Pantai Kuala Muda, Penang

February 27, 2013

Assalamualaikum....


 Raya cina syok sekali,
Cuti lama leh makan masakkan mak banyaklah kali,
Ini ketam kari sedap sekali,
Mau tambah nasi berkali-kali
Hehehe!!!!



 Kuala Muda nama diberi,
Indah sekali di petang hari,
Aku dan anak buah berlari-lari,
Menikmati nyamannya udara tidak terperi.



 Penang island kelihatan dari sini,
Pertama kalinya aku di sini,
Hanya 15 minit dari rumah untuk ke sini,
Pastinya berbaloi untuk bersantai di sini.

 Eh..tak de idea bermadah lagi pulak..hahaha. Sesekali buang tabiat apa salahnya..hahaha. Sebenarnya entry ni just nak share activity saya dan anak-anak buah ketika saya balik kampung time CNY baru-baru ni. Kuala Muda, Penaga ni sebenarnya daerah yang sama dengan kampung saya. Kejap jer naik kereta dah sampai. Saya tahu dari FB kawan saya yang dia gi cari kerang area pantai ni. So saya nak try jugak la..


Anak buah saya ni jadi model kerang..hahaha. Bukannya nak cari sangat..just nak main2 kat pantai jer. Pasir pantai ni kasar-kasar. Sakit kaki bila pijak.



 Time tsunami dulu pantai ni agak teruk terkena tempiasnya. Abis rumah serta sampan dan bot rosak. Time saya gi ni air surut dan air laut mula nak naik. Sunset time ni. 




 3 beradik ni sungguh happy...time dalam kereta semuanya lapar. Nasib baik ada makanan. View yang belakang tu adalah hilir sungai untuk nelayan keluar ke laut. Dan tanah seberang sana adalah Kota Kuala Muda, Kedah. 



Bila dapat snap view sunset ni barulah saya nak balik. Memang best sangat. 


 2-3 hari pastu saya datang lagi dengan membawa anak-anak buah tambahan..hahaha. Penuh 1 kereta. Just main air dan pasir..bila nak balik, jenuh ajak balik..semua tak nak. 



 Ni saya snap time senja kat area rumah. Banyak burung beterbangan pulang ke sarang time ni. Tak sempat nak snap burung-burung yang terbang 1 geng ramai-ramai. Ohh...cantek sungguh suasana ni. Tenang teramat.





You Might Also Like

16 comments

  1. amboi..pantun ya..he..he... sedap betul nampaknya kari ketam tu... mesti sangat sedap tuh....*drooling*

    ReplyDelete
  2. Midah dan Uda anak Tun Teja
    Bertemankan Basir ke Ulu Gombak,
    Indah Kuala Muda dikala senja, Bertilamkan pasir berdodoikan ombak

    ReplyDelete
  3. bestnya umah d tepi pantai leh kutip kerang free hihihi pastu lak bleh tgk view sunset yg santek jelesss maakkkk

    ReplyDelete
  4. Salam Yong

    Burung2 tu pun pandai balik ke sarang bila dah senja...ish ish ish kome ni..tak gheti2 nak balik....haha...

    ReplyDelete
  5. pergi rumah pak mat nak bayaq duit kutu...
    berkali-kali bagi salam, ingatkan orang takde, rupa-rupanya pak mat dalam bilik...
    oh~..camni rupanya pantai kuala muda penang nama diberi tu...
    cantik bangat sampai budak-budak pun tak reti nak balik...

    hm~..aku pun tak reti nak berpantun jugak sebenarnya, hehe...

    ReplyDelete
  6. Farikica --> aa mmg pandai..menjahanamkan pantun..hahah. Air tangan mak..sure sedap..hahaha.

    Dila --> dekat jer dr umah..hehe. Kalo dila yg snap view sunset tu sure lagi shuntek :)

    Prof --> Amboi prof..hahaha. Pandai prof!!!

    JM --> Ye jah..sila jeles..haahha

    Yong --> hahahah...over ko yong..hahha

    Norh --> :)

    Orga --> Apa ni..pantun yang tunggang langgang..hahaha

    ReplyDelete
  7. zila,

    sy yg tgk ni pun dpt rasa ketenangan di situ...

    nnt tolong share resepi gulai ketam boleh x? cek org utara, tapi cek mmg fail masak kari ke kari...

    rasa nak terbang ke kampung sekarang juga..

    ReplyDelete
  8. Sy x tau nak pantun.. Haha.. Bestny kutip kerang..bese la budak2.. Suke men air..hehe

    ReplyDelete
  9. Salam kenal....
    jiran la kite nampaknyer...sy duduk di kota kuala muda jer..hihi...
    best kan pemndangan2 sunset di sana..kekeke....

    ReplyDelete
  10. Yong --> memang tenang kat situ...angin sejuk jer. Sayapun fail gak resepi gulai ketam. Time mak masak ni ai tidoq..sbb travel dr KL kui 4pg. Tapi kalo tak salah..mak masukkan kari ikan + ketam + nenas..masak hingga sebati..lepas tu baru masuk santan.

    Zette --> pantun sypun lintang pukang..hahaha.

    Deqwa--> laaa jiran rupanya..hahaha. A'a sunset kat situ memang best..hehe

    ReplyDelete
  11. cantik pantai ni... lg best bercuti bersama famili ;)

    ReplyDelete
  12. Kuala muda tu my hometown..sebelum tsunami dlu lg cantik..ada pdg bola pantai. ada gerai.. ramai awek luar..huhu

    ReplyDelete
  13. Anak kuala muda nak balik kampung

    ReplyDelete
  14. Anak kuala muda nak balik kampung

    ReplyDelete