MeDaN - Part 3

December 23, 2011





Salam....

Seperti yg dijanji, mamat tu mmg menepati janji..dia tunggu di lobby pada waktu yg dijanji..7.30 pg. Lepas check-out smua..kamipun mulakan journey. Untuk betul2 keluar dr bandar medan saja..lebih kurang sejam sbb jln jem. Time ni lah sy dpt tgk keadaan Medan yg sebenarnya. Hon sana-sini...menurut mamat yg dikenali sebagai Saiful tu..mmg traffic law Medan camtu..smua pemandu mesti bunyikan hon..kalo xbunyikan means org tu xpandai memandu. Bunyi hon tu bukannya sewenang2nya..tgk keadaan la..kitaorg sedikit kaget dgn kenyataan Saiful..hehe. Kalo ada polis kt tepi jln..di bunyikan hon..hehehe..pelik2..agaknya kalo xhon sure kena saman. Pastu traffic light bukannya drg ikut sgt..

Sepanjang perjalanan ke Danau Toba bermcm2 keadaan boleh tgk. Driver/supir kitaorg asyik bercerita itu ini psl sesuatu tmpt yg di lalu. 2nd hour perjalanan sy tertido..bila bangun je smpai kt pekan yg mana rata2 penduduknya adalah kristian. Gereja mmg byk sekali. Menurut supir itulah pekan terakhir kami akan lalu..then lepas itu akan masuk jln ke Danau Toba. Sepanjang jln boleh tgk budak2 balik sekolah...drg hari sabtu sekolah..cuti just ahad je. 3rd hour seterusnya kami melalui jln berbukit mcm jln Tapah nak ke Cameron Highland...walaupun supir kami bw laju, tp dia jenis hati2..boleh nampak yg dia seorg yg expert on driving. Jln sejam camtu kami smpai satu area yg tinggi...ha!!! situ lah boleh nampak view yg sgt cantek...Lake Toba..dalam hati saya..yes!!!! i'm here!!!

Nilah view Lake Toba dr atas bukit...tenang tul tgk view ni..



Tak terungkap dengan kata2 melihat view Lake Toba..lepas snap2 skit2..kami terukan perjalanan ke Parapat..menurut supir kalo nak beli brg murah2 boleh beli kt Parapat. Dia biar kami dlm setengah jam camtu..saya sempat la beli souvenir dan baju. Parapat ni kedudukannya mcm dipersisiran Lake Toba..kat sini juga we having our lunch..Nasi Padang. Supir kami ni dah record all the ferry schedule..so sebelum tiba masa nek ferry kami mkn dulu. Jom ushar picture



Gerai2 jualan di Parapat



Membaca dr blog2 byk memberi info kpd kami..sbb takut senasib blogger yg sakit perut bila mkn kt sini...kami hanya amik ikan goreng yg kecik2 tu..kari ikan dan cili hijau je...ikan kecik2 tu sedap sgt..1st time sy try mkn nasi dgn cili hijau..sedap rupanya..hehe..nk try wat nanti



Ferry ni rosak sebenarnya..tp ferry mcm nilah sy nek. Buspun boleh masuk..hebat2. Semua kenderaan disusun serapat2nya hingga nak kuar dr keretapun xleh.

On day way nak ke Ajibata (mcm jetty utk ferry)..kami ada lalu satu pasar tradisional...jem kejap situ..hehehe. Masa yg masih bersisa tu..supir bw kami round2 Parapat..kami tunggu sekejap je kt jetty tu..lepas tu kereta dah boleh masuk. Supir kami tul2 jaga kebajikan kami dan kegembiraan kami..dia turut ketawa jiga tgk kami seronok2..hehehe...dia pilih part tepi ferry supaya kami leh hayati keindahan Lake Toba. Jernih tul air tasik ni..mmg mendamaikan.



