KeLaNTaN - Part 1

September 24, 2011

Assalamualaikum...


Cuti 3 ari aritu anda semua gi jenjalan mana?? Saya spent 3ari cuti tu travel ke negeri Cik Ct Wan Kembee :)

Mcm biasa lah..last minute travel. Cter nya cam gini. Ari jumaat baru2 ni saya ngn kakak terangkat gi Ampang Point sebab sy nak gi ambil serbuk manjakani yg saya beli dr sorg dealer ni..awal2 pg lg dah kuar. Serbuk tu utk ayah sbb nak letak kat luka kat kaki ayah. Dah sebln xkering2 luka tu. Kalo saya ada kat kampung leh la kikih biji manjakani utk sapu kt luka. So saya try search kt tenet sebuk manjakani...akhirnya dpt gak. Biji manjakani tu import dr Mekah dan diprocess kt sini. Dealer tu dia process sndiri dan packing sendiri..murah jer..sebotol baru RM25.
Eh..kat mana kita td?? Pasal Kelantan kan?? hehehe...cter mende lain plak...okokokok...lepas jer balik dari Ampang point..my sis ajak balik pack barang then go to Kelantan. Saya mmg xpernah jejak kaki kt Kelantan lg, so apa lagi..mengedik la..hahaha. Lepas ni just tinggal Sabah jer xgi lg...tapi Sabah ada apa ek?? Hmm..tgk lah nanti2 ada rezeki nak gi sana lak.
Byk jln leg guna nak ke Kelantan ni..antaranya :-
1) Ikut Karak - Pahang - Ganu - Kelantan
2) NKVE - Grik - Kelantan
3) NKVE - Cameron - Gua Musang - Kelantan
4) Ikut Karak - Kuala Lipis - Gua Musang - Kelantan

Saya ikut jln yg ketiga tu. Byk org bg pendapat jln yg no 3 tu bahaya. NKVE nk ke Cameron tu sy ikut Simpang Pulai..sure semua org tau cmna jlnnya kan?? Jln Cameron nk ke Gua Musang plak...hmm...lengang..kenderaan lain jarang2. Jln ni mcm jln nk ke Cameron gak..cuma lebih luas la. Telefon line mmg xde langsung...R&R pun xde..yg ada cuma umah org asli..tupun jarang2 jumpa...kalo nak ikut jalan ni make sure kereta dlm keadaan baik. Kalo jd pape kt tengah jln..sure susah sbb susah nk minta tlg.

Kawasan bukit bukau kt sini mostly dah ditarah2..lori balak kuar masuk..bukit yg hijau dah jadi oren (pokok2 dah xde)

Alhamdulillah semuanya smooth. Around 2 hrs boleh smpai Cameron...and another 2 hrs boleh smpai Gua Musang. Sepanjang perjalanan ni mmg my sis baca Ayat Kursi, Fatihah, 3 Qul dan ayat mudahkan urusan. Benda2 pelik dia xbg saya sebut. Gajahpun xleh sebut..hehe. InsyaAllah xde gajah area jln ke Gua Musang tu sbb jln tu berbukit2..dan gondol2 plak tu. Akibat hujan...boleh nampak kabus dipermukaan jln..cantik betul time tu. Kepulan2 kabus penuh kt area tu...mmg sy betul2 atas puncak bukit.

Bila melalui jln ni, kita just go straight jer...nanti akan smpai 3 simpang..just follow simpang ke Gua Musang...lepas jer simpang tu kita akan jumpa rumah di kiri kanan jalan serta ladang getah serta kelapa sawit. Nampak je cmtu means kita dah xjauh dr pekan Gua Musang.

Time sy sampai Gua Musang, dah begitu petang. kalo xsalah nak dekat2 pukul 6 ptg. Perut lapar sgt, so singgah la mkn dulu. Diskas punya diskas ngn my sis..kitaorg decide nk bermlm kt situ yakni hotel bersebelahan ngn restaurant kitaorg mkn tu. Biasa dgr My Home Hotel?? ada byk branch hotel ni. Kira hotel budget la.

Sebelum decide nak bermlm, kitaorg igt nk rest for 1 hr. Diorg chgr RM20/hr. Org hotel tu xgalakkan kitaorg teruskan perjln ke Kota Bharu sbb jln bahaya xde lampu bagai...lgpun jarak jauh..dia agak dlm 4jam. Dr situ la kitaorg decide nak bermlm dan continue esok pg2 buta.

Ketika kt Gua Musang, sy makan nasi goreng paprit


Udang goreng tepung ni mmg sedap..tepungnya rangup..tepung ni xrasa minyakpun...mmg sedap. Restoran ni betul2 sebelah My Home Hotel.


