BuBuR NaSi BuJaNg SeNaNg

May 30, 2012

Assalamualaikum....

Heheehhe...macam bengong jer title entry saya kali ni...hehe. Bagaimana boleh tercreate resepi ni ye?? Hmm...jom saya cter. Sebenarnya baru-baru ni saya berkobar-kobar balik dari office nak masak. Terlupa beras dah abis daaaa....just ada sikit jerrr..memang tak cukup kalau masak..ntah2 semuanya jadi kerak. Nak keluar beli memang dah malas sangat dah...oleh yang demikian...maka ideapun datang...hmmm..dalam hati cakap apa kata buat bubur nasi..Then saya pun jadikan beras yang tinggal sikit tu sebagai bubur...akibat masa untuk jadikan beras tu bubur ambil masa yang lama, boleh la saya sediakan lauk lain...jom tgk resepinya...

Bubur nasi
Rebus dalam setengah jam...tambah air 4-5 kali sampai puas hati

Chicken grilled 
Bahan-bahan:
Black pepper
Brown sugar
Kicap
Garam
Cili flake 
Olive oil

Cara memasak chicken grilled :
Campur semua bahan2 kat atas tu..perap dlm 10min.
Panaskan kuali..letak minyak sikit jer. Pastu masukkan ayam. Agak2 cam garing...kuarkan then potong ikut suka..pastu celupkan lg dlm sos perap tu..then goreng lg sekali. 

Sup sayur
Bahan:
Bawang putih
Sayur (ikut suka sayur apapun..saya guna brokoli)
Ikan bilis dicincang2

Garam

Cara memasak sup :
Tumiskan bawang bersama ikan bilis hingga naik bau. Masukkan sayur..lepas 30 saat..masukkan air dan garam. Tunggu menggelegak maka siaplah...

Senang kan?? Time nak makan tu...letakkan sup dan ayam tu. Perasa dari chicken grilled tu akan sedapkan bubur kita. 


 Before letak sup





After letak sup




You Might Also Like

7 comments

  1. Sya pun kalu malas2 sangat, masak bubur nasi jer. pastu goreng bilis. siap !

    ReplyDelete
  2. Zila,
    Pertama kali masak nasi di China nasi saya lembik sangat..bukan kerana apa, kerana beras sini lain dengan beras kita...Jadi bila Zila tunjukkan bubur nasi ni teringatlah saya pasal tu :)

    ReplyDelete
  3. salam kenal...

    nampak simple jer...tapi sure sehingga menjilat jari nih kan...:)

    ReplyDelete
  4. Saerah80 -> Try jgn tak try..hehe

    Cik juadah -> kdg2 saya wat cmtu gak...pastu wat sambal kicap..nyam2

    Prof -> dats y la org china makan sumbat2...nasi dorg cepat hadam rupanya..maklumlah lembut..hehehe...gurau jer. Kalo beras cmtu...lg cepat nak wat bubur.

    Papa Mifz -> Memang simple...my 30 minutes meal memang simple2 seperti saya..hehe. Selamat berkenalan

    ReplyDelete
  5. simple dan nampak very the healthy...

    ReplyDelete
  6. Kak Azian -> tak sangka akak visit blog saya..hehehe..saya slalu ke blog akak..hehe.

    ReplyDelete