KrABi - Part 1

February 10, 2012


Salam...

Sawadikap...masuk kot pintu kuar kot tingkap :P

Sekmen travel saya kali ini adalah di Krabi, Thailand. This place very very recommended. Untuk relax serta enjoy..this is the right place. Krabi ni adalah salah satu tmpt yg sy sangat2 nak pegi...asyik try check flight ticket..mostly price sgt mahal. Pada mulanya my sis cter opismate dia baru jer balik dari Krabi time CNY ritu...but i'm not really interested sbb opismate dia just ckp pasal view cantik. Sangkaan saya time tu, gi Krabi just duduk kt pantai..do nothing. Bukannya dekat nak gi sana kalo xde mende2 interesting nak wat..tul x? Idea my sis nk gi sana time cuti 4 ari lalu (4 feb - 7 feb) saya xpandang serius. 4 feb datang...pagi tu 2nd time gi makan kat restoran ayah Neolofa. Mak aii org ramai giler situ. Mostly Chines. Meja 4 kerusi siap kena share2 ngn org xkenal..hehehe. Recommended food kt situ adalah nasi lemak dan nasi dagang. Pastu saya ke Alamanda Putrajaya, bershopping sakan saya time tu...hahaha. Best gak Alamanda tu. Dalam ati sy time tu berdoa moga2 aritu my sis ada plan baikkk punya utk travel...hahaha.


 Jam dah kul 5pm..tetiba my sis ckp..jom kita gi Krabi. Uittt!!!! Confident giler my sis...kena plak kete dia baru service...tu yg wat dia confident. Sayapun fkr...dr xwat pape baik aku setuju jer...hahaa. My sis sempat print dr 1 blog cina ni..direction ke Krabi. Kitaorg betul2 gamble. Just percayakan org2 yg ckp Krabi tu best...dats all. 5.30pm start journey...3 jam sampai Penang cos my sis pecut sbb nak gunakan waktu cerah time kt Ipoh..sebab situ jalan bahaya skit. Kitaorg singgah Juru Auto city utk dinner kat Nasi Kandar Pelita dan continue journey to the north. Sebenarnya kalo nak masuk terus Thailand mlm tupun sempat...sebab border close kul 12 tgh malam. Tapi kitaorg lom wat pape mengenai process masuk kereta ke Thailand. So malam tu kitaorg just stay 1 night at Changloon di T Hotel yg mana dulu time gi Hatyai kitaorg singgah gi toilet kt situ..so tau la hotel tu wujud dan bersih :)

Ok...now saya nak bg info skit cmner process nak masuk imegresen ye (*_*)

1) Make sure bawa geran kereta...minta dr bank kalo lom byr abis..penting show latest renew road tax kat geran tu

2) Singgah mana2 kedai yg boleh wat insurance kete kita. Sy rekemen restoran 55..restoran cina tuh. Make sure tukar duit baht
 kt situ gak sbb rate dia best...10 point something. Kalo money changer kt Thai..9 point something jer. 1 lagi..minta org wat insurance tu tulis sekali form yg guna utk masuk border tu. Kalo wat kt border Thai, kena byr lg nanti. Restorant tu bukak awal...rasanya kul 5am dh bukak..so siap smua process insurance..byr dlm RM16..pastu terus masuk border ngam2 kul 6am gitu. 

3) Nak lepas imegresen Malaysia senang jer..kita passenger xyah turun Q..pas jer passport..chop..lepas. Ha!!! imegresen Thai pelik skit dan sgt teruk. Kita kena park kt parking..jalan gi chop passport. Kena bg singgit. Pastu owner kete kena Q kat kastam plak...make sure passport dh chop baru Q kt kastam kang kena wat 2-3 keje plak..dh la Q panjang bukan main. Ikut jer apa kastam nak..agak 1.5 hrs nak lepas smua ni....done!!!

Ok...now saya nk bg direction how to go to Krabi...ngeh ngeh ngeh!!

1) Dari Danok tu just go straight jer...sampai nampak signboard ke Phatthalung...turn left...straight jer...kita akan masuk 1 highway yg namanya Highway 4. Highway ni xlah mcm kita punya highway..just jln 1 way 2 lanes..luas gak..xyah bayar tollpun :). Time ni saya lapar tul..yela lom bekfas. Sepanjang jln ke Phatthalung mmg xde restoran muslim. Last2 jumpa org jual buah2an..so sy beli rambutan just nk lapik perut. 

2) Next..signboard seterusnya adalah Trang...Bila sampai jer bandar Trang..kami sesat...sebab ada lencongan bagai. GPS plak not function. Syukur time tu jumpa tourist information center..my sis gi refer drg la..drg bg dia maps smua..lepas jer dr town tu, signboard Krabi akan terpangpang..so dunwori dah pastu. Just ikut jer signboard smpai ke town Krabi. Selama ni saya igt Krabi tu adalah island..rupanya bukan..hehe. Krabi town bukan tmptnya..hehe...tp Ao Nang. Ao Nang ni tempat persisiran pantai yg paling cantik..dr town kitaorg lost lg sbb GPS xdpt cr Ao Nang tu. Nk tanya org mmg seksa sgt..rata2 org Thai xpandai speaking..semuanya dibuat dengan bahasa isyarat. Kelakar gak la...hehehe...saya tanya kt sorg makcik ni.."Go Ao Nang"...dia punya berckp nonstop satu apapun saya xphm..hahaha..nasib baik tangan dia bergerak gak utk tunjuk turn lef right smua..hehe.


