Belgium (Brussel) - Part 1

June 11, 2014

Assalamualaikum...

Terima kasih saya ucapkan jika anda adalah salah seorang yang follow citer pengembaraan saya bersama my sis di bumi Europe. Entry kali ni saya nak cerita mengenai 2nd country yang saya visit. BELGIUM..hmm..ramai orang beranggapan Belgium ni takde apa sangat nak explore..Belgium ni tak best lah..dan macam-macam lagilah. My managerpun beranggapan yang Belgium ni nothing to do. Tanpa berfikiran negative..makanya kami tetap berfikiran teguh untuk ke Belgium. Dan hasilnya..we are really regret sebab spent sekejap sangat kat sana :(


Highway on the way ke Belgium dari Amsterdam..jammed teruk giler di jalan sebelah sana.


Belgium


Lebih kurang macam Amsterdam..ada tram..bus..orang berbasikal agak jarang


Building-building yang tinggi sekitar Brussel Noord Station


Selepas perjalanan 3 jam 45 minit dari Amsterdam. sampai lah kami di Brussel Nord Station. As per planning, kami akan naik cab untuk ke Retro Hotel yang my sis dah book. Cab sangat hampir dengan bus..just sepuluh kaki dah naik cab..haha. 10..as per our expectation. But not as our expectation..tak sampai 5 minit dah sampai destination..ayooo..mahai tu 10..hehehe. What to do..dah agree dengan driver cab tu before bergerak kan. 

Yang bestnya Retro Hotel ni..bawah hotel ni ada Carrefour dan dalam deretan building area hotel tu ada beberapa halal restaurant..best betul. Sesampai je hotel, kamipun dilayan lah oleh receptionist hotel tu. Memang kelakar sangat tengok gaya mamat Belgium tu..ala-ala cartoon pun ada..haha. Charlie Chaplin pun ada..slang plak mcm slang France..pelik betul bunyiknya. Yang paling penting..he is very helpful. Lepas siap check-in semua..kami masuk la bilik. Aduhaii...best betul la bilik..inilah bilik terbaik kami dapat. Semuanya perfect..bersih..kemas..selesa...murah.. malangnya sekejap sangat kami kat sini..sedih!!!


 Dari pintu masuk...jumpa ini dulu


Pandang sebelah...bukak pintu..jumpa ini pulak..


Pandang depan..ini pulak..sangat selesa tido atas katil tu..


 Kemas kan ruang makan ni...untuk breakfast kena bayar ye..kami tak perlu breakfast2 kat hotel ni. Yang paling penting...hotel ni ada lift dan free wifi!!!


Keadaan di luar hotel

Lepas berehat sekejap..kami bersiap-siap nak keluar. Saya sedikit tired..tapi gagahkan diri nak explore Brussel. Kami plan nak ke Grand Place, Brussel. Lepas dah tanya mamat ala-ala mamat France tu..kamipun keluarlah nak cari station metro. Time tu cuaca ok sangat..cerah..tapi angin..aduhai..segemuk-gemuk saya, rasa macam nak melayang-layang ditiup angin..kuat betul. Bila berjalan lawan angin..macam susah betul nak melangkah..dah ala-ala slow motion punya action dalam movie tu dah gayanya. 

Selepas berjaya berhempas pulas melawan arus angin..sampai lah kami underground station yang kami cari. Dalam 2-3 minit jugaklah jalan. Gerun tul saya tengok underground station tu. Dah la gelap..orang tak ramai. Tengah nak godek-godek beli ticket dari mesin..takde syiling plak nak beli ticket. Masuk credit card macam taknak function pulak machine tu. Cari counter ticket..takdepun..fedap lah..last-last kami decide jangan kemana-mana. 


 
Ticket machine yang membantutkan plan kami


Underground Metro Station. See?? Mana ada orang sangat..yang ada cumalah syiling emas gergasi ni...hahaha

Rasanya macam tak sedap hati nak teruskan niat ke Brussel city. Sebabnya kena tukar-tukar train bagai..dah la tak berapa familiar. Sebab fedap dan taknak ambik risk..kami decide nak makan dan cari international adaptor socket. Saya tertinggal socket tu kat Amsterdam. My sis punya..panic gak time tu takut dia marah..luckly dia tak marah..hehe. 

Pusing punya pusing kedai-kedai area tu..semuanya tak jual. Tapi salah sorang tokey kedai yang kami pusing tu suruh gi 1 convenience shop..Alhamdulillah ada..tapinya bukan adaptor yang boleh cucuk segala alat electric tu..tapinya adaptor yang boleh cucuk USB cable. Hentam sajalah labu. Lagipun kami bukannya nak masak-masak sepanjang di Belgium ni. Yang paling penting, nak charge handfon dan jugak camera. Nasib baik handfon dan camera kami brand Samsung..dua-dua boleh guna USB cable. 



