February 15, 2012

kRaBi - Last Part

Our last day at Krabi...

Rasa syg nk tinggalkan tempat tu. Rasa lom puas ada kat situ. Lepas pack smua brg..kitaorgpun berangkat pulang. Sempat singgah lg kt gerai yg 1st time kitaorg breakfast sehari sebelum tu. Husben and wife tu seronok tengok kitaorg datang lg. Disebabkan tmpt makan tu full...drg hamparkan tikar utk kitaorg mkn. Betul2 lain dr lain..hehe. Sy order coffee ice..wahh..mcm minuman dari cafe gitu...mmg sedap.


 
 Saat2 akhir di Ao Nang..menyantap makanan peberet :(


Time on da way dtg tu kitaorg nampak big crab statute kt tepi jln..so on da way nk balik nak la singgah bergambar. Tengah2 bergambar tu ada dtg sorg lelaki agak tua offer nk bw kitaorg nek boat gi tengok cave, crab, fish farm village dan bagi monyet makan. Dia offer 500 baht utk 2org..so kitaorg nego jadi 400 baht..time tu mmg panas sbb dah tengahari. Jom tgk apa kitaorg wat.


 
 Mak dan anak ketam bergambar dengan saya :P


Gunung yg sebelah kiri tu la kitaorg nak tuju..dekat jer. Dlm sejam leh cover smua benda.


Ni kat luar cave. Banyak pic dari dalam cave xclear sangat. Sorry tak dapat masukkan


Pokok bunga ni saya snap dr luar cave :)


Gigih pakcik tu suruh org ni tunjukkan crab yg dia tangkap..haha..bukanya nampakpun..


Next mission...ke Fish Farm Village (camtu la bunyiknya). Pakcik ni bawa masuk dlm hutan bakau yg berlorong lebih kurang 100m mcm tu...memula tak nampak pape kt depan...tetiba


Wahhh!!!! Something there!!!!


That the village...oh!!!!




Ada restoran terapung yg halal kt sini. Memula sampai kitaorg tgk show dulu. Ada beberapa jenis hidupan laut yg agak menakjubkan ditunjuk..


Haaa tudiaaa!!!! Ni la ikan buntal agaknya..cute tul. Bila pegang cmni,badan dia kembung cam belon. Bila letak balik dlm air..dia terapung smpai la angin dlm badan dia dikuarkan baru dia berenang balik..hehe..syok!!!


Hehehe...ketam ni besar amat..sikbek kepit dia diikat..kalo tak mau ilang jari.


Silap xpegang sambil snap..sebenarnya kerang ni sebesar penumbuk..


Kitaorg xmakan apa sangat kt sini sebab masih kenyang breakfast. Just order sup kat atas....xtau nak panggil apa. Kupang kut. Fresh tul sebab drg amik idup then masak. Setengah kilo 90 baht kalo xsalah. Fresh oren dan apple tu plak sangat fresh..dah la panas..lega skit rasanyanya..hehe


Nampa tu?? lena lalu titi tu untuk ke sana..kat sana la dapur restoran tu dan juga toilet. Saya puji la tmpt ni..sbb toilet sgt2 bersih. Siap ada sliper nak masuk...toilet tisu ada..hand wash pun ada...lantai dan dinding bertiles. Nanti nak jln jauh..so singgah sini dulu :P


Pakcik tu gigih sungguh. Ada ka patut paksa mamat ni tebarkan jala tu utk saya snap pic..hehe. Papepun bagus la..dpt snap pic yg cun ni..hehe (ni on da way nak balik ke jetty)


Asalnya igt kitaorg yg boleh bg makan kt monyet2 ni. Rupa2 pakcik ni yang bagi..haha!!


Lepas je smpai ke jetty...kitaorg teruskan perjalanan balik. Saya asyik tido jer sebab my sis xnak bg drive. Di ckp simpan energy utk drive kt Malaysia. Dalam kul 1pm kitaorg memulakan perjalanan..



