kRaBi - Part 2

February 12, 2012




Lepas penat dah dan putus asa..kami masuk gak B&B tu (Baan Banyan Tree). Jgn fkr harga murah bilik x quality...Alhamdulillah bilik sangat bersih..taraf 4 star gitu..hehe. Owner plak islam dan amat mesra sekali. Tanggapan saya mengenai Krabi amat meleset sekali...sebenarnya bermacam2 activity boleh wat. Rasanya kene duduk seminggu untuk cover smua activity. Mostly hotel dan resort akan arrange untuk semua activity tersebut. Owner B&B yg boleh skit2 speaking rekemenkan kitaorg ambil activity 4 islands. Begitu excited sekali kitaorg bila dia cter keistimewaan activity tu..hehe..kelihatan di riak muka owner tu begitu happy tgk keterujaan kitaorg...haha. Selepas byr bilik serta fee utk 4 island..kitaorg just nek atas bilik letak brg then kuar balik.


 Kt sana banyak tut-tut..so dun wori kalo nak gi mana2. Tapi lagi mudah kalo nek kete sendiri




 

Di sekitar deretan sourviner shop


Kedai2 sourviner yg berderet2 tul2 mengugat iman. Agent promote segala activity sgt2 byk..Amat mudah sekali kalo nk book mana2 activity. Sedang2 berjln tu sy ternampak tulisan elephant trekking..so terus tnya details kt promoter/agent tu..time tu sudah kul 5pm..dia ckp boleh lg kalo nak..nasib kitaorg cepat. Kalo x sure terlepas..Sorg dikenakan 650 baht selepas nego2 smua..ada van dtg amik dan antar. Dalam 15min dok tunggu org pick up, my sis sempat beli t-shirt baru utk diganti t-shirt yg dia pakai..hehehe.

  Kat sinilah kebetulan sy nampak agent tu dok promote 

 Huhu...atas gajah ni!!!!
My sis xnak muka dia masuk blog..hehe

 
Ha..... tu dia tapak kaki gajah!!! 

Perjalan just amik xsampai 10minit..kira masuk kmpg la. Turun2 van tgk2 gajah dah tunggu..hehee..siap ngn driver dia lg. Wahh... efficient tul. Kami just naik jer...hehe. Dalam masa sejam tu...gajah ni akan bw panjat bukit gitu...cian gak tgk dia..yela saya ni berat ma. Memula dia masuk hutan....memang berbukit la hutan tu..lepas kuar dari hutan..akan ada org snap pic kita dan dia printkan sekali. Jgn lupa nego yerr..sbb harga dia 150 baht..kitaorg minta 100 baht senang jer dia bg. Ntah2 murah dr tu...hehehe..tp experience tu mahal, xsalah labur skit duit kan...

Saya nak scan pic drg snap tu...scanner problem plak..so sy pegang cmni cukup lah ek :(

Lepas yer di snap...gajah tu bw masuk sungai plak. Kalo byr lebih skit kita boleh bg mandi gajah2 tu...air sungai tu plak cantik dan jernih...sejuk jer. Saya geli nk pegang2 gajah ni..dats y xnak amik pakej tu..hehe. Saya perhatikan, gajah2 ni diberi makan pokok nanas..cian kan?? Gajah tu memula guna belalai dia untuk lilit kt pokok tu..pastu libas2 kt kaki dia maybe nk bg lembut skit kut :P.....pastu bru ngap :P

Ni lah rupa van yg bawa kitaorg

Selepas puas enjoy2 ngn gajah..kitaorg dihantar semula ke tmpt kami diambil. Time pegi dan balik just kitaorg jer..nobody else..hehe. Perut dah lapar..kebetulan parking kt depan 1 restoran ni..tgk jer logo halal terus masuk. My sis ckp order la pape nak..dia lanjer sempena besday..wahahaha....apa lg..pulun la saya...kakakaka. Kitaorg plg suka ketam...mana2 tmpt ada ketam sure order. Nasib baik sy pandai masak ketam..kalo xde restoran jual leh masak...hehehe (masuk lift tekan sendiri) :P




 Saya order ketam masak lemak (dlm kuah tu dia campur telur sekali), sontam (plg sedap), tomyam ikan (lupa nama ikan tu....mmg sedap) serta udang sweet n sour (ni biasa2 jer rasa..just udang tu fresh dan besar). Sy order fresh oren..perhhh..sedap..mcm oren yg tanam kt Medan tu..my sis plak ice coffee..plg best air dia la sbb rasa cam mocha. Semua kitaorg mkn ptg tu dlm 800 baht..my sis budget 1000 lebih baht. Dia happy sekejap..hehee. 



Air basuh tangan special tu...agak panas..bau best..hehee. 


Layan sunset

Pastu kami terus balik bilik sebab tired dan kenyang sangat2. Layan tv siam...smua english movie drg alihbahasakan...so layannnn!!!! Sy xleh tido sgt sbb dok terbyg2kan cmenr lah esok tu..dlm paler ni dok nampak2 dah panggilan pulau..haha. Jgn lupa bw converter plug tu..sbb sini plug drg yg boleh cucuk 2 jer. 

You Might Also Like

4 comments

  1. Assalamualaikum kak, bestnya g sana. terbaik lah unplanned vacation kan. heee nice to knowing you sis :)

    ReplyDelete
  2. Waalaikumsalam..

    Kerap jugak travel tak plan awal2..main tangkap muat jer..hehe

    ReplyDelete
  3. Seronok ye bila dah smp krabi ni. Paling syok sbb senang nk mkn. Yela penat round2 mesti le lapar. Hihi

    ReplyDelete