LoNDoN - Day 5

June 28, 2012

Assalamualaikum....

Terima kasih saya ucapkan kepada pembaca yang mengikuti kisah travel saya ke London. Saya merasa begitu excited untuk menghabiskan semua entry London ni. My sis yang merupakan pembaca tegar blog saya begitu tak sangka saya boleh mengingati setiap benda yang kitaorg buat kat sana..hehehe. Saya cakap kat dia..bukan senang nak gi tempat camtu untuk org macam saya ni...ntah2 itulah sekali untuk seumur hidup ni..hehe. Walaupun berkali-kali dia dah jejak kaki kat sana, Alhamdulillah bila dia cakap pergi dengan saya lebih bermakna sebab dia lagi enjoy. Hopefully cita-cita dia nak bawa keliling UK dengan kereta tercapai.. aminnnn!!!!

Sekarang ni dia dok paksa saya jangan balik raya tahun ni..ikut dia travel ke Vietnam. Ohh no!!!! Menangis saya..mak..ayah nanti..hehehe. Time tu jer saya cuti panjang..maklumlah saya susah cuti. Sabar...sabar ye beb..hehe.

Opsss...melalut pulak...okokok..saya nak continue my day 5 at London city. Sebelum tu saya nak show sikit  pic hotel yang saya stay for the last 2 days at London (sumber pic dari that hotel's website) - Phoenix Hotel, Baywater 



Bahagian depan hotel..



Ini lobby..British concept


Ni ruang untuk relax..saya agak2 je :)


This is our room...sangat besar..dan sangat selesa.


 Bilik yang sangat bersih. Teringin nak berendam dalam bath tab tu...my sis tak bagi sebab bekas org..hehehe. Sepanjang kitaorg masuk hotel kat mana2pun yang ada bath tab..dia tak pernah bagi guna :(


Hotel ni very near dengan tube station (simbol bulat merah ada kolor biru melintang tu la simbol tube station). Shopping complex pun dekat. Yang lagi best...souvenir shop bersepah. 


 Pagi tu dalam pukul 8am kami bersiap turun untuk breakfast. Our room included breakfast..saya makan cornflakes dan roti. 


 
 Ada berjenis-jenis flavour untuk jem dan butter..ada waitress serve untuk minuman. Diaorg akan tanya nak coffee or tea...kalau nak dua-dua..dua-dua teko dia bagi..hehehe. Sampai 1 teko sorang...boleh koma kalo habiskan seteko tu..hehe.


Seperti saya bgtau hal taman pada entry yang lepas..my sis tepati janji dia..hehe..inilah map garden yang sangat-sangat dekat dengan hotel..Kensington Gardens. Jalan tak sampai 5 minutes dah sampai. Tapi niat saya nak bergambar atas rumput tak berjaya sebab rumput lembab daaaa, nanti basah seluar 



Taman kat sini taklah serupa taman kat Melbourne ..amat luas sekali...takdepun pokok2 bunga..yang ada cumalah...pokok yang tinggal ranting...jogging track dan juga tasik. Pada asalnya nak tengok taman..tapi lain lak jadinya...hahaha. Apa taknya...asyik berlari ja, kalah orang jogging...hahaha. Nape cmtu ek?? Cmner la tak camtu...asyik jumpa anjing daaaa..hahaha. Kena pulak anjing2 ni dilepaskan oleh tuan2 mereka. Aiisshh. Awai2 pagi dan cuaca sejuk...saya berpeluh sakan...hahaha. Adoiii...takleh lupa langsung hal tu.



 
 
 Love it!!!



 Kemudian kelihatan sekawan burung merpati...my sis suruh gi wat movie tamil kat burung-burung tu..hehe


 Hehe...movie tamil ni lom kuar kat panggung. Tak berapa feel sangat sebab hero tamil takde..tinggal heroin sorang jer..isk isk isk....



 Kalo tengok kat map atas tu...yang bulat kecik tu..ni la tasik tu...besar...taman ni bersebelahan Hyde Park. Boleh patah kaki kalau nak berjalan ke sana..pastu koma sebulan :P



 
 Saya ada amik beberapa bijik muffin time breakfast..muffin tu dok dalam pek plastic..senang la nak sumbat dalam handbag. Burung-burung dalam tasik ni sebenarnya wildlife yang singgah. Jangan la mimpi nak duduk kat kerusi tepi2 tasik ni..nape?? Penuh dengan taik burung2 ni...asihhh...toilet diabinang agaknya..hehe.
Ohh..lupa plak kes muffin tu...muffin tu saya bukak bagi burung-burung tu makan..sekali kena kejar daaa...angsa...itik..berbagai-bagai la. Lari lagi...hahaha. Rupa2nya ada notis kat situ..tak dibenarkan bagi makan..haiiya...padan muka..heheh. Agaknya lah kan..ikan2 dalam tasik tu abis..that y la mcm kebuluran je binatang-binatang tu :) 



 Gambar ni sebenarnya Kensington Palace. 



 Times up..hmm...penat dah berlari...kitaorg nak jalan-jalan cari makan.



 So far kami dah cover banyak tempat..duit masih banyak..hehehe. That day kami just round tempat tumpuan orang...Oxford Street lagi..hehe. 
Blouse saya tu baru jer beli kat Camden Market..selesa. Bila masuk mall...punya la panas..sampaikan saya lagi syok duduk luar..hehe. Kalau kat Malaysia sebaliknya pula berlaku. 


