August 24, 2014

France (Jardin Du Luxembourg & Scare Coeur) - Part 4

Assalamualaikum...

Untuk pengetahuan uols..entry untuk Paris ni bakal sampai ke penghujungnya. Isk isk isk...leganya kan?? Hehehe. Saya sengaja panjangkan entry Europe ni sebab saya suka!! Hehehe. Suka apa?? Suka la...bercerita..share experience..share photo..dan juga share info. Kalau just masukkan photo tanpa berbicara...saya sendiri tengokpun tak best..kalo bercerita tanpa photo..lagilah tak best. Bila complete dengan photo dan cerita...bila diri sendiri baca balik, sorang-sorangpun boleh senyum..haha. Pengalamankan sesuatu yang berharga, hargailah ia dengan buat sesuatu keatasnya. Sama ada menulis blog, diari, create photobook ataupun bagi yang mampu...boleh bukak galeri photo untuk share dengan orang ramai photo-photo anda snap serata dunia. Bagi anda yang menjadi amat matang dengan pengalaman travel..boleh jugak jadi agent pelancongan..wahh terbaik tuh!!!

Amboii..cakap banyak pulak..hehe. Saya ni menulis memang macam cakap banyak..tapi kalau jumpa depan-depan, kurang cakap sikit..hehe. Okok..cerita kali ni refer to hari terakhir di Europe dan juga di Paris amnya. Hari tu kami ada masa dari pagi hinggalah ke petang untuk ronda-ronda Paris sebab kami akan pulang ke Malaysia. Awal-awal pagi kami dah pack semua barang dan check-out. Kami terpaksa ambik risk letak bag di underground floor hotel tu. Tiada bilik khas untuk letak bag.


Dapur hotel tersebut..terpaksa letak kat sini semua bag kami.


 
Untuk naik semuala ke ground floor..terpaksa panjat tangga sempit ni..hahaha...lift lambat sangat.


 
Awal-awal pagi bukan main lagi kami berdua..hahaha...nak merasa suasana orang Paris breakfast bagai...hahaha. Dapat free fresh orange tauu!!!


 Bad food!!! itu conclusion dapat kami bagi..roti dan croissant tu sangatlah keras...butterpun keras..hahaha.


 
Waffle..macam instant punya..akhirnya kami hanya minum jer


 
Dorang ni awal-awal pagi dah pakat minum wine sorang segelas...isk isk isk 

Lepas dah isi perut ala kadar..kami mulakan perjalanan untuk saki-baki masa di yang ada. HoHo bus untuk 2 days memang kami gunakan sehabis boleh. That day saya ada mood sikit nak snap building-building di serata Paris...jom tengok photo...


Gare De L'est station...funtionnya lebih kurang macam Gare Du Nord dan kedudukannya tak jauhpun dari Gare Du Nord


 
Rasanya ni adalah church


 
Adventure jugak naik HoHo bus ni...saper-saper tak alert ranting pokok yang ada tepi jalan, sure membahayakan..especially penumpang bahagian atas...kami nyaris-nyaris nak kena...hehehe.


 
Arch macam gini boleh jumpa di mana saja


 
 
 Tak sure ni puncak building apa...


 
Gaumont Opera


 
Palais Garnier or Paris Opera...agaknya ni lah tempat yang ada show orang nyanyi ala2 jerit-jerit sampai nak terkeluar anak tekak tu..hahaha

 
La Madeleine ni adalah church


 
Inipun tak sure building apakah


 
Kami macam tertarik nak turun kat sebuah taman yang dikenali Jardin Du Luxembourg...building yang belakang tu adalah kediaman janda King Henry IV yang dikenali sebagai Laxembourg Palace


 
Takde apa yang menarik kat sini..tempat orang melepak tengah panas jer


 
Bunga-bungapun tak banyak


 
Tempat shooting Rush Hour...


 
Tempat terakhir untuk kami tuju adalah...Sacre Coeur. Kami bukannya nak melawat church...tapinya just nak tengok satu building yang sungguh cantik architecturenya. Church ni duduknya di atas bukit ye. Untuk ke ke situ..kami perlu melalui dicelah-celah building yang sangat happening. Untuk pengetahuan semua...di sinilah tempat paling best nak beli souvenir. di celah-celah building nilah terdapat banyak kedai souvenir dan juga restoran halal.


