June 29, 2014

United Kingdom (Oxford) - Part 2

Assalamualaikum...


Entry kali ni masih di UK. Ada orang tanya saya..kenapa nak repeat London? Saya just cakap memang saya nak repeat pun London..itu dah dalam niat saya selepas balik dari London dulu-dulu. Dan ada jugak tanya..nak repeat lagi ke London tu?? Saya cakap..yes. Hehehe. Impian saya and my sis untuk drive di UK masih tak tercapai..1 day kami berazam nak driver sehingga ke Scotland. My sis dah experience drive di UK dan dia cakap lagi best kalau boleh drive sama-sama dengan saya..maklumlah saya ni travel partner dia yang sangat best..haha..masuk lift tekan sendiri :P 

Hari ke-2 di London kami isi dengan 1 trip outside London. Dan kami guna khidmat tour lagi..hehe. Asyik nak senang jer kan?? Takde lah nak senang ke apa..kami bukannya banyak hari kat UK..nak cover 2-3 tempat di outside London memang mustahil kut. Kalau touch n go maybe sempat..tapinya takut penat kat perjalanan jerlah then tak enjoy pulak. Untuk takmo ambik risk tu..kami rasa better kuar duit sikit untuk kepuasan sesekali. Tour yang saya ambik tu cover tempat seperti Oxford, Cotswold dan juga Stratford Upon Avon. Untuk entry ni saya share dulu Oxford
Kenapa kami memilih area Victoria untuk hotel?? Sebab utamanya adalah..memudahkan kami ke hotel selepas sampai dari Belgium sebab bus kami stop kat Victoria Station. Keduanya..untuk senangkan kami bergerak di serata London dan ketiganya..tour office yang kami joint tu area Victoria Station jer..berjalan dah sampai. 

Awal pagi tu kamipun berjalan lah ke arah tempat tujuan. Banyak betul tour yang dikendalikan oleh http://www.goldentours.com. Tour kali ni best sikit sebab orang tak ramai sangat. Kami tak dapat nak duduk depan..tak sempat. 2nd row pun 2nd row lah..tapi make sure duduk belah kiri lah..senang nak snap view sepanjang jalan. Tour guide kami adalah pakcik botak berbangsa British. 

Jom tengok view sepanjang jalan ke 1st destination iaitu Oxford...


Cerah betul cuaca..suka sangat tengok view countryside.. padang menghijau ..binatang peliharaan meragut rumput..


Really fall in love with this view :)

Saya sebenarnya tak pernah nak ambik tahu pasal Oxford ni. Saya ingat Oxford ni ada university jer..ala..macam UiTM, UTM atau UKM lah..rupa-rupanya salah sama sekali. Oxford tu meliputi faculty pendidikan, perumahan, kedai-kedai, taman..sehingga tahap macam London (sikit-sikit la) sehingga ada sightseeing bus segala. Keadaan building kat Oxford ni memang tersusun lah. 


 
Geram betul tengok bunga kecik-kecik ni.. 


Kami melalui perumahan tersusun dan cantik-cantik


Keindahan sungai yang terjaga..di mana-mana saja nampak menakjubkan




Keadaan tenang dan tak crowded

Saya tak pasti dimana kami diturunkan..kami hanya mengikut langkah tour guide kami



Selepas turun dari bus..kami masuk ke War Memorial Garden..dengan matahari yang menyinari..udara yang segar serta keindahan taman yang mendamaikan..saya terpesona...


Taman ni taklah besar sangat..just lalu jer untuk ke...baca selanjutnya :)


Kami kemudian masuk ke dalam Bodleian Library iaitu salah satu tempat shooting Harry Potter..Tak salah saya kena bayar kut nak masuk..tapi tour kami ni dah termasuk semua..


Gigih orang yang buat design gini kat tiang..


Bila tengok view ni..tak sure pulak ada ke tak dalam cter Harry Potter view ni


Tapi bila tengok ni..baru pasti dalam cter Harry Potter ada...hahaha


Bila masuk dining hall ni..confirm memang cter Harry Potter buat dalam nih. My sis nganga jer bila saya citer pasal Harry Potter..sebab dia tak minat..haha. Dia asyik o..oooo dan ooo jer..haha

