AnOtHeR TrAVeL TiPs

April 04, 2012

Salam...


Pejam pejam celik dah bulan April sekarang kan?? Kejap jer masa berlalu..dan sekejap saja duit mengalir keluar sebab asyik travel..hehehe. Alangkah bestnya kalau menang duit banyak..sure leh travel around the world :P


Pengalaman travel saya banyak mengajar saya bagaimana nak travel dalam keadaan selesa. Bila kita dalam keadaan selesa, InsyaAllah we will feel enjoy the trip very much. Maybe orang lain amatlah berbeza dengan pemikiran saya..tapi tak salah kalau saya nak share serba sedikit pemikiran saya ni.. (",)


OK...jom tengok apa ciri-ciri travel yang selesa :)


1) Handbag : saya lebih suka yg tali panjang dan boleh silang..lebih senang nak kuar masuk duit etc. Kita boleh elak tertinggal kalo singgah makan kat restoran sebab beg jenis mcm ni sentiasa di badan kita walaupun ketika makan. Kalo isi dalam beg ringan, thats better. So, saya akan buang segala mcm benda xperlu..just ada tissue, purse, camera. Bila nak berjalan2pun relax jerrr..






Ni salah satu handbag yg tak selamat digunakan..dah la kecik..sangat risk bag cmni


Bag silang ni lebih selamat dan selesa..see??? Siap boleh main benda alah tu lagi..hehe




2) Camera : Saya tak perlu camera canggih2 sebab saya bukannya minat photography..just nak snap view2 sebagai kenangan. Kalau DSLR camera tu bagi saya mcm rimas nak hang ke tengkuk bagai..hehe. Then nak simpan dlm handbag pun tak muat.



Quality photo sure sangat mengancam dengan camera ni..but for me its not suitable for me :)


My one like this..hehe. Muat handbag :)



3) Kasut : Kalau tempat yang kita visit tu xperlu jalan banyak..nak pakai sandal pun xper..tapi kalau perlu jalan banyak, jangan lah nak bersandal..nanti nyesal mcm saya..hehe. Better pakai kasut yang berquality gitu mcm sport shoes ke. 


4) Luggage bag : Better luggage bag yg beroda sebab senang nak gerak. Bajupun boleh terelak dari berkedut..so nanti tak payah nak cari iron bagai. If can biar satu beg jer..sumbat semua dlm 1 beg..hehehe


5) Keperluan : Katakan kita nak mandi laut, just bawa yang perlu jer. Tak payah lah beg la..purse la..hp la..cukup dengan camera dan sun glass. Bajupun biar siap2 untuk mandi..kiranya sampai jer dah leh terus terjun laut..hehehe. Tak lah dalam laut nanti dok risaukan beg la, hp la..purse la. Kunci hotel & camera nak letak mana?? Bw jer plastic kecik..masukkan semua tu dlm tu..letak kat pantai..sesekali pandang2 la kut2 org ambik..takpun bawa towel then tutup plastic tu ngn towel..

6) Pakaian : Pakaian biarlah selesa..biar simple jer. Bagi saya kalau bertudung fesyen2..nanti masa terbuang asyik dok repair..hehe. Baju pula biar yg boleh serap peluh..







You Might Also Like

10 comments

  1. pakai kamera tuh je ek..santek2 gamba uolss..jeles...mmg berat nk hangkut DSLR..sampai sakit belakang kekadang....

    ReplyDelete
  2. Zila...betul apa yang you tulis. kalau kita nak travel bawa yang perlu sahaja. Simple but mesti selesa...Keselamatan diri dan barang2 perlu diberi keutamaan...

    ReplyDelete
  3. Wah kamera Zila yg Samsung tu ek? Tapi gambor tangkap kat Australia tu cantik2 belaka...

    ReplyDelete
  4. Opie,

    A'a camera tu jer..kalau xsalah saya 12 ke 13 ntah megapixelnya. DSLR camera tu saya nak try sentuhpun xpernah lagikan nak gantung ke leher..hehehe. Sampai boleh sakit belakang ek?? dasyatnya :O

    ReplyDelete
  5. Chazully,

    Saya ni jenis careless gak..so saya takut la jadi pape. Handbag pernah tertinggal kt A&W..hp pernah tertinggal kt restoran hotel Port Dickson..purse tertinggal beberapa kali kt seat kereta..so saya amik langkah berjaga2 la bila nak travel. Tab pun saya xberani nak pegang2 cmtu jer bila kt luar atau travel..tu lg bahaya.

    ReplyDelete
  6. Doktor,

    A'a..samsung tu..hehe. Camera ni auto focus..kekadang objek depan nampak blur..yg belakang nampak clear..dan boleh sebaliknya..dlm ati saya ckp.."wahh..mcm DSLR camera lagaknya..xyah nak adjust2 benda yg depan tu (apa nama ntah :P)...leh focus sendiri" hehehe.

    ReplyDelete
  7. aslmkm.
    perfect timing for the tips. insya allah going to korea at the end of 2012, solo. hope to get more tips from u. thanks again.

    izah.

    ReplyDelete
  8. Wahhh..gi korea!!!

    Enjoy ur trip..InsyaAllah saya akan update others tips kalo ianya ada n_n

    ReplyDelete
  9. As'salam Zila...baru perasan komen zila di blog FnF. Seronok tengok gambar2 percutian Zila.

    ReplyDelete
  10. salam....baru cuba2 nak follow blog travel...(^_^)

    ReplyDelete