MELBOURNE - Part 4

March 16, 2012



Assalamualaikum...

Sebenarnya the 4th day, kami plan nak pergi Monington Peninsula. Akibat tour tu di cancel, maka that day kami plan untuk berleisure di Melbourne City. Sedikit keciwa arr sebab dah tak sabar nak ikut tour tu. Nak book agent lainpun dah tak sempat, atleast 24 hrs before dah kena book. So, kami ke zoo. Zoo ni tak best. Memang ada binatang pelik2...tp hati masih sedih pasal tour yang dicancel tu..so masuk zoo layan tak layan jer. Jom layan pic...



Bunga ni tumbuh di tepi jalan area zoo


The lion look at me..hehe


 
Rakun 2 ekor yang duduk atas tu macam sayang each other jer..yang sekor2 kat bawah tu macam jeles..hehe





Babun Africa ni..punggun warna-warni wooo


Tak sure monyet jenis apa ni..suka betul dia bila orang datang..bergayut kat cermin tu untuk bagi org snap pic dia..hehe


 
Gajah dalam zoo ni datang dari Indonesia, banyak singboard bahasa melayu yang boleh jumpa dalam zoo ni  




Ada butterfly park di dalam zoo tu..


 
Burung2 semuanya dilepaskan tanpa kurungan. 



Lepas selesai di zoo..kami masuk Melbourne center lagi..kali ni kami nak cari makan..hehe. Kami menuju ke Norsiah Kitchen. Boleh naik tram no. 16 kesana. Kalau tak salah saya, restaurant ni area university, boleh jumpa ramai student Malaysia di restaurant ni. Makanan di sini boleh consider murah. 3 jenis lauk berharga 6.50 dollar. 

Ayam goreng kunyit, sayur taugeh dan ikan kering goreng..wallawehh!! Nikmat tul rasa time tu..hehe. 


 
My sis punya 


Mango juice dalam tin yang saya minum kat sini betul2 rasa pure mango..berdepan dengan restaurant ada taman. Ramai betul student lepak atas rumput taman tu sambil membaca buku. Cuaca pula panas, lagila dorg suka sambil membaca dan berjemur..



Kemudiannya kami menuju ke Royal Botanic Garden. Niat di hati nak bergambar atas rumput..hehe. Tak sangka pula taman ni berhampiran Shrine of Remembrance. Shrine ni dibina bagi mengingati kematian tentera pada perang dunia pertama. Kalau nak tahu lebih lanjut mengenai history shrine ni..sila clik --> http://www.shrine.org.au/The-Shrine-Story/History


Bunga ni adalah bunga rumput. Sebesar syiking 50 sen gitu..saya suka sungguh tengok bunga ni.


Dalam shrine ni ada list nama2 askar yang terbunuh tu. Nak masuk sini free yee. Nak tengok view Melbourne..sila panjat tangga dalam ni..then keluar ke balcony..



Taraaaa...ni view yang saya cakap tu..


Next destination adalah Royal Botanic Gardens. Boleh pergi ke visitor service untuk dapatkan map taman ni. Diaorg boleh rekemenkan area apa yang kita nak cover untuk time yang kita nak. Memang besar taman ni..cantik sangat2. Banyak betul bunga. Memang tenang jer. Masuk free yerrr..hehe. Melbourne ni sebenarnya 20% adalah taman. Kali ni memang saya snap banyak pic bunga..hehe!!!



Setiap tanaman dalam taman ni diberi nama..boleh refer signboard yang ada.


See the bees?? Tak sangka betul saya dpt snap pic macam ni..hehe..excited betul. Lebah berterbangan dalam taman ni. Serupa lalat hurung makanan lagaknya. Ini la 1st time saya tengok keadaan tu...bunga2 rose yang wangi...tak pernah dalam hidup saya bau harum bunga rose. Burung2 pula berterbangan dalam taman ni. Saya lupakan kaki yang sakit akibat banyak berjalan..saya terus-terusan explore taman tu. Before sampai Melbourne saya dah pesan kpd my sis yg saya nak gi taman..akhirnya tercapai juga. (**_**)

Jom sambung tengok bunga lagi..hehe!!!



 Kami sesat dalam taman tu..hehe..nasib baik ada singboard


 Pokok2 ni pelik kan???



Cantik betul tempat ni...aduhaiii!!!




Saya dah tak heran pakai sliper jer..hehe. Baru la boleh gerak cergas sikit.



