Light, Free & Easy Trip to Korea - Last Part

July 03, 2013

Assalamualaikum...


Oh sukanya saya sebab berjaya habiskan entry pasal Korea. Entry ni just ending la for trip to Korea. Saya nak buat kesimpulan sikit pasal Korea ni. Korea ni amat menarik..oleh itu taklah pelik kenapa orang sampai berulang 7 ke 8 kali. But for me yang budget ciput dan bercita-cita tinggi ni (auwww) cukup la sekali gitu nak lawat sesebuah negara. Saya cakap gini bukan bermakna saya tak suka Korea..saya suka sangat..tapi keghariahan nak berulang-ulang kali pergi tu maybe takde la. Ada orang juga yang berulang-ulang kali pergi tu  sebab nak rasa musim yang berlainan dan ada yang berulang kali pergi tu sebab tak sempat cover itu ini. Bagi saya, saya rasa sudah terlebih cukup apa yang saya cover di Korea dengan keadaan kesihatan my sis. Syukur Alhamdulillah tanpa saya sedar saya dah berkesempatan merasai musim berlainan di negara lain..contohnya summer di Melbourne, spring di Korea dan winter di London ( I wish one day nanti boleh main salji). Hmm...satu lagi musim autumn saya belum berkesempatan hehehe. To my sister..lu nak bawa wa gi mana pulak untuk autumn..heehhehe. 

Pada yang belum berkesempatan ke Korea..anda ada RM3,000? Percayalah..RM3,000 sudah cukup untuk anda. Jika anda sihat dan stamina hebat..percayalah..dalam 3 hari (nett) anda dapat cover apa yang kami cover dan mugkin kos RM3,000 itu akan menjadi lebih kurang. Dan juga!!! Kalo anda bukan shoppingholic..kos RM3,000 akan makin kurang. Nape saya berani cakap gini?? Jom saya buktikan....


Nape saya letak NIL for T-Money? Saya akan nyatakan harga untuk cab dibawah ni..cab tu boleh touch T-money. Kalo letak harga top-up T-money ni sure berdouble cost. Hmm..patutnya saya letak 3,000 Won sebagai harga T-money tu.. Sebenarnya saya sesaja letak jer bahagi dua untuk Residence EO tu..hehehe. My sis yg lanjer untuk accommodation. Untuk flight jugak saya kuar RM800 jer sebab time nk pay my sis the day nak beli ticket, nak tunggu esok withdraw duit ..tup2 dia cakap takper dia lanjer yang balance tu..melompan la saya..hahaha. Moga2 murah rezeki my sis dan boleh dia belanja lagi..hahaha



Harga untuk cab tu adalah per head yer..saya dah bahagi dua sebab time kat sana kami mmg share dua orang. Food kat sana dalam range 7,000 won hingga 10,000 won..saya taklah terlalu igt harga2 makan kat sana..so saya letak dalam range tulah ek.


 
 Opss...silap eja pulak....yang 'can' tu tukar 'cab' yeee


 


Ok..nampak overall cost? Selepas tolak apa yang saya tak spent, cumanya dalam RM2,000 gitu. Saya spent time kat Seoul dalam RM1,200 dan RM800 untuk flight. RM600 pulak tu balance bawak balik. Tak sangka sungguh..hehe. Sebenarnya saya sedikit menyesal sebab takut duit habis saya jimat giler beli souvenir dan shopping. Rasa nyesal tak beli t-shirt korea untuk adik-beradik saya :(

Ok...sekarang we go to next info, iaitu pasal makanan :-


1) Mr. kebab - Ada beberapa buah restoran untuk kebab ni..boleh didapati di Itaewon. Ada macam2 restoran halal di Itaewon..memang xsusahpun nak cari :) 



