EUROPE : OVERALL COST

September 29, 2014

Assalamualaikum...

Seperti yang dijanjikan, tibalah masa untuk saya share overall cost trip Europe. Sebenarnya semua cost yang bakal saya share ni, saya dah share dalam last part entry setiap negara. Untuk anda yang email saya bertanyakah cost, sorry ye sebab saya just copy and phase link2 yang berkisar tentang cost. Untuk lebih senang, saya share overall cost ni dalam 1 entry. Overall cost ni adalah untuk me and my sis (2 PAX). So, here you go.....


Cost yang flight dan ketika di Malaysia


Overall cost ketika di Holland



Ketika di Belgium



Ketika di UK


Ketika di France


Summary of cost..cost ni adalah dalam RM ye. Cost ni maybe boleh dikurangkan lagi kalau anda travel dalam group yang ramai, memilih hostel instead of hotel dan jalan-jalan tanpa menggunakan tour service. Dan good news, kami tak overbudget. Emergency fundpun tak terusik..syukur. 

Cost ni adalah untuk transport, food, hotel, tour & entrance fee. For personal cost, saya abiskan around RM2,000. 


You Might Also Like

17 comments

  1. Replies
    1. Kan DJ kan. Lagi teruja lah kita nak terjah Eu kan. Ntah bila gamaknye. Insha Allah one day. Thanks for sharing Zila.

      Delete
  2. suka baca bab budget zila...kemas sgt control budget tu...

    :)

    ReplyDelete
  3. thank you, boleh buat panduan ni..

    ReplyDelete
  4. Thank you for sharing!! Next time plan trip blh refer ni.

    Thank you for all the info. Boleh jd rujukan ni nnt kalau pegi jepun. X pernah sampai lg.

    btw kami 3 sekawan baru je launch travel blog. Kalau ada masa, singgahla, boleh tinggalkan komen dan feedback ;) blog kami www.thetravelling3o.com kalau dpt exchange link pun ok. 1st entry kami psl backpacking di New Zealand. Ada jugak pasal kos2 ni hehe

    Terima kasih ;)

    ReplyDelete
  5. terima kasih share..lepas ni boleh la buat bajet untuk bulan madu ke sana

    ReplyDelete
  6. Salam semua yang komen..really appreciate to all of u. Lupa nak bgtau yang semua cost ni adalah jasa from my sis. Saya cuma wat adjust bentuk dan letakkan watermark..hahaha. Pujian adalah untuk beliau. Behalf of my sis, my sis cakap, hope info ni memberi manfaat kepada anda semua. Thanks :)

    ReplyDelete
  7. Menarik jugak kos nyer tuu... ermm..bila la aku ngan wife leh travel cengini.. Thanks for sharing sis.... :D

    ReplyDelete
  8. aha...Zila mmg pandai budget lah..murah tu tak sampai 7K..nampaknya JM perlu top pup sikit lagi lah hikss

    entri europe Zila akan di jadikan rujukan :-)

    ReplyDelete
  9. SS --> :)

    Eshamz --> InsyaAllah kalo ada niat..1 day u and ur wife punya turn pulak :)

    JM --> kalo plus personal cost..dalam 8-9k jugaklah JM..thks sebab buat rujukan :)

    ReplyDelete