LoNDoN - 1st day journey

February 26, 2011

lepas jer breakfast, saya balik ke bilik nak kemas. Cab service yg smlm akan jemput saya ke airport sebab dr aiport akan bermulalah journey ke London Town. Bg yg budget travel, kena lah booked easy busy awal2 sebab boleh dapat harga murah ...utk 2 ways 25 pound 2 org...tp consider mahal jugak sbb kalo lg awal booked leh dlm 2 pound sorg. Sementara nak tunggu masa nak nek bus tu, relax2 sekejap kt airport ni... Ni lah rupa easy bus. Bus ni mmg sampai sharp dan start jlnpun sharp seperdi schedule. Lebih kurang 1 jam naik bus ni. Sepanjang perjalanan, boleh lah tgk view2 ladang yg sgt besar...bersih je ladang ni..nampak mcm padang sbb xde ditanam apapun. Jalan yg digunakan mcm highway, tp xde la plak tol...kalo Malaysia, siap la duit utk tol, jenuh nk byr...ish ish ish. Turun jer dr bus ni, itulah masanya kaki ni cecah di tanah kota London..kekalutan kota ini dah boleh nampak dengan org ramai yg jln sgt cepat serta laju. Traffic xla pula jem...smooth jer. Sebelum dtg sni, perlbagai forum serta blog saya masuk sbb nk dpt info. Nak jln2 kota london plg penting kena ada Oyster Card. Card ni penting utk kita naik perlbagai public transport kt london. Boleh dpt kat mana2 kedai runcit atau stationary shop diserata london..1st thing yg saya buat lepas turun easy bus adalah beli Oyster card ni...saya terus naik double decker bus utk ke Earls Court Road sbb nk cr hotel yg mmg dah dibooked. Bg traveler, wajib ada oyster card, map utk bus dan tube. Kalo xde susah skit lah nak jln. Sy prefer naik bus sbb leh nampak view tp kos mahal skit lah. Akak saya suka nek tube sbb dia ckp dia lg clear kalo baca map tube..terpaksa la ikut. Sy bukan apa..gerun la naik tube tu..laju semcm jer. Sampai jer Earls Court road, melilau cr easy hotel...naik kematu berjln...perut dh bekeroncong..akhirnya jumpa 1 restaurant arab. lepas melahap...erkk...kenyang...pak arab tu la tunjuk jln...akhirnya jumpa jugak...

Yg best kt london, keutamaat diberi kpd perjln kaki..byk traffice light disediakan utk lintas jln..mudah sungguh. Easy hotel ni saya ambil utk 3 mlm..35 pound 1 mlm...kira ok lah tuh kan? Bilik tu cute sgt..mmg muat2 jer utk 2 org..setiap kali travel, saya suka bilik yg ada window, xkisah lah byr lebihpun.


Bilik ni just guna nak tido jer sbb spnjg hari sure kat luar. Nk tgk tv kena la byr utk beli remote. Lepas 3 hari, remote xleh guna lg..internet wireless ada je kt mana2 tp kena byr la kalo nk guna. Bilik kt otel ni tul2 compact..tp selesa..berbaloi la dgn harga













Lepas ja rest kejap..maka bermula lah journey...musim winter siang pendek dr mlm..pukul 5pm dah nk gelap. Mataharipun susah nak nampak...langit apa tah lg. New post lepas ni sy nak ceritakan tmpt2 yg saya pergi..

Remote ni kaloxsalah kena tambah lg 10 pound.


View kat luar tingkap

You Might Also Like

1 comments

  1. gambar2 yg awk amek...kebykan lebih kurang jer dgn gmbr sy...i mean position n landmark yg awk amek tu...hehe...

    nway sy dh follow awk yer zila....

    ReplyDelete