September 28, 2013

Sabah Trip : Day 3 - Kota Kinabalu

Assalamualaikum....

Entry kali ini adalah untuk day 3 di Sabah iaitu di Kota Kinabalu. Lupa nak cerita kisah makanan untuk makan malam day 2 in KK. Ceritanya begini..selepas tengok Rainbow Fountain me and my sis nak cari la restoran. Sebenarnya my sis serahkan kepada saya untuk cari tempat makan best. So saya bg plan untuk ke Pasar Philipina. Saya cakap saya teringin nak makan lobster. Dari pembacaan saya dari blog, tempat tu memang wajib pergi. My sis terus cakap.."tempat tu macam pasal malam..nak ke makan situ" hah sudah..time tu saya dah nak sentap..akhirnya my sis mati-matian tak mo ke situ sebab dia tak percayakan kebersihan kalau makan kat situ. 

Dan akhir yang tak akhir sangat..kami bermasam muka dan balik hotel dalam keadaan perut kosong. My sis bukan tahan lapar dan cepat cool..so dia pujuk la untuk keluar makan..akhirnya saya mengalah. Dan dia ada plan bagus punya..dia nak bawak jugak saya ke Pasar Philipina tu. Dia nak buktikan kat saya dia betul rupa-rupanya. Memang terbuktilah tempat tu tak selesa untuk makan. Ianya adalah gerai-gerai. Kucing-kucing pulak bersepah sana-sini. So, tak makanlah di pasar tu. Dan yang paling akhir..kami makan di kedai melayu biasa..memang sedih arr malam tu..nak dapatkan seafood tak kesampaian.

Ok abis cter pasal tu. Pagi tu awal2 kami dah keluar hotel dan siap berpakaian nak ke island hopping. Tempat pertama kami singgah sebelum island hopping adalah Gaya Street..best sangat kat sini. Macam2 benda pelik boleh tengok..memang lain dari lain. Pasar ni hanya ada pada hari ahad ye. Memang crowded sangat tempat tu..sampai ke divider orang park kereta...haha. Dan my sis dia park kereta atas corridor 1 mini market yang belum buka..hahaha. Kami explore tempat tu dan make sure sebelum pukul 9am ada kat Jeseltton Point. Jom tengok gambor yooo..


Akak yang jual brooch ni ajar saya camner nak tahu mutiara betul atau mutiara palsu. Dia cakap mutiara ada 3 color jer..putih..hitam dan juga peach kalau tak salah saya. Dia tenyeh2 dua-dua mutiara, boleh nampak cam calar kan? lap2 sikit dengan jari dia akan balik ke asal..maksudnya mutiara ori la tu..hehe


Saya rembat 4 biji untuk anak-anak buah pompuan saya. Budak2..sebijik mutiara cukup lah kan..haha. Saya suka sangat bunga dalam kaca tu..lupa dah org pgl apa ntah..sebabkan saya ni 1st customer akak tu..dia bg discount baik punya..haha. Tak salah saya 4 biji RM10. Cengkerang itu digunakan untuk letak brooch yang kita dah pilih...menarik..hehehe


Banyak sayur dan lokan dijual gini-gini...takde mejapun


Kuih cincin..saya suka. Bahan2 yang digunakan untuk kuih cincin ni adalah gula nipah, guna melaka, gula pasir, tepung..fuhh punya byk gula..tapi tak lah manis sangat..ok ok jer


Sampai kat gerai ni...wow..kuih tradisional Sabah. Makcik tu punya bz sampai x sempat nak jawab soklan kami..yela kami tnya dalam ni ada apa..ni ada apa..tu ada apa..last2 pembeli lain yang cerita pasal kuih2 tu..bagus betul..hehe. Saya perhatikan daun yang digunakan untuk balut kuih ni macam sama je macam daun yang buat tikar mengkuang tu...hahaha


1 pack ada 6..saya survey2 boleh dapat paling murah RM13..tapi saya dah terbeli yang harga RM18


Semua ni dari dasar lautan..cantik2 sungguh!!


Ikan-ikan ni semua kena awet..kesian. Mata saja palsu punya..


Setelah lebih kurang 1 jam setengah di Gaya Street..kami bergerak ke Jesselton Point. Nampak counter depan tu? Boleh pilih nak guna service yang mana satu. Ada banyak company tau. 


Okey..sampai sudah 1st island..dalam 15 minit juga la naik boat..tak jauh lah. Ini Sapi Island..panas sungguh time ni..kalo berjemur mau jadi ikan kering..hahha. T-shirt saya pakai tu beli kat Pekan Nabalu..ada gambar gunung kinabalu..lembut je kainnya..


Geram tengok air laut ni..tapi tak selesa nak mandi..manusia penuh sangat.


