MeDaN - Last Part

December 28, 2011



Salam.. 

InsyaAllah ni last part utk entry pasal Medan. Sudah 1 month masa berlalu since sy gi Medan..mcm sekejap je rasa. Masih terasa2 udara di Danau Toba..masih terbayang2 lagi suasana tenteram di Samosir Island. Masih kecur air liur teringat makanan dr restoran Wong Solo..hehe. Dan masih terngiang2 bunyik2 hon dr jalan raya di bandar Medan..hehe.  

Wang untuk saya berjoli kali ni saya just bawa RM300 je...tupun tak habis. Di Parapat saya berkenan 1 baju pink ni...kat depan ada lukisan bunga dan tulis LAKE TOBA..kemudian sy beli key-chin dan fridge magnet..baju tu xsampai RM10 pun..murah kan? Jom tgk lg apa saya beli...


 
Ni lah baju yg sya beli kt Parapat 


 
Key-chin dan fridge magnet sy beli kt Parapat jugak. Fridge magnet tulis Medan-Indon tu sy beli time kt depan Istana Mainom..beli sbb penjaja sourviner tu kaco..just nk tutup mulut dia..sy suka rubber fridge magnet je sbb xcalarkan fridge..


 
 Key-chin umah batak ni sy beli kt Kmpg Tomok..rezeki sy time ni..penjual tu jual murah..10,000 rupiah je ni. Key-chin2 ni saya bg kat officemate..


 
T-shirt pink tu saya beli kt spiso-piso waterfall..xmuat..nampaknya rezeki adik sy lah..hehe. Yg I Love Medan tu sy beli kt Airport..kainnya xbagus..keras semacam je..dh basuh 2 kali still keras :(

 
My sis punya t-shirt beli kt Spiso-piso waterfall..siap ada map...haha..dia dok refer map ni time on da way dr Spiso-spiso waterfall ke Medan..

 
Ni saya beli kt Fasion Outlet 

T-shirt ni plak rezeki saya..my sis xmuat..hehe

 
Waffle2 ni sedap sgt..saya borong byk giler sbb suka tgk cara dia di packing. Walaupun saya rasa dh cukup banyak sy borong, tp still frust sbb xcukup. Satu stick ni just 500 rupiah. Waffle ni mmg penuh berkrim...cukup rasa manis..lemak..eh..cam Q dlm jalan-jalan cari makan plak :P




Tips saya kalo anda nak berkunjung ke negara lain yg susah nak convert currency bila bershopping..saya sarankan yg ada Iphone ke..Tab ke..donlot currency converter..nanti xla pening nk convert. Satu lg, kalo nak deal ngn becak ke..supir ke...confirm tul2 ngn drg harga yg drg offer takut nanti kena tipu atau drg pusing2..so..hati2 ye.  

Nampaknya tahun ni sekmen travel saya berakhir dengan Medan. Tahun ni betul2 bermakna kt saya sebab inilah thn pertama sy jejak kaki ke negara lain. Alhamdulillah sedikit sebanyak dapat saya share dengan orglain walaupun saya tak tahu saper org tu. Mudah-mudahan saya sedikit sebanyak memberi info serta guide kepada orglain yg maybe akan pergi ke tmpt sy sudah pergi..InsyaAllah. 

Saya nak mngomel skit lagi ni..hehe. Impian saya..kalo saya ada duit berjuta2..hehe..saya nak travel ke negara yg betul2 berlainan dengan negara kita ni. Cthnya Africa, US, Turki, Europe sudah semestinya, dan Tamil Nadu...hahaha..sbb saya minat tamil movie..saya nak jumpa actor pujaan saya seperti Vijay dan Surya..hehe. 

InsyaAllah next yr saya nak try pegi Vietnam, Bangkok, Beijing dan India. Sebenarnya Penang yg mana tmpt asal saya sendiripun saya lom explore abis..InsyaAllah kalo da rezeki nak jalan2 kt Penang pas balik Ostolia. Mazagine libur bln Januarypun dok promote Pangkor..teringin jugak nak gi sbb saya lom pernah gi lg..hehehe.

