Pantai Cenang (Pulau Langkawi) - Part 1

September 03, 2016

Assalamualaikum...

Apa khabar semua?? Inilah entry pertama saya untuk trip ke Pulau Langkawi. Memang dah lama saya menanam azam nak ke Langkawi. Kali pertama saya jejak Langkawi adalah lebih dari 10 tahun lepas. Ketika itu saya mengikuti lawatan sambil belajar untuk subject geology di UiTM. Ketika tu camera pun takde, duit pun takde...hahahaha. Orang lain beli coklat banyak-banyak, saya mampu beli tray untuk mak saya. Alhamdulillah mak guna sampai sekarang. Boleh la nak letak jar dengan 6 biji gelas untuk serve minuman..hahaha. Mak saya jaga elok-elok tray tu sampai sekarang masih nampak baru. Rasanya RM10 jer kut saya beli..hahaha.

Seperti biasa, my travel partner saya adalah my sis. My sis beli flight tic 2 minggu sebelum kami fly. Dia just tengok-tengok harga tic jer time tu. Bila tengok return tic dalam RM121, terus dibelinya. Apa lagi, melompat lah saya kegembiraan..hahahaha. Memang teringin sangat nak kembali ke Langkawi. Saya ke Langkawi pada 19 August  - 22 August 2016. Kejap jer pun..hehehe.

Flight kami adalah pada pukul 7.30pm dan delay sehingga pukul 8pm. Just sejam jer dalam flight. Tak sempat nak tidor ke apa ke. Turun dari flight, wahhh...cantik betul malam tu. Bulan mengambang penuh.



Cuaca yang cukup sempurna untuk saya dapat melihat bulan purnama


Kami terus menghala ke luar pintu untuk berjumpa dengan wakil kereta sewa yang kami dah book. My sis booked dari http://www.mrplangkawi.com/. Deposit RM50 kena bayar ketika book tu. Kami memilih Viva Auto. Puas hati dengan harga dan condition kereta itu. Harganya adalah RM60/sehari. Process nak ambil kereta senang betul, bayar balance payment lepastu letak deposit RM50. Kereta pun dah standby depan pintu time nak exit tu.

Jalan di Langkawi clear jer. Traffic light pun tak jumpa rasanya time kami menghala ke pantai Cenang. Tak jauhpun dari airport nak ke Pantai Cenang. Rasanya 15 minit kut dah sampai. Kami stay di Sunset Beach Resort. Sebab utama kami memilih resort ini adalah, resort ni ada private beach. Kami ke Langkawi nak release tension, memang sesuai sangat pilihan resort ni. Jom tengok review saya berkenaan resort ini.

Sampai jer di parking resort, ehh...suramnya. Menakutkan pun ada. Tapi kami berfikiran positive. Saya hanya perlu isi form, then ambil kunci. Pekerja resort tu suruh bayar balance payment esok jer. Tak perlu apa-apa deposit. Untuk kebilik kami perlu melalui laluan jalan kaki yang kiri kanannya penuh dengan pokok-pokok kecil. Di celah-celah pokok tu, sesekali ternampak patung-patung batu setinggi 2 kaki. Pelik lah patung-patung tu. Saya taknak fikir sangat tapi fikir jugak...hahahha. Lampu yang dipasang malap sepanjang laluan. Bilik kami walaupun tak facing beach, deruan ombak jelas kedengaran. Dalam kegelapan, tak sesuai kut ke beach lagi. Kami just masuk bilik dan rehat dalam 10 minit macam tu. Puas hati betul bilik kami. Toilet sangat bersih dan selesa. Ada banyak tempat boleh letak barang. Curtain agak ngam-ngam jer dengan tingkap. Saya gunakan luggage saya untuk himpit curtain..hehehe.



