Jom Like :)

Followers

Monday, May 21, 2012

SePeTaNg Di TaNjUnG DaWai, KeDaH

Assalamualaikum....


Entry kali ni saya nak share activity saya bersama mak dan juga ayah saya ketika saya pulang ke kampung 2-3 hari lepas. Sudah 2-3 kali peluang untuk balik Penang terpaksa dibatalkan akibat keadaan yang tak mengizinkan. Every month kalau tak balik Penang, memang hati saya tak kan tenteram. My sis a.k.a akak angkat saya, pernah tanya saya.."Orang lain yang balik kmpg just hari raya jer..boleh jer..nape hang tak boleh?" hehehe..susah nak explain betapa perlunya saya balik every month. My mom sendiripun tak senang hati kalau saya tak balik..sure dia akan tanya dan tanya bila saya nak balik. Bulan ni saya dah 2 kali make my mom frustrated sebab tak jadi balik sebab urgent tender nak kena submit. Cuti memang tak boleh apply sekarang ni..applypun kena reject..everytime balik Penang sure saya akan emergency leave ataupun mc jer..i don't care (",)


Saya dah terlepas mother's day..so kali ni balik nak special skit la for my mom. So saya minta opinion kwn2 facebook. Sorang kawan saya rekomen Tanjung Dawai...good idea i think. Saya balik Jumaat..sampai Penang tengahari. Dalam pukul 4pm saya bertolak dari rumah menuju ke Tanjung Dawai. Tak susahpun nak ke sana...just follow signboard.


Jom tengok pic...



Tanjung Dawai ni terkenal dengan produk2 ikan kering, keropok, belacan etc. Kompleks kat sini taklah sebesar pasar Siti Khadijah (Kelantan) atau Pasar Payang (Terengganu). Nak parking pun senang, keadaan tak crowded langsung time saya pergi ni. Ada 2 options nak kesini. Pertama drive dari umah saya (Penaga) ke Pantai Merdeka dan seterusnya naik bot dalam 5 minit terus smpai ke Tanjung Dawai. Dari rumah saya ke Pantai Merdeka hanya 30 minit. Cara ke-2 drive terus ke sana. Saya ambil option ke-2. Lebih kurang sejam lebih saya drive.  


Ikan kering


Keropok lekor...kepada sesiapa yg ke sini, saya nasihatkan beli keropok lekor yg saiz paling kecik sebab ikannya lg byk dari yang saiz normal. 






Sotong nipun dijadikan sotong masin agaknya






Keropok2 pun berjenis2..colourfull plak tu. Syok tgk makayah saya shopping..hehe. 




Tenang jer kat sini...saya bw makayah relax kt jeti sini...


Inilah rupa jeti...bot tersebutlah yang boleh bw kita keseberang 



Teruk betul rupa jeti ni..kesian2



Next destination...makan time!!!!! My fren sorg ada stay kat area ni..so saya minta opinion dia restoran mana yg paling best. Then dia ckp restoran no. 2 dari Tanjung Dawai...nama restoran tu adalah Anjung Muara. My daddy pilih ketam..then saya pilih ikan..hehehe. Kira ni celebrate mother's day la..hehe.




Ada bumbung menarik kat sini..hehe. Kami duduk bwh ni la. Akar2 pokok atas bumbung tu terjuntai2..menarik.




Mak saya suka ABC



Taraaaa...ikan merah yang sangat garing..saya minta wat masak 3 rasa.




Taraaaa...ketam masak cili...kepitnya sudah dipotong2...senang nak makan..sangat2 freshhhhh!!!




Sotong goreng tepung...pun sedap. Tomyam lupa plak nak snap.




Sunset area tmpt kami makan...


Alhamdulillah makayah saya sangat2 happy. Mak saya ckp beliau dah berbelas tahun tak datang ke Tanjung Dawai..siap janji dengan saya utk dtg lagi selepas smua stok ikan kering serta belacan beliau habis…hehe. Saya ada niat nak bawa makayah jalan2 jauh sikit tapi datuk dan datin ni tak nak. Sedekat nipun kedua2 datuk datin ni dah excited, apatah lagi kalo saya bawa lagi tmpt jauh2..hehe. Mudah-mudahan plan kami bertiga nak ke Tanah Suci selepas adik abis study akan tercapai..aminnnn!!!


