MeDaN - Part 5

December 25, 2011



Salam...

Hope part 5 ni saya dapat habiskan smua balance entry pasal Medan. Hotel Ibunda ni agak ok..rate bilik kami 220,000 Rupiah. Saya agak confuse nak convert2 duit rupiah ni. Tapi dun wori...time ni lah gunanya ada galaxy tab...tab saya sakit, ada kat Samsung. So, my sis ni dah donlot software utk convert international currency. Just key-in amount dlm rupiah..terus convert ke ringgit. Mostly picture yg saya masukkan dlm blog Medan ni di snap oleh my sis dr tab dia. Dan juga dr camera yg saya guna. Banyak function tab ni sebenarnya....my sis dh sediakan budget dan list program kami kt sana. Sikit sebanyak saya dh dpt ikut style my sis yg systematic serta peka...bukan saja dr segi persiapan travel..tapi dr segi pekerjaan juga... srg yg detail. Thks sis.

View dr bilik kami...tul2 di tengah bandar


Pagi tu kami breakfast kt hotel Ibunda...cuma ada nasi goreng, telur dadar, mee goreng dan keropok. Saya just amik nasi goreng dan telur dadar...nak amik keropok kang takut keropok kulit lembu plak...hehehe. Lepas je makan dlm 8.30am cmtu kami tertunggu bapak Salman..driver2 becak kt luar hotel bersepah, smua dok offer2...tp sorry la kami xminat...kami nak bapak Salman gak. Hari tu hujan..tapi xlah lebat sangat..bapak Salman xmuncul2. Akhirnya kami giveup tunggu dia. Saya terus col Saiful si supir. Dia dengan happynya agree nk dtg bw kami jln2 sekitar Medan. Alhamdulillah. Flight kami hari tu pukul 3.30pm...means kami kena ada kat airport dalam kul 2pm cmtu.


Nasi goreng

Supir ni dtg cepat tul...turun2 dah ada...hehehe. Si supir kami ni suka byk mainkan lagu2 best kt radio player dlm kete. Smuanya dr penyanyi2 pemes indon...hehe. Sepanjang kami ke Danau Toba ritu mmg xboring la...bila dh ada kt Samosir Island, dia pasang DVD lagu org batak. OK...berbalik pada cter..Tmpt pertama kami tuju adalah Istana Maimon. Jejak je kaki kat dlm, ada pakcik berkopiah putih minta beri sumbangan ikhlas...bila bg 2,000 rupiah dia ckp xcukup...sya dh mnyampah tgk nak ajak akak sy kuar jer..bila saya ckp xde duit kecik dia wat xheran je still minta tambah. Dia minta 10,000 rupiah...bukan main lg minta2 cmtu. My sis terpaksa la kuarkan 10,000 rupiah. Tapi yg peliknya..pengunjung indon xplak dia minta. Something wrong la pakcik tu.

Istana tu xbesar manapun..saya tak excited sgt ngn istana tu :P
Lepas dh habis pusing2...kami kuar tunggu supir kt depan tangga istana tu. Ada la 2-3org mamat kt situ. Rupa2nya drg ni menjual sourviner. Punya la rayu soh kami beli itu ini. Sy igt bila dah beli 1 fridge magnet drg xkaco lg..tp lagi terus-terusan merayu. Rimas tul. Kalo nak beli pape, saya tunjuk duit dulu...then tunggu dia kuarkan balance baru bagi duit sbb sy pernah terbaca penjual2 kt sini xsuka bg balance ataupun minta kita beli smpai ngam2 duit tu. Xlama pastu supir tu dtg...huh, nasib bek.


Di sekitar Istana Maimon



Supir ajak kami ke Fashion Outlet..dia ckp situ pakaian murah2. Kami ok jer...kedai tu dlm satu bagunan je..1 tingkat. Wahhh...sini byk baju cantik2..dah la murah2..sbb sale. Mmg rezeki kami hehe. Dah beli baju srg sehelai..kamipun kuar nak ke tmpt seterusnya..


Kalo nak tau katne Fashion Outlet ni..try google

Hujan masih turun..tmpt seterusnya kami nak pegi adalah nk beli kek lapis. Supir suggest beli kek lapis kat Hajah Alia..menurutnya yg Hajah Alia lebih sedap. Kami polo jer. Smpai je area tu kami terus masuk dlm kedai..kek lapis tu boleh rasa..cam kt Kuching plak..hehe. Ada satu jenis lg makanan..nama ambon. Saya ada test..manis dan liat2 skit..ntah apa ntah. Tak minat rasanya, so xbelilah. Setentang dengan kedai ni ada 1 lagi kedai yg selalu blogger sebut...Zulaikha..kami pergi lak ke kedai tu utk beli jus makisar. Boleh test gak...hehe..dah test kek sure nk kena minum kan?? hehehe...sedap tul just tu..kami beli sebotol dengan harga 35,000 Rupiah.

Susana kedai jual kek lapis dan just makisar


Sekitar bandar Medan ni kami parking sure kena byr wlpn kt tepi2 kedai. Sy selalu nampak supir byr 2,000 rupiah sekali parking. Tmpt seterusnya adalah pasar ikan. Bagi saya tmpt ni xmenarik...maybe sy ni xsuka bershopping baju2 berlabuci...kerawang..sulam smua...hehehe. Nak beli telekungpun, telekung dah berpasang2 kt rumah. Nak beli kain batik..xpkai plak karang..hehe. Kena plak mamat2 jual tudung dok polo merayu soh beli....org ckp xnak xphm2. Sy marah dia jgn ikut, dia ikut gak...sy soh gi jual kt orglain dia ckp orglain xmo...lorrr sayapun xmo...adoii. Last2 dia blah gak la...giveup kut. Sy just belikan kain batik dan pelekat kt makayah..tupun xlama, ambik yg tercapai tngn je..sebab sy xtau nak pilih mana yg elok...nampak smua sama je :P Kami kt situ kejap je..rasa2nya setengah jam je.

Ketika di pasar ikan...xde plak nampak org jual ikan :P


Masa ada lg..supir suggest kami ke Medan Plaza..maybe sbb dia sedar kami xsuka tmpt cam pasar ikan..hehe..so dia bw tmpt berair-con...hahaha. Kami janji ngn supir setengah jam je dlm tu. Tapi nyesal sgt minta dia amik awal sbb kami xsempat cover smua..shopping complex tu byk jual brg murah2 yg susah nk dpt kt sini...janji tetap janji, sharp kul 12.30pm kami dh tunggu kt entrance. Lepas dia pick up..lunch time. Kami dh ckp kt dia kalo boleh jgn nasi padang lg..rasa tekak dh xleh nk terima..hehe. Dia tnya maknan Jawa ok x?? Memula kami ragu2...selepas dia ckp maknan tu ok smua..kami agree.

Perfect!!! Itulah yg kuar dr mulut kami..dia bw kami ke tmpt yg tul2 bagus..hehe. Wong Solo..saya and my sis order nasi ayam bakar..dan supir order nasi ayam penyet. My sis tambah sayur 1 plate. Smuanya maknan panas2..bukan mcm nasi padang. Sementara tunggu makanan smpai...kami disajikan dengan makanan mcm popiah dan dessert. Popiah ni sedap sgt...kena plak baru goreng...isi dlm mcm sayur mix ngn daging..pehh..xtau nk cter cmner...rugi kami xtry. Inilah nikmat makan plg perfect since kami kt Medan..set ayam panggang tu mmg sedap. Ayam yg diperap cukup rasa..makan ngn sos mcm cili + asam + tomato. My sis bertambah2 nasi..hehe. Saya xtambah nasi sbb kenyang mkn popiah tu. Jgn xtau...Jalan2 Cari Makanpun pernah smpai sini..hehe. Menurut supir, si Wong Solo ni org Jawa...dia ada 4 bini. Setiap bini jaga 1 cawangan restoran..means dia ada 4 restorant la..dan dia xyah susah2 bg nafkah kt bini2 dia sbb drg dah cukup nasfkah...hehe. Supir ckp Wong Solo tu nek kete pun sama cam Obama...amboiii imformative tul supir ni..hehe. My sis agak terkejut tgk bil...xsmpai 100,000 rupiah pun utk 3org. Murahnya... Eh..rupa2nya bill tu utk 2org..si supir ni rupa2nya mkn free. Maybe sbb dia dh slalu bw costumer..so owner kedai ni bg commission kt dia leh mkn free la..kami agak2 lah..hehe. Tapi my sis memang nk belanja diapun...kami sedar yg makanan dia xdikirapun selepas tgk bill time tunggu flight..

Kecur air liur x?? hehe...

Supir hantar kami terus ke airport. Tul2 depan entrance..hehe. Dia ckp kalo becak xdibenarkan masuk..sbb dulu2 pernah ada kes driver becak bunuh sorg mat salleh ketika mat salleh lawan time kena rompak..maybe mat salleh tu bru smpai Medan then naik becak..dan driver tu nak rompak dia. Airport ni kecik sgt2..rasanya ada 1 jer gate nk kuar ke flight...dan xjauhpun berjalan. Bagus gak tu..hehe. Kami balik ngn MAS ptg tu..1st time sy nek MAS..xde pape bezapun...cuma dpt free kacang dan minuman...ok la tu kan.


Rasanya saya kena wat 1 entry lagi la..saya lom show apa saya beli...hehe!!!!
See Yaaa!!!


Click for next part --> (Medan Part Last)

You Might Also Like

7 comments

  1. Wong solo memang sedap,setiap minggu aku mkn set ayam bkr dia...kat alor star pun dah ada cawangan dia

    ReplyDelete
  2. wahh..sinipun ada nooo. Baru tau. Kat mana wei???

    ReplyDelete
  3. wow sangat teruja...nak try jugaklah makan dekat wong solo tu..anyway sy nak pegi medan tngah bulan depan..berapa ekh semua budget habis?macam nak book jew si supir tu..huhu

    ReplyDelete
  4. Mmg best kat sana..satu pengalaman yg cukup berlainan. Wong solo tu mmg recommended place. Pasal budget tu sy bgtau lebih kurang jer lah ek...hmmm rm2.5k...termasuk flight ticket, hotel, makan, supir serta shopping. Semuanya saya urus sendiri tanpa agent.

    Ni fon no. Saiful si supir tu -> 0852 7522 0202 atau 0857 6161 6333

    Enjoy ur holiday!!!!

    ReplyDelete
  5. oooo..thanks 4 da info ekh!
    ooo lumayan jgak ye bajet tu...

    ReplyDelete
  6. Total smua tu utk 2org. Lupa lak nk ckp..hehehe

    ReplyDelete
  7. huhu...oooo..hillpark dekat x ngn medan?

    ReplyDelete