What Does Travel Mean To Me?

October 20, 2014

Assalamualaikum...

Entry kali ni just suka-suka dan santai-santai sajer.

Saya sebenarnya tak pernahpun ada impian nak travel mana-mana sebelum ni. Bila ada duit just simpan atau berbelanja untuk diri sendiri dan family. Bila saya kenal my sis, dia seorang yang tak duduk diam. Kadang-kadang time cuti dia cakap rimas duduk rumah..so sayalah orang yang dia selalu ajak jalan-jalan satu Malaysia. Sampailah satu tahap my sis macam bagi saya confidence untuk travel jauh sikit. Bila dah cuba travel ke beberapa negara, jadi gian pulak...hahaha. Jom saya share kenapa saya jadi gian..jom tengok apakah makna travel untuk saya...
  • ENJOY : Kerja saya sangat stress. Sesekali travel, wahhh...rasa macam free sangat. Otak rasa release, hati rasa tenang, minda rasa amat ringan. Me and my sis ada persamaan...tak suka stress ketika travel. Sebaik mungkin kami try limitkan rasa stress. Apa caranya?? Kami try the best cari hotel yang bersih dan murah. Sebelum book mana-mana hotel, my sis akan baca review dulu then baru book. Kadang-kadang kami guna tour untuk mengelak sesat atau melalui perjalanan yang susah. Dah la kerja stress...kalau travelpun keadaan yang stress..so..bila nak enjoy? Hehehe. Tapi kami belum pernah follow mana-mana tour untuk cover 1 trip la..rasanya kalau pakai tour mcm tu lagi stress kut..hahaha. Tapi maybe antara anda rasa adventure itulah kegembiraan. Lain orang lain caranya. Saya rasa the way weouls travel adalah free, easy and enjoy. Dan percayalah..everytime saya balik dari travel, minda dan jiwa saya macam fresh. Tidak keterlaluan jika saya tekankan disini, travel make me perform better in my career. 
  • REWARD FOR MYSELF : Travel also make me feel "I don't want to live to work but I work to live... for sure a better living". Maksudnya?? Begini...kadang-kadang saya rasa diri saya ni macam robot..pergi kerja..balik kerja..orang cuti saya kerja..balik rumah dah malam just mandi dan tido dan esok repeat yang sama...so bored. So saya buat umpan untuk diri sendiri..takpelah kerja separuh mati, tak lama lagi boleh travel. Seolah seorang pesawah..berhempas pulas usahakan tanaman..bila nanti tumbuh hasilnya..nikmatnya tak terduga. Seperti juga saya, saya setkan dalam minda..dah teruk-teruk kerja..dapat gaji, overtime serta bonus saya taknak my life untuk kerja jer..need to do something better..seolah-olah hadiah untuk diri sendiri atas kerja keras.
  • FEELING GOOD : Travel juga buat saya feeling ala-ala bos gitu...hahaha. Ala..just perumpamaan macam bos..bukan betul-betul pun..hahaha. Apa taknya..kalo naik cab, ada orang angkatkan beg..kadang-kadang orang bukakan pintu cab..hahaha. Duduk seat belakang arah driver gi sana gi sini..stop sana stop sini..hahaha. Lagi best kalau kat hotel, dapat layanan best-best dari hotel staff. Ari-ari kerja asyik melayan boss jer, kekadang orang melayan kita macam bos macam best jugak...hahaha. Sure ada orang cakap "dah bayar dorang, sure la dapat layanan best". Saya nak jawab..saya layan boss saya elok-elokpun sebab dia bayar saya gaji..hehehe.
  • EXPERIENCE : Travel teach me experience...the valuable experience. Saya ni sebenarnya pendiam, less confidence and penakut pada sesuatu yang tak patut. Bila travel, my sis suka suruh saya approach orang. Sikit sebanyak sekarang saya dah confident. Bila travel, bermacam-macam sangatlah experience boleh dapat. Boleh mengenal local food, culture and so many thing yang kita tak pernah terfikir. Time nilah kita akan rasa...aduhai..berbaloinya duit yang dah dibelanjakan. Saya paling suka try masak apa-apa makanan yang saya dah makan kat negara orang..tapinya yang senang-senang aje lah..hehehe. Experience sesat...hmm...pasti ada. Tips bila sesat. Cool down..pasti ada caranya. Manusia ni kalau start stress..minda pasti kelam-kabut. Ada ramai lagi manusia sekeling kita..jangan malu bertanya.  
  • APPRECIATION : Malaysia ni bagi saya negara yang aman damai. Tempat saya tinggalpun selesa untuk menjalani kehidupan. Walaupun tak mewah, saya amat bersyukur. Ada tempat yang saya pernah pergi, keadaan amat menyedihkan dan ketika tulah akan tersedar diri bahawa saya amat beruntung.
  • LEARNING : Sepanjang travel, saya menyaksikan how my sis allocated travel fund for food, transport, entrance fee serta miscellaneous. Dari situ saya belajar macam mana nak manage duit sepanjang trip. Give and take between us pun mengajar saya erti jangan selfish. Kadang-kadang saya tak mampu nak jalan banyak, then my sis takkan paksa saya teruskan untuk kesesuatu tempat tanpa rasa menyesal. Begitu jugak saya. Saya juga belajar how to manage time sepanjang trip supaya tak rasa terlalu tired disamping cover tempat-tempat menarik. Pengalaman sepanjang 2-3 tahun travel ni banyak mengajar saya banyak sangat perkara dan saya ingin terus berlajar :)  
  • FREEDOM : Ada dalam satu-satu masa tu saya rasa otak saya tepu. Di office kerja tak pernah habis. Kadang blur nak buat yang mana satu…hahaha. Bila jer travel…aduhai..nikmat tak terkata. Rasa macam ayam terlepas reban. Pernah tengok ayam terlepas dari reban?? Saya selalu tengok kat kampung saya..hahaha. Nampak ayam-ayam tu happy giler. Berlari sana-sini dengan riang. Kejar mengejar antara rakan-rakan sereban. Ada yang sampai terer terbang boleh naik sampai ke bumbung. Memang free and easy giler ayam-ayam tu. Seolah-olah dah lemas duduk dalam reban dengan bau rakan-rakan yang tak pernah mandi..wakakaka. Macam tu jugak lah saya..best giler bila boleh lari dalam keadaan yang menepukan otak. Ada gambar-gambar personal collection yang gaya terlebih syok sampai tak sesuai nak share kat blog...hahaha. 
  • MOTIVATED : Tak lupa juga..motivated. Sesuatu yang sangat bermakna. Saya akan share beberapa quotes dan sajak hasil daripada rasa motivated dalam diri saya in next entry. Saya dah kumpulkan quotes tersebut dalam sebuah photobook berviewkan photo-photo yang saya snap. Harap motivation quotes tu akan memberi motivation kepada anda jugak.

