kRaBi - Part 3

February 12, 2012

 Sambungan dari (Krabi - Part 1, Krabi - Part 2)
Salam...

Berjumpa kita di Krabi - Part 3. Saya ingin sambung enry saya pasal Krabi..
Saya bangun awal tul pg tu..boleh dikatakan kejap jer sy tido. Saya kuar jln2 kt pantai sensorg cos my sis xnak join. Fresh tul la..sejuk jer mata memandang laut. Sunrise xde ...kalo sunset leh nampak. Agak xselamat time2 cmni sbb ada anjing..so saya dok kejap je. 

Our trip pg tu start kul 8.30am. So kitaorg sempat breakfast..saya sempat beli t-shirt utk pkai time trip tu my sis plak pau saya topi..hehe. Jam drg time tu baru kul 7.30am..tp dah bukak kedai souvenier. Berbalik kepada breakfast..kitaorg jumpa satu gerai di depan McD. My sis gi beli coffee McD..saya plak ke gerai. Sgt bagus gerai tu...1st of cos la org islam yg niaga..2nd bersih...3rd makanan sedap. Saya cukup suka pulut ayam..xsangka jumpa awal2 pg..hehe. Rupa2nya gerai sekecik tupun ada jual drinks..wahh..ternganga jap mulut saya..hehe. Igt ke xde..dats y gi beli coffee McD. Nasib kitaorg baik sbb boleh makan kt gerai tu. Ayam goreng plak panas2..lg sedap dr kfc. Husben n wife ni xlokek senyuman. Si husben boleh speaking..ramah sgt dia. Time sama..dtg la sorg makcik ni..islam jugak. Asyik tul dia ngn saya..nak salam la..nk cter dia islam jugak la..hehe. Saya tanya.."stay here".. then dia ckp "ya ya..mama papa Ao Nang" cam kelakarpun ada makcik tu..hehe. Nampak keterujaan di muka makcik tu bila jumpa org seagama.

 
Antara makanan yg dijual di gerai tersebut.



 
My sis mkn nasi beriani..lg sedap dr pulut ayam.Ayam goreng kt sini mmg sedap..

Saya nasihatkan..amik la breakfast sebelum gi trip 4 islands tu sbb takut pengsan plak..hehe. Kena byk energy sbb nak tergedik2 kt pulau2 tu....hahaha!!! isk...byk gelak sgt xbek...gelak skit lagi...hahaha!!


Senang dok B&B ni..park kete tul2 depan hotel. Kitaorg setia tunggu transport yg akan pick up kitaorg...xsabar tul time tu..jam dh tunjuk 8.45am (jam thai). Lom smpai2 lg. Aduhh!!! x lama pastu smpai la transport yg ditunggu. Yg xcayer tu..nek xsmpai seminit dh smpai...haha. Kalo tau dekat cmtu..better jln jer. Aduh!!!! ada 2 jenis boat utk trip ni...yg 1st long tail (boat kayu yg kipas panjang kt belakang tu) dan 2nd (speed boat). Kitaorg pilih speed boat sbb lg selamat dan laju. Sebelum naik boat kami di brief oleh guide kami..1 boat boleh muatkan lebih kurang 20-30 org. Ada 2org yg kendalikan boat tu..drg tul2 particular dengan kebersihan. Kami dipesan xmasukkan pasir dlm boat. So kena berendam dlm laut dulu baru masuk boat...sliperpun kena basuh2 dulu. Bagus kan??



 
Boleh nampak betapa bersihnya boat ni kan?? Smua seat jenis kusyen lembut.


Bergambar dengan tourist guide yg ceria


Ni baru skit view...ada lg pasni..

Nasib saya baik sebab sempat dptkan seat di muncung boat. Xde covered, senang nak snap pic dan layan view. Hati2 dok depan ni..kalo pkai tudung leh tercabut wooo. View yg amat cantik sekali...xterucap dek kata2. Itu semua ciptaan Ilahi yang Maha Kaya..Subhanallah!!! Amat cantik sekali. Teruja tgk pulau2 kecik di dlm laut seolah2 seketul batu yg berdiri gagah...semuanya masih asli. 900 baht yg dibayar mmg berbaloi2. Tiada apapun yg mengecewakan kitaorg. Thanks to my sis yg bg hadiah besday ni..hehe. Time saya di tengah2 Lautan Adaman sy celebrate besday saya..hehe. Last year di tengah2 kota London..my sis belanja nek London Eye..dia ckp tu hadiah besday...hehe. Next yr harap2 dia hadiahkan flight ke India..saya nak jumpa actor pujaan saya Vijay...ngeh ngeh ngeh!!!