Ni view dr depan hotel...agaknya dlm gunung tu kut terletaknya Gua Musang :)


Just spent RM50, kita boleh dpt bilik yg seselesa cmni


Kena fkr gak..kalo teruskan perjln..apa boleh wat mlm2 buta kt sana kan? lg nk byr hotel...kt hotel ni saya spent RM50..kira ok lah kan..siap layan 3-4 movie lg sbb boleh tgk HBO Astro. Pekan Gua Musang ni mmg kecik. Nak pegi manapun xtau..so just layan tenet ngn tv jerlah.


Esoknya...awal2 pg saya dh kuar dari hotel..dlm 6am lebih gitu. Jln nak ke Kota Bharu mmg mnyeramkam..memula xde 1 ketepun..xlama pastu nampak la sebiji dua kete. Yg plg seram bila kabus menyeliputi jln..sampai xnampak apapun. rasa mcm dah kt dunia lain...jln plak dah la bengkang-bengkok.


Nampak kt depan tu...bakal nak rempuh kabus tebal..mmg gerun


Ni ha keadaan kabus tebal....ada yg lg teruk..mcm asap yg berkepul2..time ni lebih kurang kul 7am cmtu

Dan lastly..sampai gak Kota Bharu..time tu baru pukul 9am. Nak wat apa?? Nak check-in hotel pukul 2pm...aduhhh...xper2 cari breakfast dulu. Susah betul nk cari restaurant best2...tingin gak nak makan nasi kerabu nasi dagang bagai. So, sayapun cari Pasar Siti Khatijah yg asyik disebut2 oleh orglain. Wahhh!!! byk betul kuih kt grd floor...tp byk yg ditutup..lalat plak hingap-menghinggapi :P
Saya just beli bahulu yg berharga RM1 utk 3biji. Tupun beli kt peniaga yg tutup bahulu tu. kemudian saya naik 1st floor..menurut salah sorg peniaga tu, tmpt mkn ada kat atas. Aduhh!!! xbest jugak nampaknya. Nak makanpun xselesa..mcm kotor jer. Ditambah kucing ada merata2. Maka sayapun kuar dr tmpt tu...sedih2.

Ni la antara kuih yg leh kita leh beli kt Pasar CT Khatijah..


Yg bawah sebelah kiri tu dipanggil akok dan bwh sebelah kanan tu, dlm bungkusan daun pisang tu ada nasi dagang


Mmg sedap bahulu Kelantan ni..syg beli 3 jer..bahulu ni dibakar dgn mggunakan dapur kayu jer..disebabkan xcukup..sy order kt warga Kelantan sorg ni..namanya Che Su. Sy dptkan no fon dia dr Mudah.com. Mmg puas mkn..20 biji, 2hari dah abis..hehehe...sedappppppppppp sgt!!!!


Pusing punya pusing akhirnya jumpa 1 cafe..lastly dpt gak mkn nasi dagang yg mana asalnya nk cari nasi kerabu..xper2 ada masa lg nak cari nasi kerabu. Ada 1 benda yg saya perasan bila kt KB ni..mostly singboardnya ada tulisan rumi dan jawi....


Lepas jer menyantap..saya balik semula ke Pasar Ct Khatijah tu..sbb td tu lom jln abis bhgn pakaian2, tudung, makanan kering bagai. Pasar ni xubah mcm pasar Payang kt Terengganu. Panas tul dlm tu...keadaan ala2 Jalan TAR gitu. xde pape sgt menarik ati sy...just beli brouch utk gembirakan ati yg lara sbb sedih melihat keadaan pasar tu serta keadaan KB jua :(

Saya dah lama nk cari telekung yg plain xde kerawang sulam bagai..bukan nak jimat..tp sy mmg xsuka kerawanga n sulam..kulit sy sensitive ngn mende2 tu..kalo kena kulit sure gatal dan naik merah..akhirnya dpt gak la telekung yg harga RM40 dan sulam plg mininum yg maybe ada di abad ini. Kenapa la perlu hiasan sebegitu rupa utk telekung?? Pelik sy. Kalo kualiti kain elok tu saya boleh accept lg..ni kerawang penuh...kalo sy xde kulit sensitivepun sayapun tak tingin nak beli. Eh..melalut plak...!!

Ikan masin, keropok..semua leh dptkan kt sini


Cantek2 kain kt sini..tp 1 pun saya xbeli...hehehe...(-_-)



You Might Also Like

2 comments

  1. Zila nak pergi sabah eh?byk benda blh bt kat sabah..snorkelling...pg melawat kundasang...ranau...shopping..

    ReplyDelete
  2. oh yeke?? so far lom survey pape lg psl sabah..InsyaAllah kalo ada rezeki nak lah gak gi sana :)

    ReplyDelete