SeHaRiaN Di PeRaK

October 16, 2012

Assalamualaikum....

Berjaya akhirnya saya spend sikit masa untuk taip entry seharian di Perak ni. Travel kali ni macam biasa la..tidak dirancang. Passed 2 weeks..my sis ada hal di utara. Dia tetiba call suruh naik jer apa yang ada untuk jumpa dia di Ipoh. Fuuhhh..fikir punya fikir..peluang baik ni..tak pernah lagi explored Perak, so apa salahnya ikut jer cakap dia. Dengan geliganya paler hotak saya..makanya sayapun ke Mailbox untuk beli ticket bas. Semua orang tahu kan di Mailbox kita boleh beli tiket Transnasional tak kisah nak naik kat mana-mana station bus. Murah jer harga bas ke Ipoh..tak sampai RM20. 

Untuk menanti keesokkan harinya...sayapun book la cab. Kemudiannya search la kat google mana2 tempat best kat Ipoh dan kawasan-kawasan kewaktunya. Banyak yang keluar..taman dan gua...aduhh!!! Yang team park tu tak hendak la teman..uihh...tercakap Perak pulak..hehe. 

Sesampai jer kat station bus Ipoh..my sis dah tunggu kat tempat baeekk punya..hanya 3-4 tapak dah boleh naik kereta..hihihi. Dan lama tak naik bus..sakit kepala pulak..adehh!!

 Memula kami pusing bandar Ipoh seround dua..kemudiannya cari stadium Ipoh pulak..plan nak makan situ. Nasib baik jumpa. Restoran yang agak ok dijumpai itu kalo tak salah namanya Restoran Sabar Menanti. Tengok nama cam suspen plak..kang order kang nak kena sabar menanti makanan..hahaha. Rupa-rupanya ada nasi campur daaa...lauk2nya mabelos. Saya ambik pari bakar..udang galah kepala besar dan acar. Silap ambik acar tu sikit..sedap. Nak gi amik lagi malu pulak..hehe.


Kemudiannya terjumpa Taman Rekreasi D.R.Seenivasagam. Ni taman 
 Jepun...jom masuk!!!


View dalam taman...bila saya sambung photo ni...nampak cam bentuk love kan?? Ye kan jelah...hahaha



Station keretapi..ahhh..bosannya!!! tak tau nak gi mana!!



Kobar2 nak gi hotsprings bila nampak signboard..lagi kagum bila tengok yg kat atas ni...tak sabar2 nak rendam kaki dalam air panas padahal hari panas membahang..cam bodo kan?? hahaha...masuk jer...ala..tak boleh sesuka ati masuk daaa...tempat orang kaya nih. 1 malam stay kat tempat ni cecah ribuan ringgi...fuhhh!!! SEDIH!!



My sis ajak ke Kellie's Castle..hentam sajerlah labu.



Castle ni terletak di atas puncak bukit yang tak berapa tinggi...perlu cross satu sungai untuk ke castle tu



Photo atas ni boleh dilihat dari castle..nak beli tiket semua dari sana yee...





Saya ni sebenarnya tak berapa nak minat tengok benda-benda lama macam muzium tu. Fobia sebenarnya. Pernah dulu-dulu masuk muzium..tengok real janin yang di awet. Balik rumah tak boleh tidor..fuhhh..fobia tau. Macam castle ni saya ingat tak payah nak masuk-masuk naik tangga setiap floor..tapi my sis berkeras nak masuk. Saya ni tak suka naik tangga..tercungap-cungap la. Kosong jer castle ni sebab tak sempat dibina habis bila owner castle ni meninggal..boleh search dari google untuk baca detail pasal castle ni.


Sedih arr tengok bila tahu tarikkan sebenar castle ni adalah dari segi mistik gitu..malas saya nak citerkan kejadian2 mistik tu..just layan photo jerlah ek...



Fridge magnet...



Nampak photo ni?? hehehe...kesini pulak selepas tu..Menara Condong, Teluk Intan. Nilah 1st time saya ke sini. Jauh2 datang..snap gambar ni jer...hahaha..


Punya la pusing cari restoran terbaekk...tak jumpa daaa. Hentam masuk satu restoran ni. Agak sedih dengan layanan pemilik restoran ni. SEDIH


 
Walaupun sedih..makanan patut dimakan..sup tulang dan nasi goreng..huhuhu

Overall pasal travel kali ni ok ok jer..nothing special. Kadang-kadang tak tahan tengok orang lain non-stop travel ke oversea. I want too!!! Teringin sangat nak ke Korea..China..and London again. Terfikir juga kadang2 macam mana orang lain dalam setahun boleh cuti  banyak kali..adakah pekerjaan mereka takde commitment? 