Nilah keadaan betul memelikkan..anak2 batak ni meminta duit dr org ramai yg duduk atas ferry. Mereka asyik minta saya "kakak lontarkan wang kertas" amboiii...hehehe...time tu sy byk duit 1000 rupiah...alah duit kita berapa puluh sgt kan..heheh...sy lontar then budak tu lompat...dah la xpakai pape..nasib bek atas besi tu..leh gak cover..heheh..syok tgk gelagat drg smpai abis buit kecik sy..yg tinggal syiling je..rupa2nya syiling indon ringan..kalo masuk dlm air xkan tengelam...apa lg...balik syiling plak sy..haha..terer bebudak ni...dpt duit masuk mulut tuh..last2 abis duit kecik sy..belek2 handbeg..ada gula2..haha..baling gula2 plak...adoiii...gila tui


Oh..lupa nk cter kenapa kami nek ferry ni..hehe..sebenarnya kami nak ke Samosir Island nu ha..kampung batak. Hotel dah booked tp by phone jelah. Lebih kurang sejam nak smpai ke seberang..asalnya smpai ke seberang supir kami nak singgah Kmpg Tomok utk kami shopping..tp kami minta dia hantar ke hotel dulu sbb takut kang nanti lmbt2 xde bilik plak. Dia agree...lebih kurang 10min dr jetty tu kami smpai lah ke Carolina Hotel..hotel2 berciri2kan design rumah batak gitu. Bilik kami booked tu yg last one. Terpaksa la amik wlpn economi class :( papepun kena bersyukur. Caya x RM30 jer??? haha..so conditionnya pepaham jelah. Tp jgn xtau...siap ada balcony lg...facing lake lagi...tul2 mendamaikan. Jom tgk picture..hehe





Keaadaan bilik :)


Bilik kami bahagian atas sebelah kanan...mmg cun location..


Ferry ni lalu tepi hotel


Rasa cam nak mandi je dlm tasik ni..tp pihak hotel mmg sediakan limit area utk mandi..kira selamat la nak mandi...boleh nampak x ikan2 kecik tu??


Lepas spent masa skit kt area hotel tu kamipun mencari supir kami..sedang car wash rupanya2..hehe. Mlm nanti supir kami tido lam kete je..cian dia..hukhukhuk. Time tu baru kul 4pm cmtu..lepas selesai keje dia..dia bw kami ke Kmpg Tomok...perhhh..byk giler org niaga kt sini..dia jln beriringan ngn kami.. Byk tul sourviner..penjual plak asyik memujuk.."beli la kakak".."kak cantik la"..."kakak wangi la"...hehe..

Ketika di Kmpg Tomok



Rumah asli kaum batak..kt sinilah leh tgk patung anak raja tu.



Rupa2nya bhgn dlm gerai2 tu ada Muzium Batak, rumah asli Batak..makam raja apa ntah. Kebetulan smpai rumah asli batak tu ada show patung anak raja menari..supir kamipun exited sbb dia ckp beratus2 kali dia dtg ni la 1st time dia boleh tgk show tu..hehee.

Lepas bergambar smua..kami di bawa supir ronda2 lg. Lebih kurang sejam lebih keliling pulau tu...menurut supir kalo nak keliling 1 pulau tu, xcukup 1 ari..pulau tu lebih besar dr Singapore. Rata2 penduduk situ bina rumah dipersisiran tasik. org batak ni boleh dikatakan smuanya kristian..rumah2 drg mcm daif je..tp jgn xtau, kubur2 depan umah dorg cantik dr rumah. Menurut supir..setiap rumah akan ada kubur..means drg tanam ahli keluarga yg meninggal dia depan rumah. Mereka smua xmau pembangunan..kalo ada org kerajaan dtg nk diskas pape..drg kejar ngn parang...bukan sorg dua..boleh dikatakan setiap peduduk situ akan serang. Byk tul info supir tu..hehe...teruja sekejap kami.

Ini view disekitar Samosir Island...menurut supir kami..atas gunung tu terdpt tasik lg..tp kecil jelah...boleh nampak air terjun yg turun dr gunung tu...air terjun tu hasil dr tasik yg kat atas tu..bila hujan air penuh,air terjun tu akan turun...


Jln kt Samosir Island ni kecik je..tp smuanya drive laju2..dasyat tul. Dlm kul 8pm lebih cmtu..kami smpai kt 1 kawasan air panas..disebabkan sy xsihat asyik batuk2..sy xnak turun..so supir tanpa byk soal terusk patah balik nk balik ke hotel. Dipertengah jln baru dia ckp..kalo turun td leh tgk lava gunung berapi..sbb waktu mlm lg boleh nampak. Aduhhh..baru nk ckp...syg tul terlepas..padan muka sy..hehe.