Cherry..nyummy. 1st time saya makan cherry ni kat sana..amat manis dan fresh. Memula saya beli 2 pounds..tokey tu pelik...siap ckp..u don't have money?? Amboii...eksen. Then saya cakap..i just want to tease it. Bukan dia timbangpun...tak salah saya dia bagi 5 biji ja. Saya sayang duit...kena tak sedap kang...rugi tu. Sekali makan sedapppppp....sorry la tokey saya nak beli tempat lain. Kemudian saya beli kat tempat lain...5 pounds. Siap boleh makan dlm flight lagi. Kat Malaysiapun ada jual..mahai yang amat sangat la. 



 
Our lunch adalah a slice of tuna pizza...memang cukup kami 2 orang makan. Sepanjang Oxford Street ni ada kerusi..boleh la kami makan sambil tengok orang lalu lalang.
Nampak pakcik main biola tu?? Dia buta..


Primark ...sebuah mall yang jual barang2 murah. Saya pernah masuk 1st day saya di London city. Niat nak masuk lagi that..sekali tengok.. aduhh...manusia berbaris panjang nak masuk. Nasib baik dah masuk dah sebelum ni...1st time masukpun org memang ramai..sampaikan nak try bajupun bukak pakai baju di kelayak ramai..omputeh ni bukan malupun...hahaha. 

Petang tu kami tak buat apa2 sangat sebab kaki saya dah sakit sebab banyak jalan, so..kami naik je mana2 bus. Double decker bus ni ntah mana tempat ceruk perumahan dia masuk. Boleh tengok macam-macam jenis pekan. Paling best bila kami duduk bahagian atas bus dan depan sekali. Kemudian kami patah balik ke Bayswater..hehehe. Malam tu kami dinner di sebuah restoran Arab. Seronok rasanya berjalan-jalan waktu malam di sekitar Bayswater.



  
 Saya tak pernah langsung nampak jammed kat London...traffic light untuk pejalan kaki melintaspun banyak. Pejalan kaki mahupun pemandu kenderaan sentiasa mengikut undang-undang traffic.


 Di kawasan perumahan ni..hanya 1 lane untuk 2 way traffic..sayapun tak paham sefahaman antara driver..di arah bertentangan akan stop dulu untuk bagi laluan..yang saya tak pahamnya..takdepun org jaga traffic dan jarak hujung jalan kehujung 1 lagi lebih dari 500m.




Tomorrow is our last day kat sana. Rasa macam sekejap sangat..sedihnya. Ada yang tak sangka akan berlaku keesokkan harinya..my last day kat London. 

Baiiiii...see yaa!!!


You Might Also Like

12 comments

  1. Nak ikuuuuuuuuttttttttt travel kat UK :)

    Pasal bath tub kat hotel, sy pun tak berendam, geliiiiii. Guna shower je...


    Raya kat Vietnam, syok oiii. Sy dah raya Korban tahun lepas kat sana.

    Raya Aidilfitri tahun ni kat Beijing :)

    ReplyDelete
  2. Prof...

    kena cuti sebulan la kalo nak ikut..hehehe. Just planning..lom tau lagi.

    Tgk kt tv best jer org berendam...nak la try..sy misiken..xmampu beli :(

    Seumur idop tak pernah tak raya ngn family.. :(

    ReplyDelete
  3. Bestnya berjalan tengok pemandangan , kalau akak, kaki sakit pun tak terasa. Tapi, bila sampai hotel.. terlentang atas katil sebab tak larat.
    Cantik betul lah taman yg zila pergi tu. Geram akak tengok itk itik tu...

    ReplyDelete
  4. first time masuk blog zila .. tapi memang best.. pandai zila cerita ttg tempat2.. terasa mcm pergi bersama-sama .. i feel you!! :)

    ReplyDelete
  5. Kak ita (boleh ke pgl cmtu..hehe)..

    Saya dah standby Yoko-yoko..balik bilik urut sendiri. Boleh la tahan...

    Sayapun suka taman tu..

    ReplyDelete
  6. Norf,

    makasih sudi datang lawat kat sini. itulah salah satu tujuan saya berblog..nak semua org dapat hayati apa saya nak cerita bukannya cter2 kosong je...Alhamdulillah kalo Norf dapat menghayati cerita2 saya ni..saya tumpang gembira. Comel2 anak Norf.. :)

    ReplyDelete
  7. zila...mmg zila pandai cerita..lagi tulis berapa zila spent utk itu dan ini...senang kami nak budget nanti...dlm pound pun ok.. tak pa kami boleh darab 5 nanti...hehe...
    ya ..kita sekapal..kak eni org penang...pak org tanjong tokong...mak org ptg pauh...zila org mana...

    ReplyDelete
  8. oh yeke?? hehehehe

    Zila org Penaga..kat Permatang Rambai..kerap gak balik kmpg..sebulan sekali..hehhee. Sekarang kat Kota Damansara..kejepun kat sini.

    ReplyDelete
  9. Tak sangka pulak, dok sana asik berlari-lari dikejar binatang. Tapi mesti bestkan sbb suasnanya sejuk tmbh2 kalu berlari tghari buta. Boleh feeling2 ya dak

    ReplyDelete
  10. Seronoknyer zilaaaaaaaa....bilah lah nak sampai london!!

    ReplyDelete
  11. Cik Juadah...yang bab anjing tu sebenarnya tak la kena kejar..tapi saya yang takut bila dia dekat..haha. kelihatan anjing2 tu kebingungan melihat gelagat saya..hahaha. Yang wildlife tu memang saya cari pasal bg makan..hahaha.

    Rayyan...yes!!! keseronokkannya hingga terasa sampai sekarang...muhaahaha

    ReplyDelete
  12. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete