TaNjUnG TuALaNg PrAwn HoUsE

May 01, 2012

Assalamualaikum....

Entry kali ini adalah pasal food...I love tavel and I love food too (*_*)

One day tu my sis ajak makan special sikit..dia rasa macam nak makan udang galah. Teringat yang Kota Damansara ni ada satu restoran seafood yg terbaeeek. Rasa2nya dah 2-3 tahun pernah datang ke restoran ni. Dah lupa range harga makanan kat situ. Duduk2..pelayan Myanmar dtg..dia speaking London la..kami tak paham dia..dia tak paham kami...haha..memula kami paham dua ekor udang RM20. Kira orite lah kah..dia explain banyak , dan kami rasa dah paham dah. Dengan confidencenya kami order 2 ekor udang buat masak butter cheese. Tambah nasi goreng dan saya BBQ chicken rice, air dan sotong goreng salted egg. Jom tengok rupa makanan2 tersebut....





Taraaaa...mak aii besar giler udang tersebut. Udang ni lebih besar dari tapak tangan. Hati saya dah suspen...tul ke RM20 ni??




BBQ chicken ni sedap...


Fried rice


Sotong salted egg..sotong ni di goreng dengan tepung dulu..then baru dicampur dengan salted egg. Saya xsure cmner nak masak ni..hehe..


Limau sunkist ni dpt free


Bila dah kenyang, gi nak bayar..sekali terbeliak bijik mata saya..hahahah.. RM90 utk 2 ekor udang tu...mak aiii. Rupanya 100g = RM20. Adoiii...mahai betul. Bab2 makanan ni xleh la nak argue..tak baik. My sis just bayar tanpa berkata apa2. Dia just ckp.."don't say anything..tunggu masuk kereta dulu"....hehe. Jumlah smua makanan malam tu RM127. Memang tak dinafikan makanan sedap2 kat situ..tapi tulah..melampau plak harganya. Restoran pun bukannya grand pun..meja kerusipun plastic jer..wakakaka. Tapi seafood situ memang terbaeek..sangat2 fresh..



Ni address restoran tu

Tanjung Tualang Prawn House (Halal) 
 No. 26-1, Jalan PJU 5/9, 
Dataran Sunway, Kota Damansara, 
47810 Petaling Jaya, Selangor. 
(located beside Sunway Giza)




You Might Also Like

13 comments

  1. Dik, lain kali tengok betul-betul harganya. Tapi kalau makanan sedap, harga tak menjadi persoalan.Kadang-kadang rasa terkilan jer....betul tak?

    ReplyDelete
  2. besar gila udang tu... nampak pun menyelerakan betul

    ReplyDelete
  3. Chazully -> Harga xde kt menu tu, pelayan Myanmar tu dok explain2..igt ke kitaorg dah phm dah..rupanya salah phm..hehe. Benda dah masuk badan..xleh nak nyesal..terkejut jer. Lagipun tu udang hidup..maybe mahal sebab tu..kalo ada rezeki nak mkn lg..maybe amik yg kecik2 jer..hehe.

    ReplyDelete
  4. Chibi -> sedappppp...nampak jer besar..tapi kepala lebih besar dr body..hehe.

    ReplyDelete
  5. amboiiii..sedap nyaaa...Udang tu yang tak tahan tuuu..

    ReplyDelete
  6. Waduhhhhhhhhhhhh! Pengsan! Kene try nih.. Thx for sharing..

    Eh hello salam kenal dr ku utk mu :)

    I follow

    ReplyDelete
  7. salam...sotong tu mmg menyentap perasaan hehe :))

    ReplyDelete
  8. Memang puas makan udang tu(sbb besar). Kalu sedap kira berbaloi lah..hehe.
    Tak pernah pulak perasan kedai ni kat area sunway giza.

    Sya pun penah tkena macam ni. Order ketam (entah ketam spesis apa entah). Bila dpt bil, mak ai..rege ketam tu dkt berapa ratus juga la..huhu..nasib baik mr suami ada. Bila dlm keta kami congak2, kalu duit tu beli baju, dah dpt berapa pasang la agaknya..huhu

    ReplyDelete
  9. agak riso le nk amik makanan gini..mau beratus mkn utk 4 banak kang..huhuhu

    ReplyDelete
  10. sis intan => sotong tu sedappppp tau!!! kalo xsalah harga dia rm17

    Juada => Kedai ni area2 watson..bukan dlm giza tu...just dekat2 situ. nak mkn seafood ni mmg kena hati2..mahai giler.

    FIni zaini => kalo 4 banak agaknya jadi 200..hehehe. Leh beli baju raya tuh.. :P

    ReplyDelete
  11. jadilah pengguna yang bijak danbertanggungjawab. sila kemukakan aduan ke KPHDN sebab undang2 di Malaysia kata MESTI pamerkan harga semua barang2 jualan.
    and also, that price like you said is totally outrageous. lainlah kalau ambience dan service macam 5 star hotel, satu hal coz you pay for the service and ambience.

    ReplyDelete
  12. Harga tu saya tak kisah sangat.. cuma, TOLONGLAH.. cari restoran Islam sebaiknya, ini dari managernye hingga kepada pelayannye.. Islam ker mereka tu? Adakah tukang masaknye Islam? Jangan lah sekadar mendapat pengiktirafan HALAL .. dengan bangganya anda 'melompat ramai2 masuk makan'. Mungkin ada yg fikir saya ni 'jumud'.. hey come on laa.. kita semua ada otak dan dikurniakan akal utk berfikir, yang mampu utk membezakan sesuatu. #sekadarmemberitahu

    ReplyDelete
  13. Terima kasih atas pendapat. Saya lebih sukakan keyakinan bila untuk makan dimana-mana. Jika tak yakin, makanan tu akan jatuh haram. Seperti jugak product dalam pasaran..jika takde keraguan...InsyaAllah saya akan gunakan :)

    #sekadarkeyakinan :)

    ReplyDelete