 
Berpusu-pusu manusia shopping souvenir


 
Just mampu berjalan sampai sini ...hehehe. Kalau anda datang sini..silalah ke atas lagi ye...boleh tengok view seluruh Paris. Kat sini ramai mat black dok jual tali yang dorang pintal-pintal menjadi gelang ke cincin ntah..tak sure saya. Hati-hati ye..takut ada penyeluk saku


 
Really beautiful architecture


 
Dah puas bergambar...kami mulakan sesi shopping souvenir saat-saat akhir..tapi agak tergesa-gesa sebab takut terlepas flight.


 
Time ni agak lapar...makanya..terbeli lah macaroon yang colorful ni...hahaha. This is my 1st time rasa macaroon


 
Antara product yang dibuat dari chocolate...creative!!


 
Taraaa...macaroon yang berperisa berries..chocolate..orange..toffee..vanilla..caramel serta stobery...aduhh...manis dan sedap. Lama-lama ngap jadi muak pulak.

Tempat ni tak jauh pun dari hotel kami..naik HoHo bus kejap jer dah sampai. Sebenarnya kami nak makan area  Sacre Coeur tu..tapi terlupa sesangat...hahaa...makanya...terpaksalah makan di area hotel.


 
Last meal kami di Paris..my sis makan nasi bersama kentang goreng dan saya nasi bersama kebab ayam...wallllahhh.

Cukuplah takat sini dulu yerr...pasni saya akan share cost yang saya spent di Paris serta pengalaman pulang ke Malaysia..bai bai :)

11 comments:

  1. Kapal chocolate tu tak cair ke? Kalau saya jumpa kapal chocolate ni, pasti saya tengok je buat hiasan, tak makan-makan, fasal sayang.

    Macaroon pun saya tak pernah makan. Manis-manis saya tak berapa suka.

    ReplyDelete
  2. Zila x jalan2 ke kat sekitar montmartre tu ke? Sgt best kat area tu sbb dia mcm art centre.

    ReplyDelete
  3. kak, yang part kediaman janda King Henry IV tu lawak... hihihi.. janda ye

    ReplyDelete
  4. Prof --> Maybe coklat campuran tu prof..ntah2 kalo kunyah, patah gigi..hahaha. Itulah 1st time saya rasa macaroon prof..and maybe jadi 1st and last kut..hehe

    Cik Z --> Oh..nama Montmartre ek tmpt tu? Saya just jalan2 area bawah church tu dan deretan kedai souvenir..sebab nak kejar masa..masuk kedai mana yg sempat jer.

    Tyra --> a'a..google cakap gitu, tapinya dalam english la..widow katanya..saya translate dlm bahasa..hahaha

    ReplyDelete
  5. dapur hotel tu unik..underground..

    wahh..byk pilihan souvenirs..bag PARIS dan apron tu menarik..

    ReplyDelete
  6. Nohas --> Dapur tu ala2 dapur zaman dulu2. Saya ada beli 1 bag PARIS tu..color pink..hehe

    ReplyDelete
  7. macaron tu popular di Paris.

    ReplyDelete
  8. Dejavu betul tengok gambar2 Zila ni. Betul, kalau buat entry kena ada cerita & gambar baru best. Part tersenyum2 sendiri tu, memang kan. Imbau kenangan.

    ReplyDelete
  9. apa nama kedai yg Zila mkn tu kat area hotel tu..psst tanya mcm lah JM nk ke sana dalam masa terdekat kan hiks..just for preparation

    Ehh..org yg kat belakng Zila di kedai mkn tu sekali pandang mcm rupa JM pun ada tapi dia lagi sweet hihihi

    ReplyDelete
  10. Bibie --> Seolah2 tgk gambar sendiri...tersenyum sendiri2..heehe.

    JM --> Nama kedai tu Kebab Crepes Panini. Rasanya JM lg sweet...hehehe

    ReplyDelete