KeLaNTaN - Part 2

September 24, 2011

Hai!!!! Jumpa lg kita di part 2...

Saya nk continue lg my experience kt KB ni....

Lepas melilau xtentu hala dlm pasar tu..saya kuar dan terus masuk pakson plak sebab nak kena air-cond..hehe.


Hotel kali ni my sis pilih yg tepi sungai Kelantan. Wahhh!!! sungai kelantan ni airnya mcm teh ais gitu...mcmana la xjd cmtu kali xcontrol aktiviti pembalakkan?? mmg berbeza sgt dgn warna air yg dekat Sungai Temerloh. Sepanjang perjalanan ke KB ni, saya sedih betul tgk keadaan di negeri Kelantan ni.


View sekitar receptionist area


Ridel Hotel ni mmg selesa..anda boleh dpt bilik yg murah sehingga RM70 jer. Disebabkan saya nk bilik yg boleh nampak view sungai, so harga bilik ni ada RM127. Perabot dlm bilik ni mostly dari IKEA


Complete tul benda2 yg disediakan...mineral water, iron, segala teh kopi semua..


Ni voucher untuk welcome drinks and breakfast


Ni view dr tingkap bilik..tingkat 5


Ada juga org selera nk ber jetski kt sungai ni :P

Lepas rehatkan badan..dlm kul 3 cmtu..saya menuju pula ke Kampung Kraftangan. Kt situ mmg menjadi tumpuan org ramai..kt situ ada Restoran Nasi Ulam. Saya igt boleh dpt nasi kerabu kt sini..sekali boleh dpt nasi ngn ulam plak. Ulam2 ni saya xmkn..saya xsuka sayur :)
Ramai giler org kt restoran tu...makanan yg disajikan mostly ulam2..budu..sambal belacan..tempoyak kut..ntah la saya xpeduli semua tu..hehe..byk makanan yg dah abis. Saya sempat mkn kari ikan haruan jer..huhuhuhu. Tapi lain la kari ni..rupa cam kari tapi rasa xmcm karipun..isi ikanpun sedap..saya terigin nk makan ikan haruan goreng..tp dah abis daaa.


Nyam2..sedappppp!!!!


Lepas mkn..posing2 skit kt area2 Kmpg Kraftangan ni..hehhe


Souvenir ni ada dijual kt area2 Kmpg Kraftangan

Byk tul...sampai susah nak pilih...


Lepas kenyang saya ke Pantai Cahaya Bulan lak..xjauh sgt dr KB..dlm 15min leh smpai. Sampai je pantai tu..aduh!!! sepanjang pantai diletak batu2 besar sbb ombak hakis pantai. Tetiba..mata terpadang gerai2 sepanjang pantai tu..wahh..ketam goreng...makan lg. hehhehe.


Huhuhu....tak tahan tul tgk seafood2 kt sini...
Kalo nak sotong baru drg masakkan. Mcm ketam udang ikan...drg dh siap2 gorengkan..just goreng balik bila org order...


This portion chrge me RM27...sekor ketam serta 7-8 ekor udang...mmg puas mkn seafood ni cara cmgini. Isi udang dan ketam ni mmg fresh..rasa kemanisan...


Nasihat sy, kalo berkunjung ke Kelantan atau Terengganu, belilah sos yg mmg dihasilkan disana..murah jer..rasa sos ni mmg sedap...sy ada beli sebotol time on da way nak balik...mmg sedap bila dicicah ngn kopok leko :)


Rasanya xde tmpt lg nak pergi..masa masih awal..so saya menuju ke Pantai Sabak. Masuk kmpg org..hehhe..selalu2 masuk kmpg leh jumpa lembu berpeleseran..ni kuda plak berpeleseran..pelik2. Saya just duduk2 tepi pantai Sabak ni sampai ke senja.

Waktu senja di Kota Bharu.....


On da way balik lalu airport. Ramai betul rakyat Kelantan lepak2 kt tepi pagar airport...mcm berpiknik plak kt situ..hehhe..kesian drg sbb xde taman yg boleh beriadah..so duduk la tepi2 pagar airport tu. Lepas mkn..just lepak dlm bilik smbil layan tv..nothing to do.

Saya nk cter skit psl Rider Hotel ni. Concept hotel ni based on black n white. Setiap jenis bilik ada nama. Perabot mostly dari IKEA. Mmg selesa kt sini. RM127/nite included welcome drinks and breakfast. Esokkan harinya saya kuar awal sbb perjalanan jauh sgt..breakfast kt sini mmg xmemuaskan hati. Utk mkn roti hanya disediakan peanut butter dan butter..jem semua xde..ada nasi dagang ngn mee goreng..pastu buah skit..dan bubur nasi..saya mkn nasi dagang je ngn kari ayam.

You Might Also Like

2 comments

  1. Macam best je ketam tu..
    X penah lagi ke Kelantan

    ReplyDelete
  2. aa...ketam tu mmg best..kena plak tepung yg menyalutinya tu rangup dan cukup rasa..

    ReplyDelete