MeDaN - Part 4

December 24, 2011

Continue from --> (Medan Part 1Medan Part 2Medan Part 3)



Salam..

Hmmm....sy nk cter lg experience saya yg seterusnya. Kalo lambat2 cter nanti terlupa plak..maklumlah dah seminggu pegi, weekend je ada masa nak karang entry..hehe.

Awal betul sy bangun pagi tu...air memang sejuk sgt2. Dah la xde heater... mengeletar satu badan. Akibatnya...hmm..sy xmandi pagi tu..huwahahaha!!!!a. And our driverpun sama..hahaha...apa x nya...dia tido dlm kete kt mana nak mandi..haha..adoii..gelak sensorg plak. Don't worry..xde busukpun sbb cuaca kt sana sejuk..cam kt London gitu..hehe. Kami nk kejar ferry yg 1st kat sana..our next journey nak ke Spiso-piso waterfall dan Berastagi. Supir kami asalnya dah wat plan nk amik kami dlm kul 9am cmtu..tp mlm tu kami decide nk kuar awal skit sebab takut xsempat cover semua tempat..dah la kami limited time. Supir kami xbyk soal ikut jer apa kami nak.



Syukur Alhamdulillah dpt melihat keindahan alam ciptaan Allah...cuacapun baik..perjalananpun smooth..sangat puas!!!!
My sis kerap pesan kat sy untuk menyebut syukur. So far Alhamdulillah dan InsyaAllah rata2 tempat kami kunjungi smuanya menarik dan memberi pengalaman yg cukup bermakna. Saya amat berterima kasih kat beliau sebab jadikan saya partner travel.



Time tunggu supir dtg, sy bergambar skit2 kt tasik..sunrise sini mmg cantik. Segar tul udara kat sini..memang tul2 terpelihara tasik ni. So far sy xnampakpun sampah diperisisiran tasik atau bau x mnyenangkan. Sy xnampak sampanpun kt tasik ni..then baru sy tingat cter supir yg mngatakan org batak ni kalo berenang lebih laju dari ikan dan dorg tangkap ikan dengan tombak..perhh..terer tul drg. Sy ada gak tanya supir...cmner la sakit demam org batak kt pulau ni..satu klinikpun xnampak. Then dia ckp..org batak ni susah sakit sbb drg makan sayur ngn ikan jer..dorg sihat2 belaka..bagus kan? Balai polispun xde..supir pernah ckp..drg xkan curi-mencuri sbb setiap org ada apa yg orglain ada..so apa yg nak dicuri?? mmg drg ni hidup dlm keadaan aman harmoni.



Pic ni saya snap on day way kuar dr area hotel..sy minta supir tu stop kejap. Saya dah lama geram tgk bunga kuning tu since sampai kt Parapat..cuma xde kesempatan nak snap..bunga ni mcm tumbuhan liar kt area gunung ni...merata tepi jalan ada..cantik sgt :)



Supir bawa kami ke jetty yg berbeza dr smlm..kiranya Samosir Island ni ada 2 jetty. Supir kami terer potong kete lain dlm keadaan jln sempit dan kona2...hehe. Rasa cam nek ferrari je..time nk masuk ke area jetty tu sy sempat tengok sekeluarga babi :P body color babi2 tu yg pelik skit...cam kelabu berbelang putih gitu...xsempat nk snap :0



Ni lah jetty yg 2nd kt Samosir Island ni..yg 1st tu kt Kmpg Tomok.




Ni time saya kat atas ferry...ada 1 small island kt situ..tul2 mendamaikan



Ni la keadaan seberang yg sy xsure apa nama tmpt ni...


Mlm tu sy xlelap sgt tido sbb kesejukkan..so sy tido lam kete time dlm ferry tu. Bila sampai ke seberang...sy xsure apa nama tmpt tu..sy perhatikan rata2 gerai org islam..masjidpun ada. Rupanya2 kawasan tu mostly org islam..breakfast belum lg..tp tgk condition restoran2 area tu sy xberselera plak..so xde la perasaan nak minta supir stop mkn dulu. Kali ni jln lg mencabar..mostly kereta MPV toyota berbaris utk memanjat jln yg agak cona2 dan berbukit dan lg nk tgk kenderaan yg bertentangan sbb smua2nya laju2 berlaka...saper2 xtahan sure dh muntah. Sepanjang sy kt Medan ni, sy mkn ala kadar je sbb kang sakit perut nk ke toilet jenuh la...mana ada public toilet. Toilet kt restoran mostly kotor belaka...hehehe



Supir kami baik sgt..kalo dgr je kami cam excited kt mana2 view..dia akan stop kete utk kami snap pic...