Lepas 1 masalah settle..kamipun nak dinner. Kami pilih satu Turkish Restaurant. My sis order pasta dan saya order tuna pizza. Saya boleh makan 1 slice jer pizza tu..bazir betul. Pizza tu datang bersama roti dan juga salad kubis. Sedap sangat salad kubis tu. Rasanya seolah-olah kubis dicampur bersama cuka..makan roti bersama salad itu adalah great combination. Nak try buat lah pasni. Pasta my sis pulak..fuhh...rich with cheese..tak muakpun bila makan. Sedap sangat. 

Lepas dah kenyang..kami shopping sikit bekalan untuk trip ke Gent dan Bruge keesokkan hari kat Carrefour. Saya tak tahu nape saya sangat tired that day..padahal duduk dalam bus jer pun...jalanpun tak banyak mana. Saya tak buat apa sangatpun malam tu..melainkan dok selak curtain tengok bila nak gelap..hehe. Pukul 10pm pun macam pukul 7pm kat Malaysia.

Sikit jer entry ni sebab saya taknak campur dengan trip keesokkan harinya kami di Belgium takut terpanjang sangat pulak entry. Nantikan entry yang seterusnya..maybe buatkan anda tertarik untuk ke Belgium :)


You Might Also Like

15 comments

  1. macam tak mau tinggal tilam tebal kat hotel tu kan zila?

    ReplyDelete
  2. macam tak mau tinggal tilam tebal kat hotel tu kan zila?

    ReplyDelete
  3. Dr Ams, zila naik bas ke untuk ke Brussels..? Saya dulu naik bas, eurolines wat promo..10euro one way..he..he.. org kata lama sngt, tp tngk pemandangan cantik tu, x jemu2..rasa kejap aje dh sampai... cantik hotel tu..cosy nampk...

    ReplyDelete
  4. Wah belgium...saya teringin nak ke belgium sebab nak enjoy coklat dan waffle!hehehe

    ReplyDelete
  5. Ha kena try waffle & choc kalau gi Belgium. Pelik gak orang keliling Zila kata xbest kan sebab mostly my friends recommend gi sana. Ada hikmah xdapat berjalan jauh sangat haritu, sebab Zila pun memang dah letih. Kalau jalan gak, malam sure kaki jadi cramp.

    ReplyDelete
  6. Pukul sepuluh malam masih terang... bestnya. Aritu saya di Aussie jam lima dah mulai gelap... nak jalan2 pun tak seronok...

    ReplyDelete
  7. Untunglah dapat makan sedap yang halal. Terliur tengok cheese dan pizza tu.
    Kenapa letih? Hujung bulan ke?

    ReplyDelete
  8. X pernh terpk nk g country2 omputih ni sbb tau diri sndri xde kemampuan hehe.. so kita bc je la cerita2 mereka yg dh pegi eh... ;)

    ReplyDelete
  9. Sedap nya lihat picture pasta tu..penuh ngan cheese..best la waktu siang panjang dari malam.leh jalan2 banyak..

    ReplyDelete
  10. Nieda --> memang begitulah perasaan saya..hahaha

    Farikica --> a'a saya naik bus..memang tak rasa lamapun sebab view kiri kanan bus sangat-sangat lah cantik :)

    DJ --> Sayapun asalnya dgr walfer dan chocolate pemes kat sana..tapi tempatnya juga tak kurang hebat :)

    Bibie --> Lain orang lain fikirnya. Memang ada hikmahnya tak teruskan niat berjalan2 mlm tu..nantikan nx entry..hehe

    Mie --> Walaupun masih terang..energy pulak tak berapa nak ok..hehe.

    ReplyDelete
  11. Prof --> Best Belgium ni sbb restoran halalpun bnyk. maybe tired sbb travel dari Amsterdam kut

    Anakomak --> jgn la ckp gitu..baca pengalaman orglain dgn diri sendiri alaminya adalah berbeza. InsyaAllah ada rezeki kalo nak :)

    Cik Nun --> Memang sedap..glupp..hehe.

    ReplyDelete
  12. sama-sama kasih, tak pernah ketinggalan baca trip nie, cuma kadang-kadang jrg tinggal jejak :)

    hotel tu best, semua nampak bersih dan selesa!

    pasta tu sangat mengoda perut dikala kalaparan sekarang..dush dush utk diri sendirik

    ReplyDelete
  13. Menyesal sbb x berlama2 d belgium? Sahh mmg best lah tempat ni. Itulah kan setiap org ada view yg berbeza ada bkp best ada ckp x best so better kita pergi rasain sendiri tp bg Jm klau zila ckp best mesti best punyalah heee

    Theen sudahnya x jadilah pegi grand palace tu ek

    Mrs! Jom kita travel europe heeee verangan

    ReplyDelete
  14. Turkish dinner..sedapnya..nanti trylah buat, boleh kongsi resepi..

    ReplyDelete
  15. JM --> memang best jm..tak puas kt sana. Kalo ada rezeki nk pegi lagi..hehehe. jadi ke grand place tu..part 2 di belgium sy ada cter

    Nohas --> insyaallah ;)

    ReplyDelete