Macam saya dalam pekerjaan..peredaran masa seolah2 membunuh..terlepas pandang..nahas!!! Semua dateline membuatkan saya stress..sesekali MC pun boss dah pandang hina..ahh. InsyaAllah performance yang bagus akan bagi peluang untuk saya cuti sekali sekala..segala tiket murah terpaksa dipandang saja..kalo ada rezeki next year nak ke NZ takpun Korea!!!

You Might Also Like

14 comments

  1. zila...jalan-jalan kat M'siapun best juga...k.chah setuju sangat...kadang kala komitmen kerja membantutkan niat nak pergi bercuti...akak pun teringin nak ke Korea...kalau pergi ajaklah...nanti jemput ke blog akak,,,

    ReplyDelete
  2. serupalah kita zila, sama-sama terjah Perak, hehe...ala takper, ada rezeki, nak pergi mana pun pergi lah. yang penting enjoy !

    ReplyDelete
  3. Salam Zila,
    Menarik juga catatan Zila sehari di Perak. Walaupun teman orang Peghark, teman tak perghonah le pergi Kellie Castle tu...eh tercakap perak pulak dah....Sebabnya tak pernah pergi fasal dah selalu dengar cerita, tengok documentary (student saya buat), jadi taklah teringin sangat nak pergi. Lagipun tempat-tempat "lembut" je yg saya suka :)

    ReplyDelete
  4. ada commitment.. tapi rancang elok2.. insyaAllah.. ada rezeki~

    ReplyDelete
  5. Huh tuh dia punya fobia, kite nya fobia mse kck2 dlu kat kely castle ni lah. Sampai tbwk2 dlm mimpi. Azab sungguh. Oh tatau dah kene byr, dah ctk plak tuh. Dlu mse kck2 masih pure lagik. Memang mistik habis. Naik turun tangga gelap gulita. Sungai n jambatan pon buruk sgt2.

    Banjaran tuh plak tak silap sunway punya, ada pnh tgk dia pnya website. Memang cecah 1.5k 1 malam. Dan konsep kayu dalam hutan gituh..
    Tgk je pon. X kose heh mahei2. X mampu! Follow u. Salam kenai!

    ReplyDelete
  6. Kak Hafsah..InsyaAllah saya ajak..saya dah follow blog akak

    Orga..I always enjoy walaupun tempat tu tak best..hahaha

    Prof..dah memang org perak terer arr ckp perak..haha.

    Zette..aa ye..betul tu.

    Beb...aa skrg ni nampak tak gerun manapun..cerita org jer berlebih2 hal mistik tu..ntah lah. Ribu riban camgitu better kita beli ticket Airasia kan?? hahaha

    ReplyDelete
  7. fuhh mmg nmpk penuh misteri kelly castle tu... neway moga impian ke NZ dan korea tercapai

    ReplyDelete
  8. HMMM gambo ikan kat atas tu lagi cantek dari kelis kesel tu hahah lapoooooo

    ReplyDelete
  9. FnF ~~ thks yaa

    janggel ~~ hahhaha

    ReplyDelete
  10. Salam zila
    Kenapa sedih? Sure tuan kedai tu buat Hal yer.
    Akakpun susah nak cuti panjang...cuma sekali setahun je dpt cuti pjg sikit...pastu pulun kerja balik.

    Klau cuti raya China biasanya Kami berjalan juga....cuma yg dekat2 je lah.

    Take your time...zila Masih muda.
    Jommmm kita travel sama2.

    ReplyDelete
  11. Jalan.. jalan jugak, tapi komitment kerja perlu diutamakan. Jgn sedey zila. Asalkan dapat bercuti..itu kira dah cukup dah kannn.. Macam akak pulak, cuti terpaksa ikut cuti semester kolej. Suka tak suka..itulah time cotinya...

    ReplyDelete
  12. Kak Kasih..time CNY memang sesuai nak kemana2 yang jauh. Kadang2 serba salah gak nak jalan2 atau balik kmpg stay ngn family dalam masa yang lama.

    Time muda2 ni la hati ni berkobar2 nak travel akak..haha

    Rozita..Yee..career pasti diutamakan untuk cari sesuap nasi..cuti sem lagi la lama..setahun 2kali pulak tu..lagi la best!!!

    ReplyDelete
  13. Salam zila...tq sudi datang jenguk blog saya..lama dah saya tak buka blog tu..so balasan dengan komen awak tu saya follow blog nie ye..menarik sangat entry tentang perak tu..saya ni nama je org penang..perak pun tak habis melawat lagi..hehehe...salam kenal zila ye...

    ReplyDelete
  14. You are a funny girl, the entire trip was a sedih trip, i enjoyed reading your review and appreciate your experience. Tak kuasa naik tangga, tak kuasa nak baca, restoran sedih, very enjoyable read :0

    ReplyDelete