Ketika kereta mendaki jln berbukit tu..tersergamlah keindahan Lake Toba..satu perasaan yg xdpt terungkap..cantiknya ciptaan Allah. org batak area ni mcm org kaya je..tiles smpai susun ke dinding luar... pattern cantik2 plak tu..hehe. Yela..drg nk berbelanja apa sgt duduk kt tmpt terceruk cmtu..duit byk lah tu..pepandai plak sy..heheh. Boleh tgk ladang kopi dikiri dan kanan..pokok kopi ni hanya separas bahu kita je..xtinggi sgt. Nun di atas 1 bukit terdpt 1 rest house..supir pun ckp..rest house ni xde org nginap tp org suka mkn jer..sini goreng pisangnya sedap...dgr2 cmtu sy apa lg..apa kata kita stop kt sini, kitapun lom breakfast..sepantas kilat dia menghala ke rest house tu...hahaha. Mmg betul ckp dia..pisang goreng sedap..kami order toast and coffee..tp dia bw sekali pisang goreng. Rupanya coffee tu come with pisang goreng..rezeki kami tu..hehe. Kena plak pisang goreng tu panas2..coffeepun panas2..mmg ngam dengan keadaan sejuk kt sana. Rupa2nya coffee kami minum tu adalah hasil dr tanaman org situ..wahhh..coffee sini mmg best!!!



Oh..terpandang menu tu baru igt nama area itu adalah Simarjarunjung...waitress kt sini ceria dan polite..Harga makanan kami just 51,000 Rupiah (Duit kita dlm RM18)


Setiap meja kt cafe ni diletakkan bunga hidup yg berbeza2 dan masih segar...sy suka bunga..so saya snap semua bunga2 kt situ. Xsegan sgt sbb xde orglain kt cafe tu kecuali pelayan..supir kami minum kt luar. Susah nk dpt toilet..so kt sini jer toilet yg bersih..so kepada smua jgn lepaskan peluang ye utk mngziarahi toilet kt sini..hehehe.

Lepas selesai smua..kami teruskan perjalanan..supir biarkan window terbukak..kamipun sama. Sejuk giler....sy terpaksa tahan sbb nk tgk view..kalo close window xnampak clear sgt sbb window setiap kete kt sini smuanya di tinted gelap. Sepanjang jln boleh tgk aktiviti penduduk situ...mereka smua mengusahakan tanah dengan bermacam2 tanaman..surelah tanaman mereka subur sebab atas gunung berapi. Cara tanaman mereka seolah2 ikut kategori... kobis satu area..carrot satu area..seterusnya tomato dan sbagainya..menurut supir kalo waktu ptg hasil2 tanaman drg akan berlonggok2 kt tepi jln utk diambik oleh pemborong..Alhamdulillah kami xlalu situ waktu petg..kalo x sure perjlnan asyik stuck sbb jln kecik..lagi lori asyik stop tepi jln.



Bukit tu menurut supir...kaum batak seberang sini jadikan tmpt utk drg tgk musuh drg iaitu org batak dr Samosir Island menyerang...dulu sedua2 jenis batak ni bermusuhan...asyik berperang..di sebalik bukit nilah terletaknya Spiso-piso waterfall. Pada mulanya saya igt bukit tu la waterfall tu turun..sebenarnya salah..disebalik bukit tu kawasan yg kami nk tuju.. :)


Hari berkenaan adalah ahad...kami smpai area yg mana 100% penduduknya kristian dan area tu digelar 1000 gereja sbbnya gereja terlalu byk dlm jarak yg xjauh. Boleh tgk penduduk situ berjln keluar ke gereja sbb hari ahad mereka akan berkumpul di gereja. Cantek2 tul..yg budak2 perempuan bergaun cindrelela yg wanita plak berbaju kebaya jarang. Supir ckp baju2 drg boleh tahan berpuluh tahun..kami tertnya2 kenapa plak..dia ckp sbb pkai seminggu sekali jer..ari lain drg ke ladang pkaipun buruk2..hehehe. Camtu plak.