Saya ni bukannya peminat tegar Harry Potter..gitu-gitu jer. Tapi saya paling suka movie mengenai penulis citer Harry Potter ni. Ada yang pernah tengok movie tu?? "Magic Beyond Words: The J.K. Rowling Story". Nama penulis Harry Potter tu adalah J.K Rowling. Dalam movie tu menceritakan kehidupan beliau sebelum buku menulisannya diterbitkan. Sangat-sangat memberi inspirasi ketika layan movie ni. Kegigihan seorang wanita dan ibu tunggal membesarkan anak perempuan dia. Pergolakan rumah tangga. Ditunjukkan idea dia menulis citer Harry Potter tu yang dipengaruhi oleh kehidupan harian dia. Terasa ingin ikut jejak penulis tu jer..hehe. Bertahun dia tunggu buku dia dipublish..sambil menunggu tu dia jadi cikgu. Saya sampai tahap nak ngalirkan air mata sebab terharu dengan kejayaan dia. Dan akhir sekali dalam movie tu..penulis tu menjadi millionaire dan live happly ever after. Tepuk tangan semua :)

Rupa-rupanya saya bukan saja minat citer dongeng dan citer khayalan..tapi juga suka citer jenis inspiration dan juga kisah benar dan tak lupa pastinya citer Tamil :) 





Cantik bunga ni..


Building-building lama kat sini ntah kurun ke berapa ntah dah ada..saya tak pasti..boleh google untuk kepastian. Saya tak minat nak tahu..tapi saya minat dengan design building-building kat sini :)


Radcliffe Camera..hanya boleh dilihat dari luar jer. Tak salah saya dalam tu ada library 


Jangan betulkan monitor anda :P
My sis snap tersenget sikit..hehe


Jom discover Oxford's Architecture..hehe. Kagum tengok brickwall kuning dan smooth...tak usah plaster lagi

 
Kalau saya ada masa yang banyak kat sini..sure saya dah cover seluruh area Oxford ni. Pastinya Oxford ni bandar yang bersih dan mengekalkan senibina dahulu kala yang amat cantik. 


HoHo buspun ada..untuk yang takmo pakai khidmat tour...boleh lah google mcm mana nak ke sini..really recommended


Saya sudah ke Holland dan Belgium..architecture negara-negara tersebut ternyata lebih kurang saja. 


Selepas diberi masa dalam 20minit jitu..kamipun shopping lah sikit sebanyak souvenir. Walaupun tak berpeluang ataupun tak mungkin berpeluang study kat Oxford ni..saya tetap beli 1 t-shirt OXFORD untuk diri sendiri..itupun sudah cukup untuk saya :)


Rumah yang guna brick gini takyah nak risau raya posa nak boh cat color apa..raya haji nak boh cat color apa. Cam gini cantik what :)

Jika perhatikan penulisan saya..saya langsung tak sentuh hal history sesuatu tempat yang saya pergi sangat..hehe. Boleh jer nak tulis..tapi tak perlu kut sebab kat google penuh dengan info. Kalo tulis banyak-banyak kang jadi Wikipedia pulak..haha. Blog saya ni hanya share gambar, pengalaman,info, makanan, perasaan, dan juga sikit pendapat. Kata orang sejarah tu penting untuk kita tahu sesuatu hal..betul tu..tapi saya ni nape ntah tak minat sejarah. Time SPM nyaris-nyaris nak failed..haha. Bukan apa..bila baca buku jer sure ngantuk. Apa-apa subject jenis fakta..memang saya liat sikit. Tapi jenis logic ilmu...haaa..saya cepat..haha. Hal sejarah saya suka bila Prof Naramas tulis jer..sebab prof tulis dalam pemahanan sendiri dan diterjemahkan dalam bentuk ringkas yang menarik minat saya. 

Setakat ni saya suka sangat bila visit Gent, Bruges, Oxford dan ada lagi 1 tempat saya akan citer pasni. Bila visit tempat-tempat ni saya macam dalam movie atau drama yang saya suka tengok especially Merlin. Kalau dulu-dulu time saya remaja, lagi banyak movie atau drama ala-ala Merlin dan Fantaghiro, contohnya cter Cinderella la dan macam-macam lagi. Suka tengok castle, padang yang luas, suasana serta keadaan pekan kecik yang sibuk dan juga prince charming..haha. I missed citer-citer yang gitu. Kalau movie macam Harry Potter atau Lord of The Ring..movie-movie ni gelap-gelap jer..tak boleh lawan citer dulu yang saya layan tu. My sis suka cakap saya ni suka tengok citer tak logic...hehe. 

