Lake Kawaguchiko (Japan) - Part 6

January 08, 2017

Assalamualaikum…

Horayyyyy...bermula sudah cerita mengenai Mount Fuji. Jangan terkejut ye..dalam entry ni akan terlalu banyak photo Mount Fuji sebab terlalu banyak angle menarik kita boleh snap gunung ni. Semalaman tak dapat nak tidur sebab excited nak tengok Mount Fuji yang gah tu. Saya asyik check weather..yela takut takde rezeki nak tengok Mount Fuji dengan clear. Dah la 1st day sampai Tokyo saya dapat besembang dengan minah Terengganu tu dia cakap dia tak dapat tengok Mount Fuji dengan jelas sebab gunung itu ditutupi kabus.

Seawal 6.30am kami dah di lobby hotel. Saya ada roti untuk breakfast. So, kami just order hot coffee dari hotel. Bau coffee tu semerbak...sedap sangat. Asalnya nak share jer dengan my sis secawan coffee tu..sekali saya tak sedar asyik hirup coffee tu sampai hampir nak habis...hahaha. Terpaksa lah order lagi. Sambil breakfast tu kami dok tengok la sorang mamat ni asyik la snap menghala ke building hotel. Time tu kami fikir dia nak snap hotel tu je lah..tapi beria sangat pulak dia snap.

Dah siap breakfast kami tanya la receptionist arah untuk ke bridge. Menurut receptionist time kami check-in malam tu, view yang cantik adalah dari bridge yang tak jauh dari hotel. Lupa pulak nama bridge tu. Receptionist hotel ni boleh speaking sikit-sikit saja tapi sangat-sangat membantu. Ketika keluar dari hotel, saya just pandang ke arah bangunan hotel. Melompat melihat apa di depan saya..Mount Fuji jelas kelihatan. Patutlah mamat tu asyik snap...dari hotel boleh terus nampak. Di hening pagi yang mendamaikan tu saya dapat melihat gunung yang gah dan sangat jelas tanpa diselaputi kabus. Bilik kami tidak facing gunung tersebut, sebab tu kami tak tau. Terus kami berdua berazam untuk kembali semula ke Lake Kawaguchiko ini one day. Kedamaian di sini amat luar biasa.


Hotel Royal Kawaguchiko and Mount Fuji yang merupakan gunung berapi yang masih active.

Sambil snap macam-macam angle, kami berjalan menghala ke ke arah bridge. Perjalanan kami menyusuri tasik. Hotel kami stay tu memang betul-betul di sebelah tasik. Seksa juga nak berjalan sebab cuaca amat sejuk time tu. Jom tengok photo.


Time ni boleh dikatakan matahari belum betul-betul menampakkan diri...warna keemasan sunrise sangat menawan hati. Jarang-jarang nak nampak orang lain time ni. Maybe terlalu awal kut. Tapi please remember..time ni lah saat paling terbaik nak tengok Mount Fuji. Kenapa?? Teruskan membaca.


Zoom sikit Fuji-san. 


Minta maaf kalau saya terover..maklumlah sangat teruja..hahahaha


Ini view di bahagian lain


I luv this video


Dah puas bergambar di area bridge tu, kami menghala ke arah taman area hotel


Terjumpa rumah comel ala-ala zaman dulu kala..tak salah saya ni adalah muzium


Lama-kelamaan langit mula tidak berapa nak clear. Sebab apa? Saya rasalah ye...saya rasa jelah, tak tau lah betul atau tak. Saya perhati makin banyak flight lalu. Bukan satu atau dua..berpuluh kut. Ada asap dikeluarkan dari flight macam line putih nipis jer...lama-kelamaan asap tu bersepah atas udara. Dan macam photo di atas lah jadinya. Saper-saper yang stay area Lake Kawaguchiko ni, silalah bangun awal-awal ye.


Ada kerusi dan meja disediakan area taman ni. Kerusi concrete ye..beku bontot..hahaha. Tengok apa saya snap tu. Permukaan daun kering ni ada ice...wahhh!!! 


Dekat tepi-tepi tasik pun ada ice dipermukaan air. Maybe waktu malam tu terlalu sejuk...so membentuk ice lah.


Snap dari arah taman yang kami tengah lepak tu. Haa...tulah bridge yang kami dok bergambar sakan tu...hehehe.


Autumn di Lake Kawaguchiko ni kira dah betul-betul berakhir..dah betul-betul masuk winter. Semua pokok dah takde daun. Tak salah saya ni ginkgo tree.


Relax-relax sambil ditemani Mount Fuji

Kami layan view sepuas yang mungkin sambil discuss planning kami hari tu. Ikutkan hati my sis nak stay lagi satu malam di Royal Hotel Lake Kawaguchico tu, tapi kami dah nak fly balik malam esok tu. Takut juga ada masalah nak balik ke Tokyo keesokan hari. So, kami decide jalan-jalan area Lake Kawaguchico dan pulang semula ke Tokyo petang tu. Untuk menghabiskan masa sehingga check-out, kami relax-relax kejap dalam bilik. Rasa sayang nak tinggalkan bilik yang best tu.


View dari bilik. Ada banyak juga hotel area ni.