Puas hati dengan keadaan bilik


Perut memang dah lapar sangat. Kami menghala ke arah area yang meriah dengan deretan kedai dan restoran. Crowded betul tempat tu padahal time tu dah pukul 11 malam. Tourist nampak di mana saja. Parking tersangat limited. Parking yang tersedia di sepanjang area crowded tu cumalah side parking di kiri kanan jalan. Kalau hegeh-hegeh sikit nak parking, sure kena hon dan kena maki. 



Dah penat memilih restoran, akhirnya kami singgah di restoran thai. Lupa pula namanya. Teringin sangat nak masuk sebab ada pulut mangga. Terus saya order pulut mangga ni. Sedap sangat. Saya ni suka makan pulut yang dikukus jika hendak dimakan bersama durian atau mangga. Jika pulut yang ditanak, saya tak suka. Mangga tu aduhaiii manis sangat. Tak salah saya, harga ni dalam RM10-RM11. Santan tu wajib ada..kalau tak, tak lengkaplah.



Pulut mangga tu patutnya consider dessert lah kan...tapi, itu pula yang saya habisan dulu. Hahaahha. Sekali lauk-pauk sampai, slow sikitlah nak habiskan. Makanan kat sini biasa-biasa jer, cuma pulut mangga jer yang luar biasa sedap..hahahaha.

Dah kenyang, kami hanya jalan-jalan area sekitar. Banyak stall jual souvenir, kain baju. Harga makk aii, mahal jugak. Keadaan ramai area tu buat saya cuak jugak lah. Yela, dah pernah hilang handphone kan..handbag saya pegang kuat-kuat Mata menilau tinjau keadaan sekeliling. Dah terlalu lewat time tu, dalam pukul 12 jugak la. Akhirnya kami balik ke bilik. 

Saya tak berapa boleh tido. Hati tak tahan dengar deruan ombak. Macam tak sabar nak tunggu siang. Tido kanan tak lena, tido kiri tak lena. Last-last nganga sampai ke pagi. Esok tu, bila tengok langit cerah sikit dalam pukul 7 lebih cmtu. Terus saya cakap kat my sis, saya nak gi pantai. Sayapun sorang-sorang la berjalan ke pantai. Hati ni melonjak-lonjak nak tengok laut. Lama dah tak tengok. 

Keadaan dah tak macam 10 tahun dulu. Dulu, air agak tenang. Selamat nak mandi. Bila tengok keadaan ombak, memang tak sesuai nak berenang bagai. Angin bertiup kencang, sejuk betul. Saya lepak-lepak kejap bawah pokok kelapa.


Saya duduk jap berfikir, hmmm...rasanya nak kena jugak buat island hopping. Kalau tak macam mana nak mandi laut. Maybe gi pulau leh mandi laut. Ikutnya kami takkan buat island hopping. Tapi macam kena buat pulak saya rasa. Sebabnya, saya nak mandi di laut yang lebih selamat.




Laluan dari pantai ke bilik. Saya round seluruh area resort ni. Sesekali terserempak penghuni resort ni, mesti ada cakap hello ataupun good morning. Resort ni seolah kami saja local...yang lain semua mat salleh.



Ini just panel saja untuk hiasan. Resort ni bertemakan Bali style



Saya suka la tengok pokok macam lalang tu.



Ini laluan yang kami lalu pada malam tu. Agak jauh kami berjalan sebab bilik kami boleh dikatakan di hujung juga. Sebab tu boleh dengar deruan ombak.



Patung pelik..eeeeiiii



Resort ini penuh dengan tumbuh-tumbuhan. Minda terasa fresh bila tengok kehijauan pokok. Udara yang dihirup terasa segar sangat. 


Pokok ni senang nak maintain, letak air jer. Tapi kena hati-hati jentink-jentik la. Walaupun resort ni penuh dengan pasu dan bekas bertakung macam ni, takde nyamuk pun. Apa-apapun, saya amat berpuas hati stay di Sunset Beach Resort ni. Tempat ni cantik, pantai menenangkan hati, udara fresh dan bilik saya menyelesakan.

Untuk next entry, saya share pula activity islang hopping yer. Sampai di sini dulu....baiii.


You Might Also Like

1 comments