lastly smpai juga Spiso-piso waterfall..for information..fee yg supir kenakan tu included ticket ferry serta ticket masuk Spiso-piso waterfall dan juga parking fee. Supir biar kami kt situ dlm berapa lama kami nak..mmg cantik sgt tmpt tu..waterfall tu amatlah miracle..airnya kuar dr bawah tanah..kiranya ada saluran bawah tanahlah..yg peliknya kt bhgian bawah xlah byk air bertakung. Tapi kemana peginya air terjun tu? Setelah puas bergambar serta beli T-shirt..kamipun bergerak ke Berastagi pulak...
Dari sini kita boleh nampak Lake Toba lagi...




Perjalanan ke Brastagi dr Spiso-piso lebih kurang sejam lebih..jalan agak teruk. Berlubang kesana-sini. Saya dlm kete melompat2 cam nek kuda..wakakaka. Kami lalu di ladang limau...kita boleh petik sendiri limau2 tu. Teringin je rasa nak petik..kang petik saper nak makan?? hehehe. Saya batuk teruk...maybe xsesuai makan limau. My sis plak bukan species mkn buah2 cmtu :P

Smpai jer Brastagi..sy dlm ati berkata2...ooooo cmni rupanya...hehe. Brastagi ni bandar agak besar...kereta kuda sana-sini. Time kuar kete org dh offer nek kuda...sy geli ngn kuda. Baupun dah xtahan. Org tu tarik kuda kt saya seolah2 nak suruh kuda tu cium saya...eeeeiiii...xingin nak try...hahaha. Jom tgk apa saya wat kt sana... :)


Soper Cameron plak kat sini..byk bunga cantik2. Saya xbyk ushar gerai2 kt sini sbb rasanya dah cukup kut beli sourviner.



Huhu...makan jagung org batak tanam :P
Jagung ni sedap sgt..jgn risau, ramai org islam niaga kat sini. Lepas je abis mkn..kamipun letak la tongkol jagung yg tinggal sisa atas meja..sekali owner kuda2 tu berebut amik sbb nk menjamu kuda2 drg...aduhh!!! Main pegang2 cmtu je bekas2 mkn org..ish ish. Gerai sini bersih..dun wori. My sis xkenyang plak mkn jagung..diapun gi order magi goreng plak...perhh...sedap walaupun presentation yg simple. Kami share 2org sbb takut magi kembang dlm perut..nanti muak plak.
My sis tul2 appreciate our supir tu..hehe..dibelinya jagung kt mamat tu...hehe.



Takut nak naik kete kuda ni..kang jatuh driver bukan leh sedar..hahaha.

Lepas selesai je activity kt Berastagi selesai, kami mulakan perjalanan nak balik ke bandar Medan. Dari Berastagi kami merangkak turun bukit plak....hehehe...jalan mmg mencabar tul. Kereta, moto,bus, lori smua byk giler..dan time tu kabus sangat tebal hingga halang penglihatan. Supir tu ngaku yg dia xpernah alami stituasi cmtu sebelum ni...ada 1 area tu kita leh stop utk tgk sluruh area Medan dr atas bukit...tapi malangnya kabus tebal xdpt lah kami nak tgk. Kalo kabus setebal tu means kami tul2 atas puncak gunung yg tinggi. Masa masih awal...xsalah baru kul 2pm time tu.


Dasyat kan kabus ni?? cam jln Gua Musang nk ke Kelantan



Keadaan berkabus tebal tu kami harungi dlm sejam lebih jugak la...bila sampai je bandar Medan, supir bw kami ke Hotel Ibunda. Sepanjang travel, kami xpernah pkai tour guide..inilah 1st time. Selalunya my sis akan susun activity kt satu2 tmpt yg kami pegi. Saya agak kagum dengan supir yg tlg angkatkan beg dan memastikan kami tul2 dpt bilik. Selepas smuanya tul2 selesai baru dia beredar. Saya xnampak dia sebagai org asing..saya nampak dia seorg yg ambik berat dan jujur. Sebelum berpisah, dia offer utk bw kami round2 medan pada hari esok dengan harga 100,000 rupiah. My sis tolak sebab kami dah janji dengan bapak Salman yg pernah pertemukan kami dengan supir tu. My sis suka org jujur..so dia minta pd malam 1st kt Medan tu dengan bapak Salman untuk tunggu kami kt depan hotel Ibunda.