Sampai Sadao (ada org sebut Danok) kitaorg lapar sangat. Pada mulanya nak tapau dr mana2 gerai jer..sekali nampak satu restoran halal kt satu lorong xjauh dari imegresen..Alhamdulillah. Just mkn nasi goreng dan tomyam. Bila dah sampai Danok dun wori...mostly org2 situ pandai ckp melayu :)


Hnmmm...masalah yg sama time nak masuk boarder ritu. Apa nak wat?? nak terus masuk kete ke atau nak park then turun?? Kompius...hehe. Syukur time lalu imegresen tu leh park tul2 tepi post imegresen tu. Jln skit jer. Kita kena chop passport dan pulangkan form berkenaan kereta...then..done!!!! Kat imegresen Malaysia senang...xyah turun Q pun. Kastam pun senang keje sbb kitaorg xbeli brg byk utk drg check...so senang jer kitaorg lepas.

Janji my sis xleh pkai. Memula ckp nk bg sy drive..pastu x bg plak. Dia drive sampai ke KL. Kul 11pm lebih baru smpai rumah...penat tul..esok keje plak..


X byk souvenir saya beli. Just fridge magnet, postcard serta keychin utk opismate. Then 2 helai T-shirt yg saya pakai color biru time trip 4 islands tu serta T-shirt merah I love Krabi. 

What I think about Krabi???
Hmmm...very2 interesting place to visit. Mostly org Thai amat sopan dan respect kita..kecuali imegresen. Kalo kat sana kita akan rasa cam ada kt negeri2 mat salleh. Mana2 pegi ada je mat salleh. Dan jgn xtau..drg ni murah senyuman dan suka bertegur sapa ngan kita...especially yg warga emas. Kalo kat restoran, rata2 mat salleh akan senyum kat kita. Makanan mmg the best lah!!! Waktu malam yg meriah..keadaan crowdedpun tak memeningkan kepala. Semuanya jalan relax..serta enjoy.

I will back to Krabi soon. Maybe with my family!!!!!


What happen to me after came back from Krabi?
Uihhh....sunburn la beb!!! Sakit tul kulit muka sampai xleh nak sentuh...hehe. Pastu mengelupas...adoiii...sakit!!! Yela..saya mana pernah da experience cmni, so xtau la..hahaha. Dats y la saya tengok minah2 salleh mandi lotion time atas bot ritu. Hmmm...pasni kena beringat la.

Nampaknya sekmen travel Krabi saya akan berakhir di sini..tp sekmen travel saya xkan berakhir lagi. Kata org jauh perjalanan..luas pemikiran!!!

Wassalam......

12 comments:

  1. wah, fish farm tu menarik lah!
    =)

    ReplyDelete
  2. A'a...xtaupun wujud tempat cmtu..hehe. Driver boat tu pandai gak ckp english..yg syoknya dia asyik ckp "makan nasi"..tu jer pandai ckp melayu..hehehe. org yg entertain kita kat fish farm tupun pandai english. Dia akan cter semua pasal idupan laut yg ada kat farm drg. Kalo nak kita boleh pilih pape idupan laut utk dimasak.

    Kalo Cik anne makan kerang tu 1 jer..sure leh kenyang :P

    ReplyDelete
  3. Salam, nak tanya sket, apa nama trip yg 400bath ni ya...pasal saya nak p x lama lagik, rasa mcm nak try trip yg murah ni, blh makan2 seafood..tq

    ReplyDelete
  4. Saya xsure lak namanya. Camni lah, gi jer Krabi town...nampak jer crab statue, gi situ..sure akan ada driver boat akan offer activity tu sbb tepi statue tu ada jetty.

    Maybe activity tu namanya farm fish village..sy agak2 jer..hehe

    ReplyDelete
  5. Salam
    Terima kasih Ziela kr menjadi follower sy. Singgah2lah selalu di blog sy :)

    ReplyDelete
  6. Best la krabi ni. Tak jauh ke drive dari border nak ke krabi tu ?

    ReplyDelete
  7. Dari border dlm 4 jam..depends speed la. Gi la..best..hehe

    ReplyDelete
  8. Besarnye mak ketam (batu) dgn anak ketam. Mesti sedap kan? He.. he.. he...Seronoknyer tengok Zila jln2....

    ReplyDelete
  9. Tu la...kalo masak ketam ni leh wat kenduri..hahaha..

    Thanks join me!!!

    ReplyDelete
  10. Zila, dari Ao Nang ke Krabi town tu dalam berapa lama drive..? Kalu kat google kata 1 jam..Ada ka sejaoh itu..?

    ReplyDelete
  11. Tak salah saya xlah selama tu..lebih kurang 30min camtu.

    ReplyDelete
  12. 1/2 jam okla tuh..google ni memang la kan..selalu jer tambah2 time...;) TQ

    ReplyDelete