Malas nak fikir pasal kesesakan, kami lepak kat cafe. Tak sabar nak santap hasil belian di Gaya Street. Yang panjang lilit tu rasanya macam pengat...yang pendek sikit tu pulut udang...dan nasi lemak


baru ingat nak mandi-manda kat sini..sekali datang 1 geng bebudak muda dalam 20orang kat tepi port kami..argghhh benci!!! Dengan diaorang bising dan bakar ikan..merimaskan..pastu kami decide nak balik ke KK. Nak burn je 1 pulau tu..Manukan Island..memang mood dah xde nak island hopping. 


Agent boat kami memang ada kat island tu..kami bgtau la kami nak balik..xmo pegi Manukan Island lagi..tak kisah lah burn ke apa. Then dia arrange la boat ambik kami..boat yang amik kami tu perlu bawa customer ke Manukan Island..akhirnya kami terpaksa ikut tapi tak turun boat la..so dapat la snap sikit gambar


Jeti Manukan Island


Kelihatan island ni lebih sesuai untuk relax..Sapi Island sesuai kalau nak wat macam2 activity..


My sis dok pujuk saya...xper2..kita dah pernah pergi island hopping yang jauh best dari Sapi ngn Manukan tu...hahaha. Time balik ke KK hanya kami dan driver boat jer..menakutkan betul..yela boat tu kan dah xde orang sangat..ringan loh..fuuhh. Yang si driver boat asyik ini kali lah ini kali lah..hahaha..kelakar tul.

Untuk mengubati frust, kami pekena lokan bakar kat Jesselton Point. Lepas dah setel..makan ice-cream pulak..hahaha. My sis ajak balik hotel dulu untuk tukar baju yang basah. Kemudian kami round-round KK je. Motif adalah nak beli souvenir. Pasar Kraftangan KK yang kami pergi tu mmg rabun mata..aduhhh...mutiara merata-rata. Bangunan setingkat yang panjangnya saya rasa setengah kilometer dan didalamnya ada kedai2 3-4 deret...dan setiap kedai tu luas 4-5 kaki..boleh bayangkan? Amat lah banyak..semuanya jual benda yang sama. Saya spent sikit je untuk souvenir..memang gitu lah selalunya kalau travel...hahaha. Lama jugak la saya dalam tu..tak lah panas sangat..maybe tepi laut kut. Jom layan photo...


Ushar2 jer...tak belipun


Rumpai laut betul2 nih!!!


ni semua guna mutiara...saya just beli untuk ipar2..untuk diri sendiripun xde..huhuh..bukan taste sy pakai gini2..haha


 Untuk mummy..saya beli yang simple2 jer macam yang bahagian atas tu


Key-chain gini murah..singgit je 1 nih..


 Ini lah keadaan bahagian dalam Pasar Kraftangan KK.

Lepas dah shopping, kami lapar..kami ke Tanjung Aru. Ada foodcourt yang menunggu kami kat sana..hehe. My sis dah terer jalan KK...dia dah boleh hafal semua jalan..tak perlu lagi guna GPS..kecik ke KK tu...hahaha


Terjumpa ikan todak ni...wow..besarnya!!!


My sis termasuk dalam 1 jalan ni sebab nampak sebuah restoran ditepi jalan..dia macam nak wat U-turn la..ketika itu terjumpa rumah atas air ni...wahh cam best kan?? Ni saya snap dari atas kereta..tapi amatlah terkejut bila nampak part  lain..sila tengok bawah


 Terkedu saya tengok keadaan ni..akhirnya my sis ckp lupakan lah restoran tu..jom pegi restoran yang kita nak pegi tu..



 
 Nak makan lobster tak kesampaian..dalam 1 gerai ni ada sekor je lobster, tanya harga..adoi mai aii..rasa nak pitam...hahaha. Sebesar lengan saya berharga nak dekat RM200. Gluppp...diskas punya diskas kami setuju nak ambik udang galah dan ketam nipah...RM80++ . Yang lagi best..my sis boleh tawar-menawar dengan mamat gerai tu..senang betul dia kurangkan harga makanan kami..hahaha..syukur!! Meja kamipun cun...boleh nampak laut..anginpun segar jer..



 sementara nak tunggu order siap..kami makan satay ayam ni dulu..sedap!!


 
 Taraaa...agak lama tunggu..dan berbaloi tunggu..hehe


 Perkenalkan Mr. Udang Galah masak 3 rasa..ohh sedap dong!! Udang ni sangat fresh


Ini pula saya kenalkan Mr. Ketam Nipah..masak butter..dah biasa makan ketam bunga, rasa pelik sikit makan ketam ni..tak suka tak suka habis jugak ngap..hahah


 Lepas makan kami dah xde hala tuju..hahah..akhirnya kami ke Lok Kawi Wildlife Park. Entrance fee RM10..ok lah tuh. Tak jauhpun dari KK..dalam 20minit dah boleh sampai.


 Best sangat bagi rusa makan..dengan batang rantingpun dia boleh kunyah..fuuhhh..



 pastu tengok gajah berkasih-sayang dengan mak dia..hahaha.