What are you waiting for..let's pack your bag and go somewhere :)

You Might Also Like

16 comments

  1. Part ayam terlepas dari reban tu mmg betul. Kerja ni sampai bila pun tak abis. Cuma travel je yang boleh release our tense kan...

    ReplyDelete
  2. hahaha feeling like a boss masa travel tu mmg syiok!hehehe yup saya setuju gak, bila kita experience macam2 masa travel tu, rasa berbaloi jerr duit yang dikeluarkan...tapi tak semua org pikir mcm tu kan...

    aritu dah kena bebel ngn abang...dia bising asyik travel, tak dapat apa pun katanya...sebab pada dia baik beli rumah besar, kereta besar...huhuhu lain orang, lain aim nya kan... =D

    ReplyDelete
  3. Bila dah penat sangat kat cafe saya pun selalu cakap pada diri sendiri, xpe penat sekarang. Xpe berpeluh sekarang. Nanti xlama lagi dapat travel, reward diri habis2an sesuai dengan kudrat yang kita dah curahkan. Betul lah Zila, kita bukan hidup untuk kerja je sebab banyak lagi benda lain untuk kita nikmati.

    Lagi satu bila travel, sifat sabar akan automatik tertanam dalam diri. Confidence boosting up tu memang fakta. Apapun definisi travel ni berbeza untuk setiap manusia kan. So terpulang kat kita untuk relate ngan diri sendiri. Hihi.

    ReplyDelete
  4. Bila setiap apa yang kite plan tu menjadi kenyataan... Rasa nak beri tepukan gemuruh untuk diri sendiri... Clap Clap Clap...

    ReplyDelete
  5. setuju sgt dengan semua di atas *tetiba pula hehee

    lain orang lain caranya..tak kisah apa pun pilihannya, yang penting sekarang mcm mana kita hargai hidup kita sendiri :)

    ReplyDelete
  6. well said.. setuju sangat dengan semua di atas...

    ReplyDelete
  7. yup.. betul tu... travel boleh buat kite hilang stress keje.. rase kalau boleh.. nak travel salu takyah keje tapi duet masuk... hahaha.. macam mana tu?? hahahhaa...

    ReplyDelete
  8. Aku setuju dengan komen Travel make me perform better. Lepas balik dari Paris, bila stress dengan bos orang Perancis aku aku pun bagitau dengan diri sendiri.. tak pe, kat sinun ada lagi ramai orang macam dia. Aku bertuah sebab aku kena hadapi sorang je.

    ReplyDelete
  9. setuju 100%...jom travel..dalam dan luar negara..

    ReplyDelete
  10. Syieda --> Betul tu syeida

    DJ --> feeling mcm boss tu time gi indon lah...ada supir..hahaha. Abg sy pun suka bebel..skrg ni dah stop bebel..dia wat mogok diam xmo tegur pulak...sedihhhh

    BiBie --> Amboi..panjang komen..apa kata bibiepun buat entry mcm saya ni. Rasanya ada lagi point dalam fikiran bibie..ye tak?? Saya setuju apa bibie cakap!!!

    SS --> Sama lah..hehehe

    ReplyDelete
  11. Zilla --> Betul tu :)

    Dzuhata --> Amboi...mcm sekmen pedebatan pulak..hahaha

    Luna --> Travel tp xyah kerja memang mustahil...tapi kerja sambil travel maybe tak mustahil..sbg contohnya jadi tour guide lah...hahah

    Budak Kmpg --> "Make me perform better" tu pun sangat2 bermakna bg saya...kalo nak cter panjang jadinya...haha

    Nohas --> Jom!!!!

    ReplyDelete
  12. Lebih kurang sama la kita...motto saya Kerja untuk Travel haha...

    ReplyDelete
  13. Lebih kurang sama la kita...motto saya Kerja untuk Travel haha...

    ReplyDelete
  14. Travel sangat menyenangkan jiwa saya walaupun kadang-kadang saya melalui kepahitan.

    ReplyDelete
  15. Yuhuuuu....datang siniii..dh lama tak bw ni......keychain tak jupe yg lain ada laaa....nak tak?kasi la add

    ReplyDelete
  16. Setuju dan Zila...JM pun baru mula ligat travel thn 2010 until now..ada kepuasan di situ..minat travel yg x boleh di bendung..mmg parah kan..kekadang duit belum cukup cuti pun x cukup tapi dh beli tiket tuk travel huhuhhu

    ReplyDelete