Jom layan pic jap..penat plak taip byk2..masuk pic plak..layannnnnn!!!

Teruja bila 1st time cecah kaki dlm air ni..bila di bawah sinaran matahari..air n
laut tepi pantai ni bercahaya2 mcm cristal. Ni 1st tempat yg saya stop..namanya Pranang Beach. Sebenarnya Pranang Beach ni bukannya island..ianya part of tanah Krabi tp hanya boleh gi dengan boat jer. Kat sini ada Princess Cave..ada cter dongeng skit la psl cave tu. 

 
 
 
Saya snap ni time kt Pranang Beach...kami just wat activity relax dan bergambar jer time ni. 

  
 Ni lah long tail boat. Leh save half kalo ikut trip 4 islands guna boat jenis ni..tp lmbt skit la sbb slow


 2nd stop lak adalah Tup Island Sea Beach...mmg cantek island ni. Kalo xsalah saya ada 3 islands yg mana ketiga2nya kita boleh pergi dgn jalan atas pasir...kt sini la saya snorkeling.Ni amik dr tenet sbb time tu pulun snorkeling smpai xsempat nak snap pic :P


 
  Memula geli tgk ikan2 ni dtg dekat..lama2 ok dah..hehe..syok!!! Kt sini kami diberi masa lebih kurang 50minit...mmg xpuas la..kejap sgt rasanya.. :(

 
 Next island..iaitu yg 3rd..Chicken Island. Disebabkan seat sy xde covered, senang la nak snap island ni. Kelihatan island ni xde beach kan?? kt sini stop utk snorkeling.


Saya gerun nk snorkeling kt sini sbb xjijak dasar..hehe. So just turun bg ikan makan sambil tangan pegang besi kt boat. Ada 2-3org warga mas Thai tergelak2 nonstop tgk saya yg takut nk turun..hahaha!!!


 Ni last island...Poda Island. Sini ada crowded..beach penuh dengan mat and minah salleh dok berjemur. Sini byk monyet..jgn bg monyet2 tu mkn sbb kalo kena gigit, insurance xdpt cover. 

  Apa yg dpt sy cter kt sini, Poda Island adalah island yg plg cantik nk bandingkan ketiga2 islands lain..kami spent lama skit kt sini..dlm sejam setengah, tp still kejap..xpuas.


Jgn xcaya..sini ada gak org berniaga. Dalam boat tepi pantaipun leh niaga..kt pantai plak ada org jual ice cream, jagung bakar...mostly adalah muslim.


Lunch included...dan jgn ragu2 sbb halal. Agency ni muslim punya. Oren jus yg drg sediakan sgt sedap..cam pure oren. Nak ambil berapapun boleh. Mineral waterpun ada. Oren jus tu ada tulis halal tau!!!


Mmg xhingat dunia sy dok berenang..dah la xde sunblock smua. Dalam pukul 2.30pm kami smua berangkat balik dengan kepuasan. Cannot describe betapa puasnya saya...amazing and awesome experince. Slalu2 travel saya just kt town or city jer..kali ini tul2 berlainan..(**_**)

You Might Also Like

8 comments

  1. salam..utk 4island tour ni amek pakej katne yea?

    ReplyDelete
  2. salam. :) macm bez je...besenye time bile pling bez travel ke krabi?

    ReplyDelete
  3. Anonymous --> kat mana2 pun ada..kdg2 pihak otel leh arrange

    Roi --> jgn gi time monson..sy agak la..hehe.

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum kak, perghh terbaik. cannot imagine kalau dapat pergi sana. hee tak sabarnya kita! yeayyy. akak comellah, hehehhee

    ReplyDelete
  5. Waalaikumsalam..

    Memang terbaek la gi sana..heheh. Comel kat mana..hahahah

    ReplyDelete
  6. comel lah. sebab tengok gambar2 akak, memang nampak comel. hehehehe

    ReplyDelete
  7. wauu jernihnya air..

    ReplyDelete
  8. lagi best kalau you bagitau detail kat mana, jarak perjalanan dari satu tempat, no telefon jika ada, nama tempat, nama kedai dll.

    saya ingin ke sana memandu, tapi your cerita ni tak dapek nolong sangat.

    anyway, memang menarik apa yg you telah alami. TQ kerana berkongsi pengalaman

    ReplyDelete