murahkan rezeki utk travel2 lagi and share ya...

    ReplyDelete
  25. Waalaikumsalam..

    Oh..tq sudi baca penulisan sy yang tak seberapa ni..hehe. Wahh pernah study sana ek?? Bestnya. Saya doakan semuanya smooth.

    Betul makanan sana agak mahal..macam saya untuk support diri sendiri tu ok la..kalau mcm siti maybe teruk la sebab ramai kan.

    Pasal baju tu saya perasan gitu la..hari lain, lain pulak harga. Cable car tu dah xde..maybe ada accident dats y close terus.

    Tq ya sebab doakan saya..hopefully site dan family bergembira kat sana..Mel mmg terbaik!!!

    ReplyDelete
  26. Superb, what a web site it is! This blog gives valuable
    facts to us, keep it up.

    My website: Boutique Guess

    ReplyDelete
  27. Salam.seronok nya baca blog zila..byk info thanks....kalau ada lebih details ttg rakyat malaysia yang buat homestay d melbourne mungkin boleh membantu....

    ReplyDelete
  28. Salam perkenalan,

    Saya suka baca entry Melbourne ni membuatkan saya nak pergi Melbourne sgt2! Banyak info berguna dan saya akan baca lagi if one day i ever come to Melbourne.
    Saya suka sangat gambar hills and sea with cows tu. teringat kat wales.

    ReplyDelete
  29. Tiera --> wsalam...sori baru perasan komen awk. Saya xde info pasal homestay yg org m'sia wat

    Ernie --> A'a melbourne memang best..sayapun rasa nak pegi lagi..hehe

    ReplyDelete

  30. Askm Zila,
    Thanks for the info. Saya banyak mengikuti blog saudari. Mas travel ke Seoul Raya 2013, saya ambil banyak info dari blog Zila buat SOP atau detail Guideline semasa di Soul. Your explaination very detail and sytematic..senang nak replicate.Insya Allah all info about tempat makanan halal, tempat solat akan jadi jariah untuk saudari.

    ReplyDelete
  31. Wasalam Mas,

    Alhamdulillah jika saya bantu sedikit sebanyak. terima kasih ye atas penghargaan yang diberi :)

    ReplyDelete