Nantikan 1 lagi tempat yang saya teringin sangat nak pergi. Keinginan ini terjadi pada awal tahun 2014 ni..saya bukak buku kepunyaan my sis yang dia simpan sudah lama. Buku tu bertajuk The Great Places in Britain. Sambil-sambil selak helaian buku tu sambil lah my sis cerita apa ada tempat itu apa ada tempat ini. Paling yang menarik minat saya adalah Cotswold. Hati saya melonjak-lonjak sangat nak ke sana. So my sis promised dia bawak saya..dan akhirnya impian saya tu tercapai. Dan kebetulan Saerah (http://whatever-lahno.blogspot.com/) ada pergi last year, dari dia citer tempat tu menarik..so lagilah buat saya nak pergi sangat. Nantikan pengalaman saya di Cotswold dalam next entry :)

June 25, 2014

United Kingdom (London) - Part 1

Assalamualaikum..


Hai pembaca semua. Nak baca pasal trip saya yang seterusnya?? Makaseh jika ada yang terus-terusan follow cerita saya ni. Kat sini jer saya boleh lepaskan gian nak bercerita. Sebabnya takde saperpun berminat nak dengar pengalaman saya..especially my family. Percaya tak..takde sorangpun dalam family saya berminat nak tahu pengalaman saya?? Minat saya travel ni takde saper suka dalam family saya..especially my brother. Nak cakap saya abaikan family..takdepun. Nak cakap saya habiskan duit family..pun takde. Kadang-kadang bila fikir-fikirkan nasib diri..terasa sangat sedih pulak. Saya dah teruk-teruk kerja siang-malam, takkan tak boleh nak beri hadiah untuk diri sendiri?? Kadang-kadang kerja lewat dan balik hanya untuk tido jer. Mak saya siap pesan this trip adalah trip yang last untuk saya. Oh no!!! Bagaimana dengan impan saya nak main snow?? Ayah saya banyak diam dari cakap..tapi sempat gurau-gurau suruh saya gi India sebab dia tau saya suka Tamil movie..haha.

Ok..ok..cukup-cukup hal meluah perasaan di atas. Saya nak sambung perjalanan kami dari Belgium ke London. Perjalanan kami dengan Euroline (bus) dan kemudian masuk Eurotunnel dan kemudiannya naik ke darat tanah ratu mengambil masa lebih kurang 8 jam lebih. Bus ni hanya stop time melalui 2 immigration tu jer. Untuk pengetahuan semua..bus ni takkan stop kat mana-mana R&R atau apa-apa tempat rehat sebab bus ni dah ada toilet. Memang tak sanggup nak guna toilet dalam bus tu. Memang menahan abis la untuk ke toilet. Sepanjang perjalanan saya terlelap kejap-kejap jer sebab sejuk dan tak selesa menahan untuk ke toilet. 

Sepanjang dalam tunnel, driver bus tu tido. Dan saya sempat menyaksikan macamana bus keluar dari train pastu terus jer keluar dari kawasan train tu. Kelihatan banyak landasan keretapi. Kemudian bus tu melalui highway. Bus tu adalah left hand side..bila masuk UK, driver tu kena drive left hand side pulak. Kalau saya sure pening..hahaa. Highway kat UK ni macam kat Malaysia la keadaan dia..kiri kanan bukit bukau dan kadang-kadang ada padang yang luas. Dan signboard nak tunjuk jarak bukannya dalam KM tapi dalam MILE

Lega tul bila dah masuk London City..tapi kelegaan tu sekejap jer sebab bus tu stuck disebabkan ada kebakaran dekat 1 rumah ni. Dah la jalan kecik-kecik..jammed pulak. Tak senang duduk saya..haha. Dan lega lagi sekali bila driver bus tu buat u-turn. Memang terer lah driver bus tu sebab gigih buah u-turn dengan space yang kecik yang mana kiri-kanan jalan adalah perumahan. Kelegaan tu bukannya lega sangat-sangat bila dekat 1 hour jugaklah nak ke destination. Dan ada insiden dalam perjalanan tu bila bus tu break mengejut disebabkan sebuah kereta depan dia ada buat kesilapan time drive. Memang dasyat sangat impact kepada penumpang. Saya jerit jugak lah. My sis sempat pulak pegang saya..hahaha..kalau tak sure dah cium seat depan. 

Sampai Victoria Station, kami bergegas nak ke Easy Hotel. Time tu kami masih tak sedar yang masa di London adalah awal 1 jam dari Belgium. Kami ingat time tu dahpun pukul 8am tapi sebenarnya baru pukul 7am. Lepas my sis tanya arah jalan dari sorang driver cab..berjalan lah kami mengheret 3 luggage bag. Easy Hotel ni agak dekat dengan Victoria Station, so kami takde masalah untuk transport untuk kemana-mana sekeliling London. Kami mintak check-in awal, tak kisah la bayar berapapun..malangnya pukul 10am baru kami dibenarkan check-in dan kena bayar extra 15 Pound + 10 pound for luggage. Lepas my sis nego..dpt la 20 pound untuk kedua2 tu. Kalau nak tunggu check-in pukul 3pm..jenuh lah kan. Lepas gunakan toilet dan tinggalkan luggage beg..kamipun keluar untuk buang masa sehingga pukul 10am. 


