MeDaN - Part 2

December 21, 2011

Continue from --> (Medan Part 1



Salam...

Alhamdulillah sampai juga saya kt Indonesia. Nak pusing 1 Indonesia mmg xterlarat la sebab besar..antara smua tmpt2 menarik kat Indonesia tu, saya pilih Medan. InsyaAllah kalo ada rezeki maybe boleh sampai Bandung, Surabaya takpun Jakarta...hehehe.

Mcm slalu lah..travel yg agak terkejut tergempaq gitu..lg 2 weeks nak pergi baru beli flight ticket. Kena pulak saya bz dengan majlis akad nikah adik, so xde masa nak survey betul2 Medan ni. Betul2 gamble pegi Medan. Nak adventure punya pasal, xnak cari travel agent ke apa ke...main terjah je ke Medan tu. Hajat dihati nak usaha pusing Medan sendiri2.

Saya pegi dengan Air Asia dan balik dengan MAS..harga ticket untuk sorg dalam Rm300 lebih. Perjalanan ke Medan ni lebih kurang ke Penang je..xsampai 1 jam. Sampai je Airport Polinia, Medan..saya and my sis dijemput pihak hotel..time tu lebih kurang 9 malam, Jumaat...my sis book online Hotel Sederhana Budget dari Agoda website. Harga hotel ni satu malam hanya RM70 lebih je. Lokasi hotel ni mmg xmenarik lah...tp boleh la duduk utk sementara sbb esok tu kami nak ke Lake Toba.


Huhu...sy ada ratus2 ribu..hehe...rupiah :P



Ni lah hotel yg saya duduk bila sampai je Medan, antara budget hotel yg murah dah selesa...untuk standard room RM70 lebih included breakfast :)

Lepas smua urusan check-in selesai..kami keluar untuk round2 bandar Medan..kebetulan time tu ada sorg driver becak (sejenis beca yg menggunakan motor) offer utk bw kami. Sy pun diskas la ngn pakcik tu..dia offer 60,000 Rupiah (Lebih kurang RM20 utk round Bandar Medan dan bw tmpt mkn sekali). Bapak Salman tu bwk kami mkn satey..


Satey indon xsesedap Malaysia punya. Tak cukup bahan..ayam keras..daging liat..tp bila makan ngn nasi impit dengan kuah kacang sedap skali


Jom tgk mana bapak Salman bwk kami..hehe
Ini view di Merdeka Walk...xde perasaan nak makan kt sini


Ini Masjid Raya yg sudah berusia seratus lebih...masih kukuh. Waktu ni Masjid ni dah tutup..time ni pukul 10pm lebih


Pulsa ni kalo kita pgl kredit..hehe. My sis beli 1 sim card utk senang nk wat col..leh save fon col utk booking pape yg patut kt Medan. Kena plak belum dpt driver utk bw kami ke Danau Toba esok...so no indon ni amat perlu. Time my sis beli card sim tu...bapak salman ikut skali dan saya stay dlm becak..disebabkan my sis xde duit kecik..bapak salman tu yg advancekan duit dia..baik sgt dia.


My sis xtenang sbb dia dok fkr cmner la nak gi Lake Toba esok. Dia pun tanya pakcik tu..pakcik tu bawa pegi jumpa srg lg driver becak..dan driver becak tu plak pegi bw sorg mamat yg naik Toyota Avanza. Mamat tu offer 1.4 mil Rp utk bw kami ke lake Toba. Kalo duit kita nearly RM500.

Time kt hotel kami xleh tido sbb dok fkr nak terima atau x offer mamat tu..lepas review balik blog by blog..kamipun decide nak terima dan dia setuju kurangkan 100k Rupiah...so total 1.3mil Rupiah lah. Nantikan Part 3 utk the next day yg amat mengujakan...hehe.

You Might Also Like

0 comments