June 6, 2014

Amsterdam (Total Cost) - Last Part

Assalamualaikum...

Seperti yang saya janjikan..saya akan akhirkan entry Amsterdam ni dengan perkongsian kos di sana. Harap dapat membantu bagi yang bakal ke sana. 


Ini adalah cost ketika bertolak dari Malaysia dan sesudah balik ke Malaysia ye.


GVB to adalah ticket cost untuk naik tram..hanya boleh digunakan dalam sejam jer. Dan harga mineral water tu adalah tersangat mahal..patutnya boleh dapat tak sampai 1 Euro. Kami beli kat cafe..memang mahal lah


yang 2 days pass tu sebenarnya 1 day pass ye..kami beli dari bus time nak airport dari hotel..dan kami gunakan ticket tu untuk travel serata Amsterdam. Disebabkan ticket tu just valid untuk bus..kami beli lagi 1 hour pass nak balik ke hotel dari Amsterdam


Day 3 :)


Untuk cost makanan..transports dan lain-lain..sila tambah sendiri ye :)

Acamner JM?? Boleh tak gi next year?? hehhe..tak sabar nak baca pengalaman JM jalan-jalan Europe :)

Bagi saya sepatutnya lama sikit kat Amsterdam, ada banyak lagi tempat-tempat menarik untuk dilawati. Rekezi saya hanya mampu selama 4 hari yang bukan full ini. Harap anda semua seronok baca pengalaman saya yang tak seberapa ni..

Credit to my sis yang menjadi accountant sepanjang masa kat sana..take note duit kuar..dan sabar kerenah saya asyik tanya.."budget kita untuk makan ada berapa lagi beb?? duit kita overbudget ke lum beb??" hahahaha..memang senang-lenang tul idop saya kalau travel dengan dia. Cost nipun saya dapat softcopy dari dia..then saya edit jadi macam atas tu..hahaha.

Jumpa kita di next entry...BELGIUM...negara yang juga menawan hatiku :)

18 comments:

  1. Zila!!!..i like this entry...detail u oulss...muahh sikit..

    Tapi ni baru total di Armsterdam tuk 4 hari kan..kalau lah JM stay sana a week ke..erm lebih sikit lah..tapi tak per..dh boleh anggaran budget dh ni..terima kasih Zila..

    Mmg best baca strory Zila ni like JM pun travel sama kat sana hee..ok2..ada free time nanti sambung Belgium pulak ek..ni ha..nak minta kebenaran copy info ni boleh?

    ReplyDelete
  2. wahhh! br tgk KLM...promo pergi blk ke amsterdam hanya RM2700 jek! haish.2

    ReplyDelete
  3. salam kenal, thx bg guide budget, mane la tau ade rezeki p sane... anyway saya blogwalking kat sini. Jemput singgah ke blog saya http://ibu2ahmad.blogspot.com. Saya follow sini n kalau sudi follow la saya balik yer...

    ReplyDelete
  4. salam kenal zila….wah!!!bestnye cuti2 europe. basgus juga info budget details ni blh jadi panduan hidup d kemudian hari. heheh

    ReplyDelete
  5. cost jacket dekat albert cyup market tu tak kira ke... he he he

    ReplyDelete
  6. thanks zila share bajet kat sini..mana tahu ada rezeki nanti boleh dijadikan panduan ;)

    ReplyDelete
  7. Bagus budget ni. Amat terperinci.

    ReplyDelete
  8. Terbaik! Boleh digunakan sebagai panduan untuk kami ke sana pula nanti. :)

    ReplyDelete
  9. JM --> Wow..bestnya JM suke..hehe. Dah tau harga transport smua kan..so JM boleh la wat budget kalo nak stay lama skit.

    Maya --> RM2700?? ok tu..hehe

    Rose --> Salam kenal..InsyaAllah

    Rostina76 --> Salam kenal..Aminnnn..moga2 menjadi panduan kepada diri sendiri dan juga orang lain :)

    ReplyDelete
  10. Banniester --> Jacket tu termasuk dalam personal cost saya..kat sini semua cost yang involved kami dua orang. Saya takde wat note apa saya belanja untuk personal..so tak dpt lah nak share :)

    Mrs. Smile --> u r welcome :)

    Prof --> thanks prof :)

    NotaKembara --> InsyaAllah..dialu-alukan :)

    ReplyDelete
  11. seronoknyer tengok...
    akak tak kena mengena sebab tak mungkin ke sana kot.. baca kisah kawan blog dah rasa sampaipun...

    ReplyDelete
  12. Memudahkan bagi mereka yang merancang untuk ke Amsterdam.. Macam Kak JM hahahahaa... :D

    ReplyDelete
  13. Salam Zilla, Tix flight tu untuk 2 org ker sorang? Dulu saya naik AAX masa ada route London, rm1800++ aje..tp kini..tiada lagi route itu..? huahahahah....:(

    ReplyDelete
  14. Cho Zila --> Hehe..gitu pulak..hehe

    TT --> kita tunggu dia pegi plak pasni ye..hehe :)

    Farikica --> Ohh..lupa nak highlight psl flight tic tu..harganya utgk 2 org tu..sorang dalam 2800. Dulu2 gi London pun saya dpt tic agak murah..2k ke 2.1k ntah..lupa dah...naik AAX juga..

    ReplyDelete
  15. Puas ati sgt dpt info budget ni... Tq zila

    ReplyDelete