Rezeki kitaorg time kt kawasan yg namanya Sikao. Ni lah satu2nya restoran yg ada di sepanjang jalan ke Krabi...syukur2. Ikan sembilang masak kari mmg sedap..nasi plak besar2..puas mkn..telur kuning tu separuh masak tau..color telur kuning tu mcm pekat skit..nk mkn byk kang takut nk kena gi toilet...hehe

Sampai sana problem kitaorg lom solve lg..iaitu hotel!!!! Memula masuk kedua2 jenis hotel kt bawah ni..yg 1st tu agak mahal hingga cecah 5000 bath..yg 2nd dlm 2200 baht..facing beach..mmg nak amik la..tp malangnya bilik bawah dan x facing beach pun..kang xberbaloi plak byr dgr harga tu. Baupun kurang menyenangkan...tetiba nampak Bed & Breakfast 1 row ngan resort2 tersebut..end lot, tupun kebetulan sbb terpaking kereta depan hotel tu. Jam baru tunjuk kul 1pm waktu Thai..mmg jadi kebiasaan kitaorg kalo nak pilih bilik sure gi tgk bilik dulu...hmmm..lom kemas..guest baru kuar. Drg minta dtg kul 2pm sementara nak bersih. 900 baht mmg berbaloi2..RM90 duit kita. So, kitaorg just booked mulut jer sbb if can nak la lg bagus sbb dtg jauh2. Masa yg ada tu kitaorg masuk kuar hotel..smuanya full. Plg xdpt lupa bila on da way jln ke 1 hotel ni..tetiba anjing dr hotel tu nyalak dan berlari ke arah kami..hahaha. Saya lari xhingat dunia dah...lari masuk kete. Sek bek ada org sempat tarik ekor dia...hahaha. Ada lg 1 hotel yg best..Orchid Hotel..hotel ni rasanya org islam punya. Siap ada halal restoran kt hotel tu. Time tu ada 1 bilik je kosong...5000 baht jugak...



Ni lah resort yg saya ckp mahal tu...


Sementara nk tunggu kul 2pm..kitaorg lepak2 kt gerai2 tepi jalan. Jom ushar apa kitaorg mkn..


 Saya ada ambik 2-3 jenis yg ni...yg sedap hanya crab jer...tapi sos sedap!!!!




Sepanjang gerai2 ni mostly yg berniaga adalah org islam..so xyah la was2..InsyaAllah halal





 Nampak sedap dan udang ni besar kan?? sebenarnya tepung je gemukkan udang tu..rasa biasa2 je...






Ini..hmm...xyah ckp la..tgk rupanya dah terliur..roti canai yg dalamnya dipotong pisang dan disusun2..pastu atas tu coklat...perhhh...makan sekali nak lg..mcm2 flavour ada



Ok lah..saya sambung next time...byk lg saya nk share..see ya!!!





Jom ke Krabi - Part 2

You Might Also Like

12 comments

  1. Salam, saya dapat add blog kat forum. Detail betol jalan nak ke Krabi tu... sgt informative! Ni memang plan berani mati nih...;)

    ReplyDelete
  2. Wslm...

    Kena la bg betul2 detail..nanti xde lg mangsa cam sy yg sesat..hehe. Kalo plan tul2 sure bwk map, ni last minit nyer plan :0

    ReplyDelete
  3. Saya nak p cuti sek nih..2 yg gigih research sana-sini..baca pengalaman orang

    ReplyDelete
  4. salam... saya nak tumpang bertanya,nak sampai ke changlun tu exit apa ye nak amik dari hiway plus tu.thanks..

    -dhila-

    ReplyDelete
  5. Cari bukit kayu hitam..NKVE akan berakhir kat sana..straight jer.

    ReplyDelete
  6. thanks sudi jawab...means bila dh exit BKH tu terus cari arah changlun ye?

    ReplyDelete
  7. Sebenarnya jln tu straight jer..dari NKVE hinggalah ke boder..straight jer.

    Kalo xsalah sy...memula jumpa changlun dulu..pastu baru bukit kayu hitam

    ReplyDelete
  8. b&b tu ok tak? saya baru google baan andaman krabi semalam. yang tu ke?

    aonang all season ngan orchid mana lagi ok?

    ReplyDelete
  9. Baan Tree ka?? B&B tu biasa jer..tp bilik bersih. Rasanya orchid lagi better..

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum awak. best gila. boleh bagi saya your full iternary tak? heee saya nak g sana hujung bulan 6 ni. hehehehe.

    sheilashahfiekry@gmail.com

    ReplyDelete
  11. Waalaikumsalam..

    Boleh..Insya Allah

    ReplyDelete
  12. Sy pon plan nak ke krabi ni. Ada kwn suggest bermalam kat pattalung ni.tu tgh google apa yang ada kat pattalung ni specially kedai makan.

    ReplyDelete