SYOKNYA RAYA......

September 07, 2012


Assalamualaikum....

Nak dekat sebulan jugak ye saya tak update blog ni..hmmm. Hopefully saya tak terlalu lambat nak ucapkan Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin. Macam selalu2..saya sure akan beraya di Penang tempat kelahiran dan saya membesar. Tiap kali tibanya raya..saya sure akan cuti seminggu, tapi malangnya my leave application rejected sebab takde annual leave. Maklumlah company saya kerja ni annual leave ikut pro rate..dah la setahun annual leave 8 hari jer. Sedih tau susah nak travel mana2..

Saya sempat berbuka dengan family last day puasa. My bro-in-law gigih balik kampung dia kat Baling, Kedah gara2 nak beli daging lembu yang makan rumput...amboi hai..hehe. So saya order daging kerbau sekali..
hahah. Tak pernah lagi saya makan daging kerbau. So sayapun try la buat rendang..tak sangka sedap...hahaha. Tupun refer google..hahaha. Tiap2 hari raya kerja saya hanyalah kat dapur..second raya baru boleh raya kat rumah sedara. Tahun ni saya buat spaghetti.  

Ketika aktiviti bermaaf-maafan dengan makayah..tetiba mak nangis ngenangkan my 2nd sis yang dah 3 tahun ninggal. Pilu sangat time tu. Selepas bersiap-siap kami ke kubur arwah. Baju raya lawa2 terpaksa ditanggalkan..hehe..kena siapkan makanan daaaa. Tetamu sekali datang segerombolan..perhhh. Tapi bab2 menjamu ni saya memang suka.

Jom layan photo....

 Benda wajib mesti ada bila raya2 ni adalah duit raya..



 Nipun wajib ada tiap kali hari raya..secrete recipe cake. Ini jenis stobery coklat


Taraaaa...rendang kerbau saya..hehe. Daging ni lagi lembut dari daging lembu..kejap jer masak. Bila makan..xde beza mcm daging lembu. 



Orang Penang lebih suka ketupat palas dari lemang dan lontong. Ni makayah saya balut...saya balik kampung dorang dah siapkan..hehe. Kalo saya balut jadi memang lah jadi...tapi rupa takkan secantik ni lah..hahah.



Ni view belakang rumah..time saya bersantai2 tido atas lantai..hmmm...nyaman sangat angin petang


 Malam raya saya saya pasti sibuk..time tu la nak letak curtain..nak mop lantai..nak kemas sana sini. Perhhhh!!! Disebabkan ada 2-3org assistant..saya kerahkan dorang siap2 masukkan biskut raya dalam bekas..hehe. Tahun ni Alhamdulillah semua kerja cepat jer sebab adik ipar bantu..potong memotong sayurpun dilakukan malam tu..so esok  pagi raya taklah kalut sangat. Jom tengok biskut raya...



 Samperit ni mak saya buatkan..memang febret kitaorg adik-beradik. My fren pun since 2-3 tahun ni pasti tak miss nak order.


 Biskut makmur ni memang sedap..tak sempat saya nak pulun makan..semua anak buah dulu2 habiskan



 Bekas biskut raya ni saya beli dari KL tak sangka plak match dengan alas glass table tu...hehe. Alas glass table tu pulak saya beli kat Melbourne..sulaman tangan.



 Ni antara tetamu terawal


 Blur skit photo ni



 Akak sulung saya dan anak2 beliau



Jenuh paksa makayah saya bergambar..berjaya gak..hehe..yg baju biru tu adik bongsu saya



 My bro dan wife dia..time ni kitaorg nak ke rumah sebelah..beraya..hehe


  
 Anak2 bro saya yang ni 2nd raya baru balik kampung..raya ke-2 dan ke-3 baru saya start beraya ke rumah sedara..



My bro exited tukar baju anak dia dengan baju saya beli ni...haha. padahal baju asal anak dia pakai lagi cantik dari yang ni...hahaha.

You Might Also Like

7 comments

  1. ziela...

    tgk rendang n ketupat tu sgt2...sgtlah mengancam...ya allah..kene pg carilah ptg ni...

    ReplyDelete
  2. Zila ni mesti orang yang pandai masak :)
    Teringin nak makan semperit dan tart nenas gulung Zila. My favorite.

    ReplyDelete
  3. Salam AIDILFITRI Zila.

    Mak kami org pantai timur pun akan buat ketupat palas tu. sedapkan bila dah dibungkus gitu ;-)

    ReplyDelete
  4. Prof..sy xpandai masak cuma suka cuba tp refer tenet..hahaha. Pastu modified pape yg patut. Samperit tu air tangan mak..mak agak2 jer letak bahan. Susah arr nk tiru

    ReplyDelete
  5. Jm..mmg sedap..mak ckp kena guna beras pulut susu..ntah cmnr ntah

    ReplyDelete
  6. pandai memasakni.. boleh ajak orang selalu datang rumah.. akakni kalau masak sikit2 ok bila banyakjer mula tak berani..
    banyak gambar puas tengok...

    ReplyDelete