2) Yoogane (nasi goreng) Myeondong Station exit #7 ... jalan sampai main road myeongdong tu... nampak Migliore kat belah kiri.. jalan sampai junction yg ade Nature Republic besar kat belah kiri... turun right .. jalan terus sampai first junction belah kiri... masuk junction belah kiri tu...jalan terus, nanti nampak kedai ni kat belah kiri... signboard kaler kuning + orange ... ade gambar ayam kat signboard tu (info ni saya ambik dari forem cari)



3) Mushidonna to-ppo-kei (seafood) exit 7 Myeongdong jln ke arah main road... lalu Nature Republic (kalau toleh belakang nampak Hotel Pasific kat sebelah sana nun)....jalan terus sampai nampak Teenie Weenie belah kiri , masuk simpang kiri selepas Teenie Weenie tu. Jalan depan hingga nampak kedai Less or more masuk simpang kanan sebelum less or more tu... jln sikit kedepan akan nampak Saffron belah kiri dan Mushidonna(color purple) ni belah kanan tingkat 1 (signboard bwh dia tak ada tulis in english tp ada lambang SBS... naik tingkat 1 akan nampak signboard tu dlm kedai... menu ada dlm english staff pun paham english sikit sikit....ni signboard dlm kedai..(info ni saya ambik dari forem cari)



4) Kedai Ikan bakar - 전주식당 - jeonju sikdang - jeonju restaurant -  kalo korang keluar dr exit 8 of dongdaemun station. akan nmpk construction hotel JW Marriot seoul. dr situ jalan terus menyusuri cheong stream tu. tak payah lintas jalan. btw, harus ingt keluar je dr exit 8 tu ade 1 jambatan stream. anggap jmbtan tu sbgai jambatan pertama. jalan terus...then, akan nmpk jambatan kedua. terus belok kanan. akan nmpk signboard kaler kuning kecik je kalo x silap. ade jalan kecik ke kiri kat situ. dan dan tu jugak akan nmpk ramai org jual ikan bakar...hihii. tadaaa dh jumpe! (info ni saya ambik dari forem cari)

5) Pizza Plus  (Halal) Location : Dongdaemun station Direction : take exit #5, 3rd shop after Shinhan bank (info ni saya ambik dari forem cari) - yang ni saya lupa nak pegi ritu..hehehe


6) Paris Baguette - merata tempat ada cafe ni..memang best. Dgr cter bakery and cafe ni dah dapat certificate halal :)


7) Traditional Lunch box - Berjalan sampai jumpa area restoran yang banyak2 tu..restoran ni terlindung sikit..pandai2 lah cari. Kalo tak jumpa boleh tanya pekerja dari restoran berhampiran..kamipun dulu wat gitu.


8) Kuih ni berdekatan tree terrace yang tinggi2 tu. Best duduk situ sambil tengok tupai yang jinak dan makan kuih yang sedap ni...hehehe

Ok..settle sudah entry about Korea...bagi yang belum berkesempatan pegi..maybe info yang ni sikit sebanyak boleh dijadikan rujukan. 


Sekarang ni saya tengah tunggu photo book saya siap..hehehe. 40 pages uols..hehehe. Rasanya next dijangka sampai..nanti saya share kt sini yerr..bai!!!


You Might Also Like

22 comments

  1. saya pun suka korea smpai nak pergi lagi sekali...dulu pnah pegang kata takkan pi tmpt tu 2x...tp kantoi bila smpai tang korea + tetiba jupe tiket murah...takleh tahan...i love korea!hehehe

    ReplyDelete
  2. i love korea too..

    ReplyDelete
  3. seronok kan pegi korea! rindu lak... sy paling suka autumn! maybe zila leh pegi jepun lak utk merasa musim autumn. insyaALLAH.. ;) bajet actually, just nice. tak mahal tak murah. papepun back to basic what u want to buy. tp kt korea ni accom adalah main cost. sbb kene pandai carik yg murah plus dekat dgn semua bnda. kalo tidak... menapak jauh la weh.

