Assalamualaikum...
Pisang Sangkuriang?? Apakah?? Bagaimanakah?? Hmmm...Pisang Sangkuriang ni adalah menu yang terdapat di Bandung. Pertaman kali mencubanya membuatkan saya fall in love with the taste of combination pisang, coklat dan juga cheese. Bila dibelek-belek rupa dan juga rasa, senang jer nak buat resepi pisang sangkuriang ni.
ini adalah rupa Pisang Sangkuriang yang saya makan di Lembang Floating Market, Bandung. Saya tak sangat kenal nama-nama pisang...tapi yang ni pisangnya sedap sekali. Kalau pisang emas memang saya kenal sangat...tapi yang ni..I don't know :(
Taraaa...this one saya buat pagi tadi..Tak berapa ada rupakan?? hehehe
Memula saya goreng pisang tu..sekejap jer. Bila angkat dari kuali...saya letakkan coklat masakkan yang saya sagat dan juga cheese yang disagat...kena letak cepat2 sementara pisang ni masih panas supaya bahan-bahan tu boleh melt..susu pekat jer takde nak letak...bila dirasa kedua-dua jenis pisang ni...ternyata yang coklat lebih sedap :)
Bila difikir-fikirkan balik..bestnya travel sebab boleh try makanan-makanan yang belum pernah dirasai. Disamping itu boleh bagi idea kat kita untuk cuba masak. Travel around the world ni seolah-olah macam food hunter disamping explore tempat-tempat menarik. For me..travel and food seolah-olah isi dan kuku..tak boleh dipisahkan. Kekadang tu bila travel..plan bukan main nak masak serunding la..sambal ikan bilis la..memang la ada pernah buat gitu..tapi makan sikit jer..dok habiskan duit membeli local food. Kadang-kadang tu duit banyak abis untuk makanan sebab nak try makan macam-macam. For next trip..InsyaAllah nak try berjimat untuk makanan...hehe.
maksudnya PISANG CHEESE ke?
ReplyDeletenampak menarek. Ada kat CHUBIUK pisang cheese ni ada tapi sweet sangat. Tang cheese tu masih x dapat rasa mananya hihi.
Nice photo
Rupa tak sama, tapi rasa sama kot...
ReplyDeleteChewah Zila dah try buat pisang sangkuriang sendiri :) Sedap tak?
ReplyDeleteSejak Zila tunjuk dalam blog pasal pisang ni tempoh hari, teringin nak makan, tapi belum cuba lagi.
Tapi pisang apa yang sesuai?
sedapnya...hehehe saya pun setuju sgt2 travel + food tak dpt dipisahkan...hehehe selalu makanan dr malaysia yg dibawa mesti tak abes sbb lebih excited nak cuba makanan tempatan...hehehe
ReplyDeleteDila --> Pisang cheese choclate kut..hehe. CHUBIUK tu apa??
ReplyDeleteMie --> Dua2 tak sama..hehehe
Prof --> Boleh tahan rasanya prof. Saya xbearapa kenal jenis2 pisang..rasanya pisang yang sesuai adalah pisang yang manis
DJ --> Oh..sama la kita kan..heheh
nampak menyelerekannn... cheese tu yg sgt teruja!
ReplyDeleteZila...thanks sebab info Zila pasal Ocean samudera di ancol. Akak pun ke sana dan best sangat sebab dapat bergambar dengan dolphin...
ReplyDeleteKopiolimauice --> memang menyelerakan..lebih2 lagi kalo pekena sekali dengan kopi o panaih :)
ReplyDeleteKak Rozita --> Bestnya dpt bergambar dengan dolphin..hehe..saya dh tgk gambar akak..cantik sangat..tak sabar nak baca pengalaman akak pulak kat indonesia
Assalamualaikum kak Zila.. sedapnyaaa. nanti pergi Bandung, nak cari pisang Sangkuriang ni. heeeeeeeee
ReplyDeletepisang kejuuu...best.saya try masa kat bali dan terus jatuh cinta...huhu masa g bandung gila pisang salai je..
ReplyDeletekak..goreng pisang tu celup tepung tak?nmpak cam xde tepung je...hihi maaf bertanya.
ReplyDeleteSheila --> Waalaikumsalam...mesti cari ye dik..hehe
ReplyDeleteSoulsister --> cmner lah agaknya rasa pisang salai yee??
Sai --> aa xde celup tepungpun..saya ada tengok org sana buat goreng gitu jer..sila la bertanya..tak salahpun..hihi
Pandai diornag ni mereka something dari pisang.. kalau ke pekan baru jgn lupa makan pisang bolen huhuu..
ReplyDeletesedapppp..!!!! huhuhuuu..
time ida dulu pergi takde pun floating market.. grrrrr kene repeat ni!
ReplyDelete