Pages

August 14, 2025

Me and Scone

Assalamualaikum..

Tiada latest trip untuk masa terdekat ni. Antara sebabnya, tak tahu nak terjah ke mana..hahaha. Agak sulit nak decide mana nak pergi. Bila my sis bagi idea ke sini saya tak bekenan. Bila saya pulak bagi idea ke sana my sis punya tak minat. Tengok lah macam mana. Muncul trip baru di blog ni nanti means kami dah sepakatlah nak ke mana...hahaha. 

Ikutkan hati saya nak stop travel sebab target saya just 30 countries dan impian saya Alhamdulillah dah tercapai. Tapi itulah, dalam hati ni ada lagi tempat nak pergi. Contohnya Australia, kalau pergi again and again pun tak kisah sebab best. UK jangan cakap lah..entah-entah kali ke-4 saya nak ke sana..oppss.  

Eh sorry...saya nak cerita hal saya dan juga scone. Sebenarnya saya tak pernah kenal apa tu scone 12 years ago. Rezeki saya 1st time jejak bumi Australia, to be specific Melbourne, saya and my sis join satu tour yang namanya Mornington Peninsula tour. Pakcik yang guide kami tu sebut hal scone. Cara dia describe the deliciousness bila letak clotted cream dan strawberry jam buatkan saya terliur. Ketika tu saya imagine sendiri rupa bentuk scone tu. Dan Alhamdulillah kami sampai di satu tempat ni ada cafe dimana saya berjaya nampak scone dalam menu. Itulah moment scone yang saya makan paling the best dan tak boleh lupa sampai sekarang. 

Kegilaan saya kepada scone sampailah sekarang. Sesiapa yang follow kisah travel saya sure perasan saya akan try di mana-mana negara saya jejak. Jom saya share pula experience makan scone dia negara sendiri.   

Cafe ni saya jumpa di GrabFood. Nampak cun giler lah kan. Saya pun order 2 pcs yang harga mencecah RM20

Dan yang sampai beginilah rupanya...hahaha. Cafe ni terletak di Kota Damansara. Saya cubalah, aduhai keras. Frust sangat hari tu sebab terlalu teringin.

Weekend tu saya ajak my sis ke cafe favorite...Wheatcraft Artisan Bakery yang terletak  Mutiara Damansara. Best lah dapat scone idaman hati di minggu yang sama frust tu. Clotted cream dan strawberry jam me lebih dari cukup untuk spread ke scone. And this scone is my standard..hahaha. In Malaysia this one is the best!!!

Kita selitkan sikit breakfast menu my sis. Nyummyy sangat. Atas toast ni ada crab meat dan kemudiannya poached eggs with hollandaise sauce.

Kita selit pulak my drink...lawa latte art dia.

Next...scone yang saya makan di Cameron baru-baru ni. Scone ni di jual di Opah strawberry. Not my taste. Macama biskut raya rasa dia. Ada beberapa jenis lagi saya makan semuanya tak kena dengan tekak saya.

On the way balik dari Camaron Highland stope kejap di Avant Chocolate. Saya tak putus asa try lagi scone. This one ok la cumanya whipping cream tak ngam lah dengan scone...hahaha.

Dan akhir sekali scone di Dome di the curve..agak mengecewakan sebab bahagian dalam dekat tengah tu tak masak...masih seperti doh. Spread tu cun dah.


Sampai sini dulu kita...

Bai..

4 comments:

  1. yang first beli dari grabfood tu macam cucuq pisang je..20.00..2 pcs ..hmm

    ReplyDelete
  2. Susah juga kan nak jumpa yang kena dengan selera kita. Apa lagi kalau yang kita dah makan terpaling sedap. Akak pulak suka croissant masa kat UK. Tu lah pada akak yang terpaling sedap sebab dia makan baru lepas kuar dari oven. Lembutnya dan makan gitu pun sedap.

    ReplyDelete
    Replies
    1. nyummeehh. saya boleh imagine akak bau tu...gluppp tetiba teringin croissant

      Delete