 Ketika balik ke KK kami akan susur tepi pantai ni..tempat ni sangat cantik..kami just stop kereta tepi jalan


Lepas puas snap sunset kami teruskan perjalanan


Gambar terakhir sebelum kami balik ke hotel..Atkinson Tower area Padang Merdeka

Satu entry lagi maybe saya boleh habiskan cerita pasal Sabah ni..hopefully dapat share info pasal kos. 

21 comments:

  1. uishhhh sedapnya udang galah tuh! dh lupa mcm mana rasanya. huhuhu

    ReplyDelete
  2. mme sedap...rasanya sampai tak terkata..hahaha

    ReplyDelete
  3. Zila, sedapnye menu tu...seafood i loike...

    ReplyDelete
  4. Salam zila,,

    akak cuma nk tanya camera apa yg zila guna, cantik2 gambar zila...

    tq

    ReplyDelete
  5. Apa nama kuih traditional tu...

    Baru perasan..Zila bergambar cam nak terbang je...yeayy..i'm flying ti KK heee

    ReplyDelete
  6. Yong --> Betul tu..hahaha

    Cik anne --> memang sedap..smpai smlm akibat teringat2 menu tu..saya try masak butter crab..lebih kurang rasa mcm sy mkn kt KK tuh..hahah..(naik lift tekan sendiri)

    Nieda --> amboi sampai ralit..hahha

    Ummi --> Saya guna camera compact biasa tu..brand samsung

    JM --> ntah la JM apa namanya..try tgk JJCM tv3 yg last 2 weeks..ada tunjuk kuih nih. Yeke mcm terbang..hahah

    ReplyDelete
  7. bestnya dapat gi island hopping..jernih airnya..

    ReplyDelete
  8. Nohas --> memang best airnya akak..tapi sayangnya saya tak boleh mandi-manda :(

    ReplyDelete
  9. waahh.. teman paling suka nengok pemandangannya.. cantik2!!

    Haii.. done follow sini no. 164
    sudilah kiranya follow me back yea..
    he2.. salam kenal.. keep in touch yea..=)

    http://tengkubutang@gmail.com/

    dan my 2nd blog
    http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum kakak! sheila tak sabar nak travel sini tahun depan. tiket flight dah beli. yeayyyy. bestnya datang sini kan :)

    ReplyDelete
  11. Tenku --> Amboi...kira follower no berapa pulak..hahaha. Insyaallah sy jengah ke blog mu nanti..

    Sheila --> Waalaikumsalam. moga2 hepi2 kat sana ye dik :)

    ReplyDelete
  12. eii kotor nye kampung air tanjung aru tuh... aritu ada gk masukkan dlm itinerary, sebbaik tk pegi....

    ReplyDelete
  13. Kuih panjang lilit2 ngan daun tu kitorang panggil lamban. Kuih tradisional kaum Brunei. Daun tu rupa macam mengkuang tapi itulah daun kirai, yang orang dulu2 selalu duk letak tembakau & buat rokok.

    Area kampung air tu memang memalukan Zila. Actually gov sini dah banyak kali robohkan rumah tu, tapi xlama lepas tu...diorang akan bina semula. Lagi besar. Sabahan & isu PTI xkan habis.

    Harap Zila enjoy cuti2 kat Sabah ni. Nextime datang lagi, jomlah jumpa ye.

    ReplyDelete
  14. Zura --> Tu lah..kompius saya cmner dorang leh hidup gitu..

    Bibie --> Oh kuih tu dari brunei rupanya..pandainya Bibie semua tahu..org Sabah sejati nih. Saya memang plan nk gi lagi..bila tension2 nak ke stay lama skit kat Kundasang :)

    ReplyDelete
  15. Lobster tu sampai RM 200.00 mahal nyer.. by the way ketam and udang galah tu pun macam dah cukup besar teramat :D sedaappppp nyerrr...!!!!

    teringin nak rasa panjang lilit mcm pengat and pulut udang gemuk tu :D

    ReplyDelete
  16. TT --> Hmm mmg mahal...kalo baby lobster dalam RM30-40 gitu kt pasar philipina..tapinya udang galah lagi besar dr baby lobster tu..hahhaa. A'a memang besar sajian tu..saya meratah je leh kenyang..nasi mkn sikit2 je..hehe. Kena cepat gi pasar tu.sy gi dalam kul 7am kalo tak salah...nanti tinggal pembalut lilit tu je...haha

    ReplyDelete
  17. ok note.. pasar tu akan di serang seawal pagi hahaha.. demi lilit panjang pengat tu hahahaa..

    tak boleh mkan seafood.. maggi jer hahhaa :P

    ReplyDelete
  18. Assalamualaikum kak, tak jadi pergi kak. cancel kak. time tu waktu berpantang pula. huwaaa nangis tak berlagu :(

    ReplyDelete
  19. Hello. Kami ada perkhidmatan keta sewa..
    Kancil (m) rm90, Kelisa (m) Rm100, Viva (m) Rm110, viva (a) rm120, myvi (m) rm130, myvi (a) rm140. harga bole runding lau sewa lama.
    No fon 012-8404089/012-8287220 (ag.ali)
    Area sabah di Kota kinabalu.

    ReplyDelete