 Victoria Station

Lepas dah selesai simpan beg semua..kami berjalan semula ke Victoria Station. Sebelum nak memulakan exploration di kota London ni, kami minum dulu coffee untuk bagi segar sikit. Ada coffee 1 pound kat sini ye..tapinya kena lah duduk kat mana-mana sebab tak disediakan tempat duduk. 


Salah satu escalator nak menuju ke Victoria Station..macam comel jer..hehe


Keadaan bahagian dalam Victoria Station. Kami duduk kat kerusi stainless steel kat tiang tu untuk minum coffee


My sis planning nak bawak saya ke car boot sale. 1st time datang London dulu saya memang tak ambik tahu langsung pasal system transport kat London ni..tapi untuk kali ni saya sama-sama baca underground map bersama-sama my sis. Senang jer rupanya. Kalau bagi yang tak paham, boleh tanya staff yang bertugas.  




Pakaian yang tak bersalin since di Belgium..haha. Panjang kan tempat tunggu tube ni? Sepanjang tu jugaklah tube tu ye..memang gerun naik tube yang laju..apa boleh buat..ni jer transport terbaik untuk travel dalam London nih. Saya lebih suka naik bus tapi lambat pulak.


Orang tak berapa ramai, maybe sebab hari ahad dan hari masih awal pagi. Bila keluar dari Pimlico station, kami pun berjalan kearah sebuah kedai runcit. My sis Tanya tokey kedai tu kat mana car boot sale tu. Then dia cakap tak jauhpun…just belakang sebuah church yang boleh nampak dari situ. Tapi dia cakap car boot sale tu bukak pukul 9am..then kami tengok jam dah pun pukul 9am. Rupa-rupanya kami belum adjust jam..UK lewat sejam dari Belgium. Time tulah baru sedar…haha.  



 
 Ketika di Pimlico Station


Dari station boleh nampak church tu..belakang tu lah car boot sale tu



Nampak signboard ni..maka sampailah kita. 


So kamipun decide nak naik tube sampai ke hujung..macam nak kill the time. Kami pilih untuk ke Wimbeldon. Memang best lah duduk dalam tube yang tak berapa ada orang..macam tube tu kami yang punya..haha.



Perumahan di sekitar London. Aman tenteram jer keadaannya.

Bila dah travel jauh-jauh berjam-jam lamanya..memula tu takde hati sangat la nak explore London tu betul-betul. Kami hanya terbayang-bayang untuk segarkan badan dan makan makanan yang betul-betul. Makanya..lepas buang masa, kami pun patah balik ke Victoria Station dan berjalan ke hotel. Kami dapat bilik di lower ground. Nasib baik tak dapat level tinggi sangat sebab takde lift. Dan lagi nasib baik sebab hotel tu under renovation dibahagian luar, so pekerja renovation tulah tolong bawakkan beg kami kedalam bilik. Susah jugakkan nak bawak beg guna tangga walaupun 1 floor ke bawah. 



Ini 2nd time kami stay kat Easy Hotel ni..so tak terkejutlah tengok bilik kecik ni. Yang paling tension adalah..shower tu kalau bukak bukannya boleh kena terus ke badan tapi kena betul-betul kat tab shower tu..memang tak puas la mandi. Last-last saya potong botol mineral buat bekas untuk isi dari tab dalam sink tu..hahaha. 1 lagi yang tension..kalo bukak beg..sorang kena duduk atas katil dan sorang lagi baru boleh bukak beg. Then dah bukak kena tutup balik..haru betul lah. 1st time dulu bawak beg kecik..takde hal sangat la..ni besar gedabak..susah sikitlah.


Lepas mandi semua..sayapun masak nasi. Saya letak rice cooker tu jauh dari smoke detector. Alhamdulillah takde apapun berlaku. Memang puas lah makan nasi berlaukkan ayam masak merah berahim serta sambal ikan bilis. 

Bila dah segar..dalam pukul 12 kut kamipun keluar. lupa nak cter..jangan lupa beli Oyster Card ye..dan elak naik tube pack time..nanti mahal kena charge. Saya dah lama teringin nak tengok car boot sale kat UK. My sis cter best-best jer barang dia beli time dia duduk UK ritu. Tapi malangnya car boot sale yang kami pergi ni takde yang menarik sangat..biasa-biasa jer. Jom tengok gambar...