Sekian dulu dari saya...jumpa lagi yeeee...baiiii!!!!!

You Might Also Like

12 comments

  1. Thanks kongsi banyak info. Berguna untuk I yang cadang nak ke Medan bulan september nanti.

    ReplyDelete
  2. hi, salam kenal...
    sy anak medan dan baru bberapa hari lalu jalan2 ke melaka. bagus...

    di medan tidak cuba makan durian dan bika ambon? lain kali cubalah, dijamin ketagihan...

    ReplyDelete
  3. blogwalking today, tgh cari kwn yg suke jalan mcm u.. so i follow u dgn rela hati hehe www.baitijannatijamilah.blogspot.com

    ReplyDelete
  4. Salam smua...

    Rozita => Medan ni mmg jgn lepaskan peluang utk dilawati..mmg berbaloi. Mesti study betul2 supaya tak tertipu atau mngalami kesusahan bila kat sana.

    Medantime => Ye salam kenal. Saya tak makan durian sbb sy rasa sure sama rasanya apa yg ada kat Malaysia..hehe..tp ntah lah..sy rasa2 je cmtu. Bika ambon tu sy just testing jer..manis sgt..sy beli kek lapis je time. Takut nk beli kang rosak xde org makan. Lepas ni ke Malaysia nak jalan mana pulak?? KL dah dtg ke??

    Bulat => I pun kena polo u nih..hehe. sure kaki jalan gak ni...

    ReplyDelete
  5. salam...boleh tak nak mintak conact hotel kt samosir island tu? murah kot rm 30/day
    nak pergi medan mac ni dah tapi tak thu apelagi...

    ReplyDelete
  6. boleh tak email kt azmikhairul1991@gmail.com

    ReplyDelete
  7. Try search kt google...Carolina Hotel Samosir Island..maybe leh tgk tul2 condition hotel tu dan rate smua :)

    ReplyDelete
  8. Zila, supir Saiful tu caj dia termasuk petrol sekali ke?
    last day yg korang panggil dia tu bape plak kena cas? huhuh

    me tgh mencari supir yang terbaek... :D

    ReplyDelete
  9. A'a termasuk petrol, tambang feri, parking...yang last day tu dia charge 100k rupiah

    ReplyDelete
  10. Mmg banyak membantu..sy plan nak g Medan pada 2/6/12 selama 4H3M. Dah arrange semua dgn supir RM2,500utk 5 org termasuk hotel, makan, transport & petrol. Saya hanya booking Airasia Pen-Medan & duit kocek. Ok kut no?

    ReplyDelete
  11. zila...aku dah janji dengan saiful tapi bila sampai kat airport dia boleh hantar orang lain yg jd supir. Lepas tu bapak supir tu menipu jugak. Hari 1st dia minta semua 3hari rm550 pastu last day dia minta lagi rm100. pastu segala parking, entry fee dan segala mak nenek semua minta duit lagi kat aku. Aku dah serik dah dengan segala penipuan diorang ni. Ini kali terakhir kot aku pi Indonesia. Sesapa yang plan nak pi Indon tu hati-hatila diorang ni anti dengan melayu dan hidup terdesak diorang ni sanggup buat mcm2 tambah-tambah menipu pelancong dari Malaysia

    ReplyDelete
  12. Uihh...tragis gak tu. Patutnya tanya Saiful tu nape tak dia yang bwk. Sebelum pi sana pun patut alert hal tipu2 ni. mcm kami ritu sebelum pi memang baca betul2 kisah org lain..sampaikan bila naik becakpun deal betul2. Mcm deal dng Saiful tupun kami beapa kami ulang2 untuk pastikan dia janji betul2. Dan dia tak amik duit lumpsum..kami bagi 20% dulu..pastu esok 20% lagi..betul2 sampai abis service, baru bagi balance.

    ReplyDelete