Jom Like :)

Followers

Saturday, February 8, 2014

Pisang Sangkuriang


Assalamualaikum...

Pisang Sangkuriang?? Apakah?? Bagaimanakah?? Hmmm...Pisang Sangkuriang ni adalah menu  yang terdapat di Bandung. Pertaman kali mencubanya membuatkan saya fall in love with the taste of combination  pisang, coklat dan juga cheese. Bila dibelek-belek rupa dan juga rasa, senang jer nak buat resepi pisang sangkuriang ni.  


 ini adalah rupa Pisang Sangkuriang yang saya makan di Lembang Floating Market, Bandung. Saya tak sangat kenal nama-nama pisang...tapi yang ni pisangnya sedap sekali. Kalau pisang emas memang saya kenal sangat...tapi yang ni..I don't know :(
 

Taraaa...this one saya buat pagi tadi..Tak berapa ada rupakan?? hehehe
Memula saya goreng pisang tu..sekejap jer. Bila angkat dari kuali...saya letakkan coklat masakkan yang saya sagat dan juga cheese yang disagat...kena letak cepat2 sementara pisang ni masih panas supaya bahan-bahan tu boleh melt..susu pekat jer takde nak letak...bila dirasa kedua-dua jenis pisang ni...ternyata yang coklat lebih sedap :)

Bila difikir-fikirkan balik..bestnya travel  sebab boleh try makanan-makanan yang belum pernah dirasai. Disamping itu boleh bagi idea kat kita untuk cuba masak. Travel around the world ni seolah-olah macam food hunter disamping explore tempat-tempat menarik. For me..travel and food seolah-olah isi dan kuku..tak boleh dipisahkan. Kekadang tu bila travel..plan bukan main nak masak serunding la..sambal ikan bilis la..memang la ada pernah buat gitu..tapi makan sikit jer..dok habiskan duit membeli local food. Kadang-kadang tu duit banyak abis untuk makanan  sebab nak try makan macam-macam. For next trip..InsyaAllah nak try berjimat untuk makanan...hehe.

14 comments:

dilabangiWORLD said...

maksudnya PISANG CHEESE ke?
nampak menarek. Ada kat CHUBIUK pisang cheese ni ada tapi sweet sangat. Tang cheese tu masih x dapat rasa mananya hihi.

Nice photo

Mie said...

Rupa tak sama, tapi rasa sama kot...

Naramas Aman said...

Chewah Zila dah try buat pisang sangkuriang sendiri :) Sedap tak?

Sejak Zila tunjuk dalam blog pasal pisang ni tempoh hari, teringin nak makan, tapi belum cuba lagi.

Tapi pisang apa yang sesuai?

DJ said...

sedapnya...hehehe saya pun setuju sgt2 travel + food tak dpt dipisahkan...hehehe selalu makanan dr malaysia yg dibawa mesti tak abes sbb lebih excited nak cuba makanan tempatan...hehehe

zila said...

Dila --> Pisang cheese choclate kut..hehe. CHUBIUK tu apa??

Mie --> Dua2 tak sama..hehehe

Prof --> Boleh tahan rasanya prof. Saya xbearapa kenal jenis2 pisang..rasanya pisang yang sesuai adalah pisang yang manis

DJ --> Oh..sama la kita kan..heheh

Kopiolimauice said...

nampak menyelerekannn... cheese tu yg sgt teruja!

Rozita said...

Zila...thanks sebab info Zila pasal Ocean samudera di ancol. Akak pun ke sana dan best sangat sebab dapat bergambar dengan dolphin...

zila said...

Kopiolimauice --> memang menyelerakan..lebih2 lagi kalo pekena sekali dengan kopi o panaih :)

Kak Rozita --> Bestnya dpt bergambar dengan dolphin..hehe..saya dh tgk gambar akak..cantik sangat..tak sabar nak baca pengalaman akak pulak kat indonesia

Sheila Salim said...

Assalamualaikum kak Zila.. sedapnyaaa. nanti pergi Bandung, nak cari pisang Sangkuriang ni. heeeeeeeee

soulsistershop said...

pisang kejuuu...best.saya try masa kat bali dan terus jatuh cinta...huhu masa g bandung gila pisang salai je..

sai said...

kak..goreng pisang tu celup tepung tak?nmpak cam xde tepung je...hihi maaf bertanya.

zila said...

Sheila --> Waalaikumsalam...mesti cari ye dik..hehe

Soulsister --> cmner lah agaknya rasa pisang salai yee??

Sai --> aa xde celup tepungpun..saya ada tengok org sana buat goreng gitu jer..sila la bertanya..tak salahpun..hihi

Time Traveller said...

Pandai diornag ni mereka something dari pisang.. kalau ke pekan baru jgn lupa makan pisang bolen huhuu..
sedapppp..!!!! huhuhuuu..

::EIDA:: said...

time ida dulu pergi takde pun floating market.. grrrrr kene repeat ni!