Bahagian luar hotel


Hari-hari sepanjang di London kami akan melalui sebuat private garden untuk ke Victoria Station..hanya boleh intai-intai dari luar jer :(



Antara yang dijual di Pimlico car boot sale. Takde apa sangat sesuai dibeli. Tapi saya ada jugak beli envelope. Itupun sebab nak gunakan envelope tu untuk post souvenir ke beberapa orang blogger seperti Prof Naramas, Mie, JM dan juga Nekcik. Agak murah la envelope yang boleh protect dari barang pecah ketika post. 1 pound dapat 6pcs



Lepas puas round car boot sale tu..saya mintak dari my sis nak ke Harrods. Ritu 1st time datang saya tak berapa nak minat ke Harrods tu. Tapi kali ni saya macam nak beli something untuk diri sendiri..hehe. Masuk jer dalam shopping complex tu..wahh mewahnya. Ada 1 show dalam astro channel 707..minah saleh tu cakap kalo ke Harrods wajib beli apa-apa yang murah kalau tak mampu..sebab cukuplah dapat beg plastic ada tulis Harrods tu. Hahaha..tapi sungguh tau..saya beli 1 ketui key-chainpun dapat plastic beg Harrods yang besar. Yang paling best..my sis hadiahkan saya beg Harrods ye...senyum ketelinga lah saya..haha. Jangan tak tahu..ramai jugak orang Melayu dok shopping dalam Harrods ni.



Harrods ni macam shopping complex lain la. Cumanya mahal-mahal lah. Perut masih kenyang..so takdelah hati tergugat dengan makanan-makanan di atas. LadurĂ©e yang femes kat Parispun ada kat dalam ni. 



Bila keluar jer dari Harrods, nampak orang ni..ntah macam mana ntah dia boleh tertungging gini..haha




Dah dapat something dari Harrods..next nak jalan-jalan area Oxford Street. Nak imbas balik kenangan lalu..hehe



Kalau ke London, bersedialah untuk guna escalator yang mengerunkan ini..saya betul-betul gayat bila naik escalator ketika dalam underground tube station. Setiap kali ada escalator macamni..sure saya stay belakang my sis jika nak turun..kalau naik..saya duduk depan dia pulak..hahaha. 



1st time datang dulu semua gambar sendu-sendan..kali ni macam fresh gitu..sejukpun still boleh tahan. Dulu-dulu saya datang time winter..keadaan memang macam basah gitu dan takde matahari langsung. Dekat Marble Arch ni banyak jugak merpati.



Ayuh bershopping



Kebenarannya..kami sangat penat. Kami datang ke Oxford Street ni bukannya nak bershopping, tapi nak makan pizza serta buah cherry yang kami pernah beli kat situ dulu-dulu. Dalam keterpaksaan melawan penat travel dari Begium tu kami menapak ke destinasi. Apa yang kami idamkan dapat. Kat Primark ni saya sempat beli sikit barang peribadi :)

Layan gambar sekitar Oxford Street....



Double decker bus punyalah banyak kat sini



Wahh..dah macam tepi laut..hehe. Lebih bersih jika penjual kelapa muda kat Malaysia jual kelapa muda style gini..lagilah menarik minat orang nak beli



Akhirnya kami sampai ketempat tujuan. Masih tokey yang sama dan makanan yang sama. Mamat pakai spec tu cakap bos dia yang botak tu 4-5 kali dah pi Malaysia..sebab dia suka Malaysia..amboii. Cakap-cakap banyak..bukannya nak bagi discount pun..hehe

Tanpa hirau orang lalu lalang..kami makan jer kat kerusi tepi jalan..best betul suasana tu. Makan sambil tengok orang ramai…kalau kat negara sendiri macam segan. Jom tengok kami makan apa :)



Fish n chips..glupppsss



Tuna pizza....sedap sangat!!!



Takde kesempatan nak makan waffle sebab dah kenyang..orang tamak selalu rugi..ingat tu!!! Hehe


Tak perlu nak memaksa diri..itulah ayat saya untuk my sis yang kelihatan sangat penat dan kaki sakit. Memang hari masih awal..tapi kami tak kisah semua tu..tenaga perlu dipulihkan. So kami decide nak balik jer ke hotel. Keesokan harinya ada trip yang sangat saya idamkan selama ini..iaitu countryside di UK. Ok semua..jumpa lagi di next entry yang lebih menarik :)