12 comments:

Naramas Aman said...

Tanjung Dawai nampak cantik dlm gambar yang Zila tangkap. Kali terakhir saya ke Tanjung Dawai adalah pada 3 bulan lepas. Saya menerima jemputan kenduri kahwin di sana.

zila said...

Saya guna henpon snap smua pic tu. Tu pun curi2 time makayah tak nampak takut drg nyampah plak anak dia dok snap sana sini..hehehe.

Naramas Aman said...

Takpe.. tangkap aje Zila. Pedulikan apa org nak kata. :)

Mie said...

Zila anak yg baik. Gembirakanlah makayah selagi ada umurnya...

Juadah said...

Haritu kami ke Tanjung Dawai gara2 nak pi makan kat satu restoran ni, namanya Naim Gulai Semilang. Fuh..memang best la zila. seafood dia sangat fresh. Pastu singgah kat pasar yg zila tunjuk ni. apa lagi, kami borong ikan bils, ikan talang..bla..bla..

zila said...

Mie -> InsyaAllah

Juada -> A'a saya biasa dengar restoran kari ikan sembilang tu..ada sedara dtg rumah sehari lepas saya pegi tu..diaorg cter pasal restoran tu..ikan sembilang mmg feberet ayah dan saya. InsyaAllah nak ke sana plak lepas ni..hehehe.

Papa-NtiQ said...

Hi ZILA...menarik blog u ckp pasal jalan2 dan makan2. Rajin yer menjelajah keluar negara

Senang2 tu singgah la yer blog saya kat www.blogmakanbest.blogspot.com topik pasal tempat2 makan menarik yg saya pegi. Kebanyakan nye di area JOHOR sebab maklum la saya nih orang johor. Tempat2 lain pun ada...

Jangan lupa register dan follow blog saya ok baru la ceria skit hehe TQ TQ TQ

zila said...

Saya gi Johor xpernah jumpa tmpt makan best...so pasni bolehla saya refer blog awk kalo nak jalan2 kt Johor lagi..hehe

Of cos sy akan visit blog awk sbb i love blog cter pasal travel & food

Aisyah Rafaei said...

Kiter sama ler..akak pun wpun dah kawin, akan balik tetiap bln..jumpe makayah, kemas umah kpg sket2..mak dah betongkat 4 dah..sgt tak sedap hati kalo tak balik..kalo suami bz akak drive sowg atau dgn anak..skrg tgh syiok naik ketapi biler balik sowg..tak kisah janji balik kpg kan?

zila said...

Bagus akak ni..hehehe. Saya plak balik pasti cabut uban mak..gunting rambut ayah..hehehe. 1 ari makan masakkan mak..1 ari makan luar..1 ari jalan shopping bagai...

Rindu pulak kat makayah...

WawaYuni said...

hi..just knowing ur blog
nice to meet u

Anonymous said...

be far behind? Todays metro-sexual men are no less concerned [url=http://www.designwales.org/mbt-outlet.htm]http://www.designwales.org/mbt-outlet.htm[/url] the crowded tables, players believe in theories that propagate [url=http://www.designwales.org/isabel-marant-outlet.htm]Isabel Marant Shoes[/url] wills will be traditional. This way, get ready to enjoy the actual [url=http://www.designwales.org/nfl-outlet.htm]NFL Jerseys store[/url] The reason is a simple fear of the house, of not wanting to be
The story that impacted me personally was the story about the [url=http://www.designwales.org/nfl-outlet.htm]NFL Jerseys sale[/url] acquired the so-called Jack wills wrapped in simple plastic, then [url=http://www.designwales.org/nfl-outlet.htm]NFL Jerseys sale[/url] mower needs. Many people balk at the idea of spending money on [url=http://www.designwales.org/isabel-marant-outlet.htm]Isabel Marant Shoes[/url] the actual racks once a blemish is actually noticed on it. An
so that you do not get attracted in to believing that in order [url=http://www.designwales.org/isabel-marant-outlet.htm]Isabel Marant Sneakers[/url] juicers. This could be dependant on the particular pulp thats [url=http://www.designwales.org/nfl-outlet.htm]NFL Jerseys sale[/url] of bringing home the casino experience. Finding a business that [url=http://www.designwales.org/mbt-outlet.htm]MBT shoes sale[/url] be stylish. It meant to show off his exotic travels, with beads