Time perjalanan balik tu dlm gelap tanpa lampu jln..kelihatan ramai org jln ntah ke mana..sy cuma tertanya2 dlm ati kemana lah drg ni...tetiba je supir ckp.."tau x mana drg nak pegi?"..kitaorg ckp xtau..rupanya drg tu nk gi umah jiran yg ada tv nak tgk tv...ooooooo..panjang o kami..hehe. Dia ckp..setiap org pegang handfon sorg satu kt tngan..tp xleh plak beli tv...hehehe..cmtu plak difikirnya. Pastu kitaorg 3org ketawa..hahaha.

Oh ya..kami lom dinner kan?? hmmm...jgn takut..ada restoran halal kt Samosir Island ni. Kami singgah disebuah restoran..sy and my sis order nasi goreng sbb xnak mkn maknan sejuk takut nanti sakit perut plak...bungkus je sbb nak balik mandi dulu. Sedap sgt nasi goreng tu...tp syg sikit sgt..huhuh...dah la murah sgt2...makan kt balcony bilik...perhhh...best giler.

Nantikan experience sy seterusnya dlm part 4 :)


Click for next part --> (Medan Part 3Medan Part 4Medan Part 5Medan Part Last

 

You Might Also Like

13 comments

  1. zila,
    murahnya bilik..rm30. fan ye? tambang feri tu sume dah include dengan belanja supir ye?

    sila sambung :)

    ReplyDelete
  2. Xde papepun..kosong..katil single 2..towerpun ada..sabun seketul yg kecik tu..hehe. Sana mmg sejuk..menggigil mlm2. kitaorg byr 1.3mil tu termasuk smua sekali..ada la sekali 2 belanja dia mkn sbb dia baik sgt..so kitaorg xnak berkira sgt la...

    ReplyDelete
  3. zila, i nak gi medan next week. Tapi hotel belum booking lagi. Tak tau nak stay kat mana kat parapat tu....baca review org psl hotel semua komen tak bagus.

    satu lagi...yg makan lunch kt parapat tu apa nama restoran tu? istana minang ke???

    ReplyDelete
  4. Ada snap pic nama restoran tu..lupa nak letak plak...hehe. Namanya Istana. Supir tu ckp slalu dia bw org mesia dia akan bw ke restoran tu skali.

    Hotel kt sana byk..tp tula..xtau mana yg ok..kalo hotel niagara tu mcm standard sgt2 la..tp atas bukit..kalo segrand manapun otel drg..bg kita org mesia still murah sgt2..time round2 ngn supir tu sy tgk otel2 kt Parapat smua jauh dr tasik...otel kt Samosir je semuanya tepi2 tasik.

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. klu termasuk sume skali kira bagus le...mmg murah la tu. eh baru pasan, tadi baca ingt dah habis rupanya ada lagi..hehe..ada gmbr dlm bilik tak nak tgk.

    mcm penah dgr nama air terjun yg supir awk mksdkan...tinggi kan tempat tu? err..cuba nak ingt namanya tapi tak terkeluar plak...takpe, abaikan

    ada amik tak gmbr kubur tu? rumah yg ada kubur kat depan? terfikir gak camne rupanya kubur dpn rumah..pastu dorg ckp bwh rumah org batak ni dorg simpan binatang peliharaan...sebab tu rumah dia tinggi & terkepung

    teruskan...

    ReplyDelete
  7. Xde amik pic kubur tu...kubur2 tu semua bersalib dan dihias dgn mozek bagai. Kalo yg kaya skit....drg watkan bumbung2 sekali.

    Saya dah masukkan pic bilik..terlupa nak masukkan ritu.

    My sis ckp mmg bwh rumah drg tu binatang ternakan...

    ReplyDelete
  8. boleh tak nak mintak no hotel yg rm 30 tu?

    ReplyDelete
  9. Ni website Carolina tu :)

    http://carolinacottagelaketoba.blogspot.com/

    ReplyDelete
  10. zila..nak tanya pasal supir..ada lagi ke no telefon supirnya tu?fasmy igt nk try contact..shima

    ReplyDelete
  11. Ni fon no. Saiful si supir tu -> 0852 7522 0202 atau 0857 6161 6333 Enjoy ur holiday!!!!

    ReplyDelete

  12. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.



    ReplyDelete