The Day of Pancakes

November 20, 2012


Assalamualaikum.....


Entry kali ni berkenaan makanan pula. Agak lama saya tak share tempat-tempat makan menarik. Saya nak perkenalkan sebuah restoran pancake. Ketika jalan-jalan area The Curve, Mutiara Damansara..tetiba terpandang sebuah restoran yang saya yakin menyajikan makanan yang pasti sedap..hehhe. Anda pasti tahu di mana Food Street, The Curve kan?? Pusing-pusing sekejap jer sure jumpa. Nama restoran ni Paddington House of Pancakes. Jom tengok apa yang menarik...


 
Pancake yang sangat sedap ni ketika 1st time saya kunjungi restoran tersebut. Pancake ni sangat lembut dan chocolate sauce yang tidak memuakkan!!!

 2nd time datang ke restoran ni, baru tergerak nak snap apa yang patut..yang kat atas ni adalah menu. Boleh dikatakan sebahagian menu disertai dengan gambar-gambar yang pasti membuatkan kita terliur..hahah.


 Cer tengok burger ni...mampu habiskan??


 Menarik...


 My sis punya pancake..mabelos tau!!!
Disertai chocolate sauce dan toffee sauce. Yang toffee sauce tu sangatlah mabelos...fuhhh!!!


Saya pulak..chocolate roll pancake. Pancake tu diletakkan chocolate, kacang serta peanut butter dan kemudiannya roll..fuhh..ada lagi chocolate sauce serta wipe cream. Strawberry tu pulak bila cicah dengan chocolate sauce tu...adohhh...sedap bangat..hilang masamnya!!!
Memang tak terlarat saya nak habiskan..dengan ice cream lagi...half roll jer saya boleh habiskan. Makanan-makanan kat sini banyak yang sesuai untuk tea time. Tapi saya punya tea time ni kenyang sampai malam..hahaha. Ada lagi 2-3 jenis menu saya nak try..pasti saya datang lagi..hehehe!!!

Aiikkk...ini apa pulak??? hahaha...sebenarnya pada pagi hari yang sama saya ada sediakan breakfast pancake jugak...hahaha!! Banana pancake. 
Saya just mixed pisang, tepung, susu, butter, asen vanilla, garam dan gula...kena guna flat pan yerr. Sauce nya adalah maple syrup dan sambal ijo. Sedap pulak bila dicicah dng sambal ijo tu..hahaha. Sebenarnya sambal ijo tu saya standby untuk makan bersama nasi..hehehe.

Sekian dulu entry The Day of Pancake...




You Might Also Like

16 comments

  1. terliur sudah tengok pic pancake nih,huhu...tak boleh jadi setakat tengok pic jer,nak kena pegi try nih :)

    ReplyDelete
  2. Patut pegi..hehe. Jangan amik pancake yang berasaskan coconut..tak sedap!!!

    ReplyDelete
  3. Salam Zila,
    Yang last sekali tu crepe :)

    ReplyDelete
  4. prof..

    Sebenarnya tu lempeng..sesaja nk lipat2 cmtu. Saya letak baking powder tapi xgebu pulak. Sy nk pgl pancake jugak..hahaha

    ReplyDelete
  5. uiiii...sedapnya nampak pancake ngan coklat cair tu...

    ReplyDelete
  6. Rozita --> memang sedap..hehe

    Mo --> Yum?? hehe

    ReplyDelete
  7. aduhhh... penkek aje pun kannn... mende simple je tapi bila kena ngn sos, icecream dan buah2an tuuu... wallaaaa... waffles takde ke kat restoren tu.

    ReplyDelete
  8. Salam Zila,
    wah sedap2nya nampak pancake tu :)

    ReplyDelete
  9. FnF --> betul FnF..pekenan ngn sambal belacan pun power..haaha. Waffle kalo tak salah saya xde..

    Umiyumi --> Waalaikumsalam..mmg sedap..patut try :)

    ReplyDelete
  10. telan air liur saya ni..sedapppnya..

    ReplyDelete
  11. wa..mkn dgn sambal ijo..

    Presentation dia menarik. rasa dia pun mesti best kan

    ReplyDelete
  12. ya allah sedapnya..
    camana ek nak buat sambal ijo tu?

    ReplyDelete
  13. saya suka sgt sambal ijo ni...kalo sambal belacan biasa saya xsuka. Ok saya ajar..hehe

    Bahan-bahan :
    Cili hijau 4-5 biji
    Cili padi hijau 5-6 biji
    Bawang merah 3-4 ulas
    Bawang putih 2 ulas
    Olive oil
    (semua bahan goreng)
    Belacan
    Garam
    Gula

    Cara :
    Selepas goreng dan bahan2 mcm layu sikit, masukkan kesemuanya sekali dgn olive oil kedalam lesung penumbuk dan lenyetkan hingga hancur. Jgn lupa belacan, gula dan garam yeee..campur sekali. siap!!

    ReplyDelete
  14. tertelan air liur saya bila membaca blog nie... hehe.. sedapnyaaaaa

    ReplyDelete