Masa yang ada kami gunakan sebaiknya. Kami kembali lagi ke St Kilda. Niat di hati nak tengok sunset. Sebelum nak smpai masa sunset. Kami singgah minum dulu di cafe bakery yg tertua di St Kilda. Banyak betul kek, pastry, roti ect di sini..sampai tak tau nak pilih yang mana. Last2 tersilap pilih daa...tak sedap pula. So pekena kopi secaweee..hehe. Kalau nak minum kopi, selalu2nya dorg akan tanya nak berapa sudu sugar..so,cakap 2 sudu yerrr..hehe. 2 sudu tu tak manis sangat...ta tawar sangat..sedang2 sajer..


 
 Berderet2 makanan..wallaweh!!!



 Dua2 ni tak sedap...


 
Ha....yang ni sedap :P






Lepas siap minum2..kami jalan melalu kawasan perumahan. Best jer tengok kawasan perumahan yang tenang dan menarik..tp watch out the dog...hehe. Jalan dalam 10 minit, maka sampai la ke kawasan pantai. Ngam2 jer leh tengok sunset...Memang cantik. Angin laut yg nyaman..membuai2 diri ku sehingga ingin ketiduran..ohhh!!!! hehe


Jom tengok gambar...


Track berjalan kaki diasingkan dari track berbasikal. 






I think maybe my sis ckp..that day is my day..hehe. Cause what?? Cause i love flower..i love food and i love sunset..huyeeeeee!!!!














You Might Also Like

13 comments

  1. Sure u enjoy kannn...semua gambar tu nampak cantik sangattt...

    ReplyDelete
  2. A'a memang enjoy..hehe. Saya snap gambar tu semua dengan camera kecik saya..

    ReplyDelete
  3. I love flower too & I love food too :). Cantik gambar2 yg zila tangkap. Nampak tenang, indah, damai...ini membuatkan saya rindukan Melbourne...Pasal kek tu..sy pun ada pengalaman yg sama...Masa tu saya ke Williamstown, perut lapar, pergi kedai pastry & kek, keknya nampak sedap, warna icingnya merah berkilat, tapi bila makan alamak tak sedapnya...sejak tu sy tak beli kek dah...semua buat sendiri.Lagipun kalau beli kita tak pasti bahannya halal ke tidak.

    ReplyDelete
  4. Terima Kasih Zila kerana menjadi pelanggan makan kat Norsiah Kitchen. Kami add gambar-gambar ur blog di facebook group kami. Sila join!

    Any other fans of Norsiah Kitchen, join di link ini:

    https://www.facebook.com/groups/289877955326/

    :)

    ReplyDelete
  5. Puan Naramas -> Wahh...kita sama ek?? hehe.

    ReplyDelete
  6. Sama2...saya dah join group Norsiah Kitchen..picture yang saya snap pun masuk dalam group tu ek?? hehe...tq

    ReplyDelete
  7. Cantik sungguh environment nya kan... esp bunga2 kat taman2 tuh... cantik2... kamera kecik pon tp cantik aja bunga2 tuh semua...

    ReplyDelete
  8. Melbourne ada byk taman..ni antara the best taman kat sana. Tak sangka tul, di tengah2 bandar ada taman yg cantik cmni..sangat2 terjaga keadaannya. Jadi la camera kecik2..hehe

    ReplyDelete
  9. Hi..salam...berapa harga coffee ngn pastries kt sana ye?

    ReplyDelete
  10. harga lebih kurang digit malaysia..kalo convert berganda2 la. Kalo xsalah saya spent 20 lebih dollar untuk mt sis sekali

    ReplyDelete
  11. Salam Zila... I baca lg blog u over n over again heee..x puas tgk gambar2 yg cantik. Kami pun suka bunga and plan this september pun sbb ade tulip farm and spring kt sana.. Mmg best la gambar2 u kat blog ni..keep it up...

    ReplyDelete
  12. Waalaikumsalam..

    Tulip lagi best.. colorful..time saya pergi tu xde tulip..bukan musim kut. Pergi la petik cherry..rasanya musimnya time siti nak pergi kut..try survey2

    ReplyDelete
  13. rasanya bkn time cherry sbb dulu summer saya keje petik ceri ni wollonggong. hmm.. breakfast, lunch ceri jer heeee.... nice experience. take care zila...

    ReplyDelete