Hotel ni layanan mmg tiptop...org antar beg smpai ke bilik wlpn beg hanya 1..hahaha. Tp jgn harap kami nk bg tips...hehehe. Lepas je letak beg..kami bergegas ke restoran bwh hotel ni..lapar sgt2.



Makanan dibawah hotel ni mahal sgt la. Utk 2 org mencecah 100,000 lebih rupiah. Bukannya amik apa sgt...dlm byk2 lauk yg dia main letak je..kami amik ikan cicah air asam, udang dan kari ikan. Lepas je mkn tu..kami terus jd "no for nasi padang"...hehehe...rasanya dah bosan kut. Dah la lauk xpanas..better lg nasi padang kat sari ratu kl umah kami tu..hehe. Nasi padang kt umah kami tu nasi wangi..lauk smua dipanaskan..yakin skit nk makan..



Lepas rest kejap kat bilik kami kuar cari becak sekitar kul 4pm. Nak cari bapak Salman mmg xleh sbb dia xde fon...sayang tul. Bapak Salman pernah pesan...ramai driver becak suka menipu dan menyamun..dia minta kami hati2. Apa boleh buat..kami terpaksa ambik risk. Lepas memilih mana2 becak yg elok ckit dan tawar harga...kami pergi Sun Plaza...driver becak tu tul2 memaksa..dia xnak amik duit lg. Dia ckp pas siap col dia, dia dtg amik. So, terpaksa la. Dia mmg tul2 amik pas my sis col dia. Tapi sepanjang perjalanan balik dia asyik paksa singgah kedai batik bini dia...my sis berkeras soh antar balik. Pastu asyik dok ajak gi sana gi sini..rimas tul. My sis non-stop dok berkeras dengan dia. Akhirnya dia fedup kut..dia antar kami. Nak pau jugak tu...asalnya pegi 15,000 rupiah...means balikpun sama lah kan?? tapi dia up hingga 50,000 rupiah..my sis berjaya patahkan hujah dia..so dia agree dengan 30,000 rupiah (dlm RM10). Nasib baik my sis ni terer..hehehe.



Saya ke Sun Plaza ni sbb nk cr kasut..kasut yg dipakai dah nak rosak




Malam terakhir kami kt Medan..kami just wat activity santai..berjalan kaki ke Pasaraya Yuki...shopping2 skit..pastu makan kt foodcourt di depan pasaraya tu. Membazir ja situ..makanan xsedap..mmg xleh nak masuk la. Saya order nasi ayam penyet..pastu my sis order lontong...lontong my sis dah la sejuk..xrasa papepun..so dia order plak murtabak..aduhh..murtabak rasa udang kering..hehe..mcm2 tul. Sy plak mkn skit je sbb xde selera...kami mengharapkan sesuatu yg lebih baik esok especially dr segi makanan. Sudah jd trend kami cuba makanan berlainan dan sedap kt tmpt org. Mlm tu balik then tgk tv..ada cter best..ikan makan org..hehe...


See again for the last part of our travel experience!!!!!



Click for next part --> (Medan Part 4Medan Part 5Medan Part Last)

You Might Also Like

5 comments


  1. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


    ReplyDelete
  2. Salam,

    Sis, nak tanya.. awak gerak dari Samosir pukul berapa? Lepas tu stop kat Berastagi berapa lama and sampai Medan pulak pukul berapa? Thanks in advance :)

    ReplyDelete
  3. Wsalam..

    Dari Samosir saya gerak kul 7am kalo tak salah...sebab nak naik feri paling awal. Sampai kat Berastagi dalam tengahari..tupun lepas stop breakfast dan tengok Spiso-piso waterfall. Sampai ke Medan pulak dalam pukul 2pm atau 3pm gitu.

    ReplyDelete
  4. bunga kuning itu ialah bunga ulam raja
    yang kita buat ulam tu

    ReplyDelete