August 10, 2012

BeRBuKa Di RuMaH TeMaN

Salam..

Pejam celik pejam tak celik-celik dah dekat 3 minggu kita berpuasa. Terasa cepat betul masa berlalu. Ramadhan tinggalkan kita dan Syawal menunjuk rupa. Ketika itu kita akan berasa rindunya kepada Ramadhan dan seronoknya Syawal. Para pembaca semua..baju raya dah beli?? Biskut raya berapa jenis tahun ni?? Saya ni ala kadar jer bila nak raya...baju rayapun tak de. Saya tak kisah sangat baju2 raya ni sebab bila time raya..memanjang dok kat dapur sediakan makanan dan air untuk tetamu. Sedara saya terlalulah ramai ..sampai ke malam bertandang.. uihhhsss.

Untuk menjadikan ramadan kali ni lebih happening, saya ajak kawan-kawan berbuka sekali. Malangnya ada yang susah anak la..suami keje la..macam2 lagi la. Lastly my friend sorang ni offer berbuka kat rumah dia dan seorang lagi kawan nak join. Kawan saya Che Suriani sarat mengandung sekarang dan dijangka bersalin bulan depan. Agak keberatan juga la nak ke rumah dia..macam nyusahkan dia pulak. Dari plan tak nak dia masak..tetiba jer dia bersemangat bila saya nak ke sana..hehe. Dimasaknya bermacam-makan juadah. Saya gi awal rumahnya..boleh la tolong sikit2. Kawan saya ni pandai masak..sedap sangat. Jom tgk apa dimasaknya...


Lokasi rumah kawan saya ini adalah di Kundang..Apartment Laguna Biru kalo tak salah namanya. Apartment ni 10 tingkat dan rumah kawan saya berada di tingkat 5. Saya begitu excited tengok keadaan rumah dia sebenarnya..main door rumah dia boleh terus nampak tasik kat atas ni. Tasik ni sebenarnya bekas lombong. Kalo petang2 relax kat tasik ni..boleh nampak seolah2 kilauan belian atas permukaan tasik ini..angin pulak segar jer masuk dalam rumah..memang menenangkan. InsyaAllah saya nak beli rumah area ni kalo ada yg masih kosong. Seolah2 jatuh cinta pandang pertama pulak kan..hehe

 Sorang lagi kawan saya yg menjadi tetamu Che Suriani adalah Akmal..ni anak sulung dia. Comel sangat...tapi active sangat2..tak boleh duduk diam..hehe.

Ni adik si abang kat atas tu...comel sangat..nipun lebih kurang cam abang dia...tak boleh duduk diam. Yang saya suka dua beradik ni adalah senyuman dorg dan kecomelan dorang..hehe

Ni pulak anak dara tuan rumah..bulu mata melentik..manis jer. Memula saya datang..malu2..cakappun xnak. Selepas beberapa jam...bukan main cakap banyak..haha. Saya suka layan budak2..lama2 pasti dorang akan selesa dengan saya..seronok layan budak2 ni..

 Sampai2 jer rumah dia..sebijik cheese cake dah siap dalam microwave..hehehe. Saya sempat tengok macam mana dia sapu red berry kat atas cake ni..rasanya?? Sedap la..hehe.

Ini apa pulak?? Ini la main course kami..nasi daging. Macam-macam petua dikongsi oleh kawan saya ni..pasni boleh la sy try buat pula..


 Ni jelatah @ salad melayu..memang sedap bila makan dengan nasi daging


 Resepi kawan saya..air asam kerisik..cili blande sekali dengan kerisik..cukup rasa...memang terbaekkk



 Roti Jonh dan kuih2 tu saya beli..


 Ntah apa nama ntah puding ni..hehe..puding japaness cheese orieo ke apa ntah..sedapppp!!!



 Dah siap ada biskut..hehe..cam raya plak. Ni dia buat before puasa ritu..rangup..saya suka.

Kenyang dan kenyang...sekali kawan saya ni bungkus untuk bawak balik. Dengan cheese cake la..puding la..nasi danging la..saya doakan mudah-mudahan Allah murahkan rezeki dia...




11 comments:

  1. aku tertarik dengan air asam kerisik tu, teringat dengan umah kenduri...

    ReplyDelete
  2. wahh..dah ada cookies raya tuu..

    ReplyDelete
  3. Orga..memang terbaik air asam tu..pedas..tapi boleh tahan walaupun kuar air mata ketika menyantapnya :)

    ReplyDelete
  4. Saya suka cheese cake, jelatah, air asam kerisik, biskut conflake, hmm sedap.....aisr asam tu taruh daging tak?

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. selamat hariraya zila...maaf zahir batin...balik penang ka...xoxo..

    ReplyDelete
  7. Kawan zila ni org utara barangkali. tu sebab jamu nasi daging. sya pun baru je mencuba setelah dijamu rakan. sedap kan ada asam kerisik tu

    ReplyDelete
  8. Prof..air asam tu xde taruh dagingpun..smua kwn sy masak tu sedap

    ReplyDelete
  9. Jm..kwn sy tu org perlis..1st time sy rasa air asam letak kerisik..tak pernah tahupun boleh wt cmtu

    ReplyDelete