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum, bestnya kak. terima kasih sharing budget. gila murah saya rasa ni. insyallah, kalau ada rezeki lebih boleh pergi ke sini :)

    ReplyDelete
  5. rindu korea...aku pun berazam tak kan pergi lagi tempat yg dah pernah g..tapi yang korea ni,mmg rasa nak g lagi..hee

    dalam byk2 makanan kat atas tu,aku ada mkn kebab je...yang lain-lain tu takdok..tp ada la mkn tapoki,nasi goncang kt nami ngan hello kitty cafe..yang lain,sume kiotrang bwk bekal sendiri..jimat gituwww..hee

    ReplyDelete
  6. yer betul tu JM setuju Korea adalah negara yg cantik dan boleh pergi berulang kali bg yg berkemampuan. JM pun cadang nk pergi lagi Korea tapi perlu menabung dulu..

    Reasonable lah budget tu sbb pegi sendiri kalau ngan travel agent kalau RM3K tak termasuk duit shopping bagai lagi..mmg untung lah..

    Entri ni amat membantu kepada sesiapa yg plan nak travel ke korea..Good job lah Zila..JM like!!

    ReplyDelete
  7. woww....very details. Good info and keep it up dear.

    ReplyDelete
  8. DJ --> Hehhe..best sgt la tu smpai terkantoi..hehe. Kalo bajet lebih apa salahnya ulang lg..

    Carrotmerat --> yaa me too...

    Henry --> Autumn in jepun?? hmm boleh dipertimbangkan. psl accom tu betul..yg penting selesa!!!

    Sheila --> waalaikumsalam. Add akak fb di ziela62@gmail.com. U must go adik!!!

    Penunggu --> Sy ni suka travel dan juga food..so kemestian try makanan tu adalah wajib gitu..untuk save, saya kurangkan shopping lebihkan makan, makanya jimat jugala namanya..hehehe

    JM --> Betul ke reasonable JM? wahh bestnya...hehehe. JM dh pernah pegi mmg boleh agak la reasonable ke x kan? TQ JM

    Leez --> TQ yerr..cepat habiskan entry krabi, saya nak baca..hehehe

    ReplyDelete
  9. terlupa pulak nak wat bajet, huhu..tapi bajet kita pun lebih kurang je zila, hehe...

    ReplyDelete
  10. Prof --> yeke prof..hhehee

    Orga --> Oh yeke? bagus2!!!

    ReplyDelete
  11. Yap, Korea memang best tapi bagi saya la, orangnya kureng sikit...

    ReplyDelete
  12. thank you so much for sharing pengalaman dan budget skali^^
    Sekarang memang saya tengah search-search web untuk cari info-info trip ke korea :)

    ReplyDelete
  13. Murahkan bila pergi sendiri.
    Akak pun sekarang ni dah asyik buat photobook jer...

    ReplyDelete
  14. Nak tumpang tanye, yang paris baguette ade nampak jugak online kate dah halal certified, tapi dekat bakery nye ade tanda atau label yang menunjukan dah halal?

    ReplyDelete
  15. time sy gi tu takde lg certificate halalnya..baru2 ni je saya dengar dah ada certificate halal :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zila.. Nak bawa rm800 jer nak shopping kat korea.. Cukup tak? Awak spent brp nak shopping?

      Delete
  16. wowww! really helps me out,much appreciated thanks zila.. Kay insyaAllah kalau x da halangan akan menjejak kaki ke sini bulan 11..hope everything goes according to plan. InsyaAllah aamiin..

    ReplyDelete
  17. Salam..
    Sorry..nak tanya pasal cab fares..
    Yg u buat list tu tambang 1 cab yang u bahagi dua kan? Means kalau naik penuh 4 org harga tetap sama kan?

    then kalau guna Tcard sorg je ke yang kena charge?

    Sorry..banyak tanya..thx btw.

    ps: tgh google psl korea.ur blogs helps a lot!

    ReplyDelete