Untuk pusing-pusing Lake Kawaguchico kita boleh guna transport ala-ala bus yang macam hoho bus tu. Tapi, kecik sangat lah bus tu. Macam mini bus jer. Manusia pulak punya lah ramai. Nak tak nak terpaksa lah menyelit naik bus tu. Kat mana nak naik bus ni? Bus stop tak jauh pun dari hotel. Berjalan tak sampai 1 minit jer dah sampai. Boleh google laluan bus ni ye.

  
Ini adalah 1st stop yang kami berminat nak turun dari bus. Ada sebuah hotel yang nampak mewah facing Mount Fuji ni. Saya tak alert pulak nama stop ni. Rasanya kat sinilah view untuk snap Mount Fuji berviewkan sakura time spring. Ohhh...pasti cantik kan?? Bus ni seolah-olah berpusing di tepi tasik ni jer sepanjang perjalanan.


Semua orang turun time ni. Kamipun turut turun lah. Ramai betul orang kat stop ni. Rupa-rupanya, kat sinilah boleh nampak Mount Fuji dengan lebih jelas. 


Mana-mana tempat memang boleh jer nampak Mount Fuji..tapi kat sini lebih cun sebab takde pokok atau bangunan. Time ni matahari memancar terik. Boleh nampak puncak gunung ni berasap..maybe snow kat atas tu berasap bila kena cahaya matahari. Bila nak bergambar, matahari akan facing muka kita. So, gambar yang terhasil muka kita akan nampak gelap lah. 


Dah puas kat sini, kami pun bergerak patah balik menghala ke pekan. Dalam perjalanan tadi tu dah nampak dah satu restoran halal..indian food. Perut time tu dah berkeroncong minta diisi. Kami macam boleh agaklah nak stop kat mana. Kami ter stop awal satu stop...so menapak lah sikit.  

Time menapak tu terjumpa kedai ni...glupppp..minda kata jom beli..hati kata jangan..akhirnya diri mengikut kata hati..heheheh.


Restoran tu ada kat simpang depan tu sikit jer...tenang je kan pekan ni.


Kecik benar restoran ni. Saya agak boleh lah muat dalam 10 orang dengan cara duduk rapat-rapat..hehehehe. Masih tak nampak mana restoran tu?? Tu haa yang ada signboard oren tu...hehehe.


Saya order roti nan bersama seafood curry. Dapat free salad. Aduhai sedapnya makanan kat sini..rasanya sama macam roti nan saya makan kat Sapporo dan Niseko. Restoran kecik jangan disangka makanannya pun portion kecik ye...hehehehe.  


My sis makan nasi. Habis sepinggan nasi tu dia makan...hahahaha...lapar sangat.


Sesudah makan, kami decide nak balik ke Tokyo. Time tu rasa macam dah puas berjoli di Lake Kawaguchiko. Sebenarnya macam-macam lagi activity boleh buat seperti naik cruise, naik rope way dan sebagainya. Tapi time tu kami rasa penat sangat dan kenyang sangat kut..then tak larat dah nak buat benda lain..hahahaha. Ada kisah sikit, kami just berjalan jer ke station bus untuk ke Tokyo tu. Tengah berjalan tu, saya perasan dicelah-celah rumah orang, ada segumpal benda warna coklat seolah-olah tergolek. Seolah-olah gumpalan belukar kering yang tergolek-golek ala-ala citer koboi tu yang kat padang pasir tu. Hope anda boleh paham lah maksud saya ye..hahahha. Bila jalan ke depan lagi..ha hamikk...sekumpulan monyet bermuka merah sedang bergayut kat wire electric. Yang saya sangka gumpalan belukar tu adalah seekor monyet yang tengah berlari ke arah kami. Tak cukup tanah lah kami berlari dari monyet tu...hahahaha. Gerun tau. Nasib baik time tu dah nak sampai station. Fuhh..merah betul muka monyet tu.

Lake Kawaguchiko station. Kami sampai ngam-ngam bus nak jalan tak sampai 5 minit. Zap zup zip kami beli ticket dan masuk duduk dalam bus. Tak ramai pun dalam bus. Kerja saya dalam bus membuta saja lah..hahahhaa.


Kami betul-betul berazam nak datang lagi tempat ni. Rasa nak duduk 3-4 hari kat sini jer. Entah tercapai entah tidak. Ikut plan asal, kami just nak day trip ke kesini. Keputusan sehelai sepinggang datang ke sini amat berbaloi..hehehe. Bila difikir balik, isk berani sangatlah kami gamble gitu. Apa-apapun kami bersyukur Allah mudahkan setiap urusan kami. Berharga betul pengalaman ini.

You Might Also Like

6 comments

  1. kalau travel gambar tak banyak tu memang pelik lah kan.
    i lak asal camera ada di tangan, i petik je lah. bukan pro nak kena tenang2 shot mana2 kan..
    blasah je lah.. balik edit..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu kak yan..kdg2 saya satu view snap beberap kali..sesaja nak dpt gambar yang terbaik..hehehe.

      Delete
  2. masih aktif ya?
    bayangkan kalau lah ia meletus

    ReplyDelete